OT Vozzmag - шаблон joomla Окна

Monday, 28 September 2020

 

Greek English French German Italian Russian
Οι ερωτικές σχέσεις είναι μέρος της καθημερινότητας όλων των ανθρώπων και υπάρχει λόγος γι’ αυτό

Οι ερωτικές σχέσεις είναι μέρος της καθημερινότητας όλων των ανθρώπων και υπάρχει λόγος γι’ αυτό

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον. Από την αρχή της ζωής μας γινόμαστε μέλη σε ομάδες και δημιουργούμε κοινωνικές σχέσεις κάθε είδους.

Αυτές οι σχέσεις με τα άτομα του περιβάλλοντος μας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που σκεπτόμαστε και δρούμε.

Ιδιαίτερα οι ερωτικής φύσεως σχέσεις απασχολούν και προβληματίζουν τον σύγχρονο Άνδρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, από τους πρώτους εφηβικούς έρωτες μέχρι τις ώριμες σχέσεις της μετέπειτα ενήλικης ζωής.

Οι ερωτικές σχέσεις στην εφηβεία

Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ένας Άνδρας Αξίας για τις σχέσεις, από τα βασικά, δηλαδή για ποιους λόγους συνάπτουμε σχέσεις, μέχρι πιο σύνθετα ζητήματα, όπως το πώς θα διατηρήσεις μια υγιή σχέση, πώς θα αντιμετωπίσεις τα προβλήματα που θα προκύψουν και πώς θα διαχειριστείς έναν χωρισμό.

Συνέχισε λοιπόν να διαβάζεις!

Πρώτα απ όλα θα πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που οδηγούν τους ανθρώπους στη δημιουργία των μεταξύ τους σχέσεων.

#1. Η Επιβίωση του Είδους

Για να επιβιώσει το κάθε είδος πρέπει να υπάρχουν σχέσεις μεταξύ των θηλυκών και των αρσενικών που θα οδηγήσουν στο σεξ και στην αναπαραγωγή.

Επομένως, ένας πρώτος λόγος που μας οδηγεί συνειδητά ή υποσυνείδητα είναι η διαιώνιση του είδους μας.

Παράλληλα, δεν φτάνει μόνο να έρθει στον κόσμο ένας απόγονος, αλλά χρειάζεται να μπορέσει να μεγαλώσει σε ένα προστατευμένο περιβάλλον. Έτσι λοιπόν, μπορούμε να εξηγήσουμε από εξελικτικής άποψης την δημιουργία μακροχρόνιων σχέσεων.

#2. Ικανοποίηση Ψυχολογικών Αναγκών

Κάθε άνθρωπος πορεύεται στη ζωή του προσπαθώντας να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, ξεκινώντας από τη βασική ανάγκη της τροφής και του καταφυγίου και φτάνοντας μέχρι πιο σύνθετες, όπως η συναισθηματική ασφάλεια και η αυτοπραγμάτωση.

Η αντιμετώπιση της μοναξιάς είναι μια από αυτές τις ανάγκες. Κανείς δεν θέλει να είναι μόνος και αυτό είναι κάτι που οδηγεί σε φιλικές ή ερωτικές σχέσεις.

Μέσα από μια σχέση, τα μέλη αισθάνονται ότι έχουν δίπλα τους κάποιον που θα τους βοηθήσει και θα τους στηρίξει, όποτε αυτό το καταστεί αναγκαίο.

Μια ακόμη ισχυρή ανάγκη κάθε ανθρώπου είναι η ανάγκη για αποδοχή. Η έλλειψη αποδοχής και η απόρριψη δημιουργούν ανασφάλειες.

Τυγχάνοντας αποδοχής από την γυναίκα που μας αρέσει δημιουργούνται θετικά συναισθήματα και ψυχική ηρεμία.

Τέλος, μέσα από μια σχέση αποκομίζουμε εμπειρίες, ενώ ζούμε και μοιραζόμαστε μοναδικές στιγμές. Η σύντροφος σου μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ο καλύτερος σου φίλος και να περνάτε καταπληκτικά (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βρίσκεσαι στην φιλική ζώνη!)

#3. Ικανοποίηση Σεξουαλικών Αναγκών

Ένας πολύ συνηθισμένος και απολύτως αποδεκτός λόγος δημιουργίας μιας σχέσης είναι η ικανοποίηση των σεξουαλικών ορέξεων.

