OT Vozzmag - шаблон joomla Окна

Sunday, 25 October 2020

 

Greek English French German Italian Russian
Ο σύγχρονος Ελληνικός χαρακτήρας - "Κάθε Έλληνας και ένας εν-δυνάμει καπετάνιος"

Ο σύγχρονος Ελληνικός χαρακτήρας - "Κάθε Έλληνας και ένας εν-δυνάμει καπετάνιος"

Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 09:33 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς 0
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εδώ τώρα, γράφει στη συνέχεια ο A.R.Burn στο Κεφ.5 (σελ.51-52) του βιβλίου του «THEMODERNGREEKS»,έκδ.1944 (**):
«Ερχόματε στην αιώνια Ελληνική αυτοκριτική ότι «κάθε ‘Ελληνας είναι ένας εν-δυνάμει καπετάνιος», και ότι «οπουδήποτε υπάρχουν έξι Έλληνες υπάρχουν επτά πολιτικά κόμματα».
 
«Κατ’ αρχάς, το γεγονός ότι οι Έλληνες πράγματι κριτικάρουν τους εαυτούς τους τόσο αυστηρά είναι από μόνο του παράγωγο μιάς αρετής – της Σωκρατικής τους παρρησίας  – και της αιωνίως ερευνώσης Ελληνικής ευφυϊας.
 
Αλλά υπάρχει αλήθεια στην κριτική τους. Μία Ελληνική εφημερίδα στο Κάϊρο έγραψε, «Ενδιαφερόμαστε τόσο πολύ γιά το τί κάνει ο γείτονας ώστε είμαστε προετοιμασμένοι να αφήσουμε το φαγητό μας να χαλάσει στο φούρνο ενώ κρυφοκοιτάζουμε τι έχει ο γείτονας της διπλανής πόρτας». Οι Αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να κάνουν σχεδόν το ίδιοαστείο.»
 
«Έτσι λοιπόν με το «κάθε Έλληνας ένας καπετάνιος». Αυτό απορρέει από τις Ελληνικές αρετές:  Σχεδόν κάθε Έλληνας, είναι ιδιαίτερα ευφυήςέχει σκεφτεί και έχει μια αιτιολογημένη γνώμη για τα περισσότερα πολιτικά ζητήματαΚατά συνέπεια, σε ένα ελληνικό πολιτικό συνέδριο σχεδόν ο καθένας έχει μια δική του γνώμη και έχει κάτι να πει.
 
Φυσικά είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ τους παρά μεταξύ πιό φλεγματικών λαών. Φυσικά, επίσης, έχοντας μία υψηλή αντίληψη για τον εαυτό τουςπολλοί από τους Έλληνες θεωρούν τον εαυτό τους ικανό να ηγηθεί. Γι’ αυτό το λόγο είναι πιο δύσκολο να παραχθεί σταθερή κοινοβουλευτική κυβέρνηση μεταξύ των γεμάτων ζωήπολιτικά σκεπτομένων Ελλήνων παρά  μεταξύ των πιο απαθών Άγγλων, που είναι ικανοποιημένοι με το να εκλέξουν κάποιον να διεξάγει την πολιτική τους και στη συνέχεια να τον αφήσουν μόνο του για πέντε χρόνιαΓια τον λόγο αυτόεπίσης, η συχνότητα με την οποία Ελληνικές δημοκρατίεςαρχαίες και σύγχρονεςέχουν δώσει την θέση σε στρατιωτική δικτατορίαή όπως οι αρχαίοι την αποκαλούσαντυραννία. Εξ αυτού, επίσης, αυτό που οι Έλληνες επικρίνουν μεταξύ τους, οι έντονες έριδες που συχνά διαιρούν ακόμη και μια μικρή ελληνική κοινωνία.
 