Μην ξεχνάς ότι υπάρχουν σχέσεις που γίνονται με σκοπό αποκλειστικά και μόνο το σεξ.

#4. Οικονομικό ή Άλλο Συμφέρον

Σίγουρα θα έχεις ακούσει περιπτώσεις γυναικών που κάνουν σχέσεις, επειδή έχουν κάποιο συμφέρον, λαμβάνουν δώρα, ταξίδια κλπ.

Αυτό που ίσως δεν φαντάζεσαι είναι ότι υπάρχουν και άντρες που μπαίνουν σε μια σχέση για παρεμφερείς λόγους, που μπορεί να αφορούν λόγους οικονομικούς ή λόγους κοινωνικού στάτους.

#5. Προσωπική Βελτίωση

Οι σχέσεις με άλλους ανθρώπους μας διαμορφώνουν σε πολλά επίπεδα.

Όταν δημιουργείς μια σχέση μπαίνει ο ένας στη ζωή του άλλου και η ανταλλαγή ιδεών και έμπνευσης  που λαμβάνει χώρα, θα σε κάνει να θες να γίνεις καλύτερος και να πραγματοποιήσεις τα όνειρα σου.

Όπως αντιλαμβάνεσαι από τα παραπάνω οι σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη ζωή. Ταυτόχρονα όμως  υπάρχει και η περίπτωση να οδηγηθείς σε σχέσεις που δεν θα είναι υγιείς.

Ένας Άνδρας Αξίας προτού ξεκινήσει μια προσέγγιση και μια σχέση ξέρει ποια είναι η κινητήριος δύναμη και ποιοι είναι οι λόγοι που τον οδηγούν.

Ποιοι είναι οι δικοί σου λόγοι;

Πολλές φορές θα τύχει να γνωρίσεις μια γυναίκα και αυτόματα να αρχίσεις να κάνεις σκέψεις για σχέση μαζί της, περιμένοντας ότι με εκείνη θα υπάρξει κάτι πολύ ιδιαίτερο.

Όμως δεν είσαι πάντα έτοιμος. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως θα δούμε, που ίσως θα είναι καλύτερα να μείνεις λίγο ακόμη μόνος ή να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι.

#1. Θέλεις μια Γυναίκα να σε Συμπληρώνει

Για πολλούς σε μια σχέση ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Σίγουρα όντας σε μια σχέση υπάρχει υποστήριξη και εμπιστοσύνη, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να αναζητάς απεγνωσμένα μια γυναίκα, η οποία θα σε κάνει να αισθάνεσαι ολοκληρωμένος.

Πριν μπεις σε μια σχέση, φρόντισε να είσαι ολοκληρωμένος, να αγαπάς τον εαυτό σου και να είσαι συμφιλιωμένος με αυτό που είσαι.

Ψάχνοντας μια γυναίκα με μόνο κριτήριο να διαθέτει όσα σου λείπουν θα έρθεις πιο κοντά σε μια προβληματική, μη υγιή σχέση.

#2. Χώρισες Πρόσφατα Μετά Από Μακροχρόνια Σχέση

Πρέπει να έχεις κατά νου ότι μετά το τέλος μιας μακροχρόνιας σχέσης θα χρειαστείς ένα διάστημα “ανάρρωσης”, προτού προχωρήσεις στην επόμενη.

Είναι κατανοητό και φυσιολογικό μέχρι έναν βαθμό, να δυσκολεύεσαι να εμπιστευθείς τους ανθρώπους, αν έχεις πληγωθεί στο παρελθόν.

Πόσος χρόνος θα χρειαστεί να επουλωθούν οι πληγές από έναν χωρισμό είναι κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα.

Αν όμως αισθάνεσαι προδομένος ή πληγωμένος, θα είναι καλό να μείνεις για ένα διάστημα εκτός στίβου, καθώς μπορεί άθελα σου να βγάλεις αρνητικές συμπεριφορές στην επόμενη κοπέλα, η οποία δεν φταίει σε τίποτα.

Κυκλοφόρησε αν θες με φίλους, πέρασε όμορφα, κάνε νέες γνωριμίες και θα δεις ότι σταδιακά θα αισθανθείς έτοιμος να προχωρήσεις.