Με το να είναι τόσο ευαίσθητοςο Έλληνας είναι πιο γρήγορος στο να διαπράξει ένα αδίκημακαι βρίσκει πιο δύσκολο το να ζητήσει συγνώμη για ένα σφάλμα ή να αποσύρει μια βιαστική δήλωση από ότι περισσότερο ψύχραιμοι  άνθρωποι. Είναι κρίμα. Αλλά κατηγορηματικά δεν είναι ένα γνώρισμα που είναι ιδιαίτερο στη σύγχρονη ΕλλάδαΗ ιστορία του Θουκυδίδηοι συχνά διασκεδαστικές δικαστικές υποθέσεις του Δημοσθένηείναι γεμάτες ακριβώς από το ίδιο πράγμα
Φαίνεται, λοιπόν, πόσο στοχευμένη πρός αυτή την Ελληνική αρετή – της Σωκρατικής παρρησίας  – και της αιωνίως ερευνώσης Ελληνικής ευφυϊας, ήταν η αρνητική δημοσιότητα και η προπαγάνδα που στα πέτρινα μνημονιακά μας  χρόνια χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για να θαμπώσει την εικόνα των Ελλήνων, να γεμίσει με άγχος την ψυχή τους και ανασφάλειες τη σκέψη τους.
Γιατί εάν δεν αιωρούντο επάνω από τον Έλληνα οι κατηγορίες περί ενοχής μέσω χρησιμοποίησης της αυτοκριτικής του διάθεσης, πώς αυτός θα αποδεχόταν να υποστεί μία τέτοιας έκτασης καταστροφική εσωτερική υποτίμηση εισοδημάτων και ιδιωτικής περιουσίας και την εκποίηση της ιδιωτικής και της δημόσιας - δηλ.της παρούσης και των επομένων γενεών – περιουσίας σε εξευτελιστικές μάλιστα τιμές; 
Πως θα αποδεχόταν να υποστεί την ταπείνωση της υπαγόρευσης - υπό το πρόσχημα της «τεχνικής βοήθειας»,από ξένα κράτη, αν και συμμετέχοντας «ισότιμα» σε μία ομάδα κρατών -  σε πιό οικονομικό επίπεδο θα έπρεπε να ζεί; Δηλ. Πώς θα αποδεχόταν ο λαός και οι εκπρόσωποί του να υπαγορεύεται από άλλους η κοινωνική και οικονομική τους πολιτική; Πώς θα αποδεχόταν την τεράστιας έκτασης παράλογη φτωχοποίησή του όχι γιά την ανάπτυξη της οικονομίας του κράτους, αλλά γιά να αποκληρωθεί τό χρέος !
Και πώς θα δεχόταν να πληρώνει ένα χρέος που στην πραγματικότητα δεν ήταν όλο δικό του, και μάλιστα να το πληρώνει χωρίς να το ερευνήσει και να  διακριβώσει κατά πόσο και από ποιά αιτία προέρχεται! Ο κόσμος, όμως, μέσα και έξω από τη χώρα μας καταλαβαίνει πιά.
Κλείνουμε με την παραπάνω φωτογραφία(***)

Είναι ο «Έφηβος νικητής αυτοστεφανούμενος»:  Οι Έλληνες. 
Είναι από το βιβλίο «EWIGESGRIECHENLAND – ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ»:  Η χώρα μας.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Τα τμήματα του «ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ»  από το εν λόγω βιβλίο του A.RBurn είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και έχουν τους παρακάτω τίτλους:

1. «ΕΥΦΥΪΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ» βλ.αναρτήσεις:  www.glafkopis.blogspot.gr ,07.12.2015 και
2. « ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΝ-ΔΥΝΑΜΕΙ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ »

3. «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ»       4. «ΣΥΝΟΨΗ»   
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

(*) Φωτογραφία: Δημήτριος Χαρισιάδης. Σφουγγαράδικο, Κάλυμνος 1950.  
Από το Ημερολόγιο του 2014 του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ.
     ©  έκδοσης :  Μουσείο Μπενάκη .    ©  Φωτογραφιών: Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη.
 
(**)    Ο A.R.Burn ήταν αρχαιολόγος και κλασσικιστής σε καιρό ειρήνης, Αντιπρόσωπος του Βρετανικού Συμβουλίου (BritishCouncil) στην Αθήνα 1940-41. Συγγραφέαςτουβιβλίου «THE MODERN GREEKS» έκδοσης 1944, εκδ. THOMAS NELSON AND SONS LTD, LONDON, EDINBURGH, PARIS, MELBOURNE, TORONTO AND NEW YORK.
 
(***) Έφηβος νικητής (αυτοστεφανούμενος), Σούνιο, γύρω στα 460 π.Χ. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Φωτο.απότοβιβλίο «Ewiges Griechenland»-«ΑιώνιαΕλλάδα», Edited byMartinHürlimann, © 1944 by Atlantis Verlag AG.,Zurich.
Πηγή : glafkopis.blogspot.com
Διαβάστηκε 587 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ Και μετά τι; »

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφή στο Newsletter

Αναζητηση