Περισσότερα σχετικά με τον τρόπο που τελειώνει τις σχέσεις του ένας Άνδρας Αξίας, θα διαβάσεις στη συνέχεια.

#3. Αποζητάς μια Σχέση Αλληλεξάρτησης

Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν στις σχέσεις τους να λύσουν με κάθε τίμημα τα προβλήματα του ετέρου ημίσεως.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν κάποιον που θα τους βοηθήσει να επιλύσουν τα δικά του προβλήματα.

Αν ανήκεις σε μια εκ των δύο κατηγοριών, τότε αναπόφευκτα θα ελκύεις αντίστοιχης νοοτροπίας γυναίκες που είτε θα θέλουν να σε σώσουν, είτε θα ψάχνουν κάποιον να τις σώσει.

Όπως καταλαβαίνεις, αυτή είναι μια νοοτροπία που θα εκμηδενίσει κάθε πιθανότητα δημιουργίας μιας υγιούς σχέσης.

 

Έχουμε αναλύσει εκτενώς το “σύνδρομο του Λευκού Ιππότη” που θέλει να τους σώσει όλους, στο επεισόδιο του Apla+Andrika που ακολουθεί.

 

 

#4. Βλέπεις Μόνο Αρνητικά

Αν σε μια επικείμενη σχέση βλέπεις μόνο περιορισμούς και πιστεύεις ότι θα σε απομακρύνει από τις δραστηριότητες ή τα άτομα που αγαπάς, τότε ίσως θα είναι καλύτερο να το ξανασκεφτείς.

Όταν βλέπεις μόνο αρνητικά σημαίνει είτε ότι δεν βρίσκεις νόημα στην σχέση που πρόκειται να ξεκινήσει, είτε ότι η γυναίκα δεν είναι η κατάλληλη.

#5. Κάνεις τα Πάντα για να Της Αρέσεις

Μην προσπαθείς να γίνεις κάτι που δεν είσαι μόνο και μόνο για να γίνεις αρεστός σε μια γυναίκα.

Δεν λέμε φυσικά να μην βελτιώνεσαι, ούτε να μην διορθώνεις τα αρνητικά σου σημεία. Αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Αυτό που λέμε είναι ότι αν κάθε φορά προσπαθείς να προσαρμοστείς στην εκάστοτε γυναίκα που βρίσκεις ελκυστική, σίγουρα θα το αντιληφθεί και θα δείξεις ότι το παλεύεις πολύ, με αποτέλεσμα να φανείς ανασφαλής. Σε αυτή τη περίπτωση το αποτέλεσμα σίγουρα δεν θα είναι το αναμενόμενο.

#6. Δεν Είσαι Ευχαριστημένος με Αυτό που Είσαι

Κάθε άνθρωπος έχει κάποια τρωτά σημεία και ανασφάλειες. Όμως όλα μπορούν να βελτιωθούν.

Όταν όμως δεν είσαι ευχαριστημένος με τον ίδιο τον εαυτό σου και δεν νιώθεις καλά με αυτό που είσαι, τότε πώς θα καταφέρεις να δώσεις συναισθήματα και να μοιραστείς πράγματα στις σχέσεις σου;

Εφόσον θεωρείς ότι υπάρχουν τομείς στην ζωή σου που χρήζουν βελτίωσης, θα πρέπει να εξετάσεις την περίπτωση αναβολής της αναζήτησης γυναίκας για σχέση για ένα διάστημα, προκειμένου να ασχοληθείς με τον εαυτό σου και να βρεις πρώτα απ’ όλα την προσωπική σου ευτυχία.

#7. Δεν Θέλεις να Κάνεις Σχέση

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες θα αισθανθείς ότι σου ασκούνται πιέσεις να δημιουργήσεις μια σχέση, πιθανότατα από το οικογενειακό περιβάλλον, αν είσαι κάποιας ηλικίας.

Φυσικά, μια υγιής σχέση προϋποθέτει αφοσίωση και ανταλλαγή συναισθημάτων. Αν δεν θέλεις να εμπλακείς σε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αγνοήσεις τις όποιες πιέσεις.

Είναι λοιπόν σημαντικό να έχεις στο μυαλό σου μια ξεκάθαρη εικόνα του τι αποζητάς από τις σχέσεις σου, για να ξέρεις αν είσαι έτοιμος.

Πρώτα απ’ όλα, ξεκαθάρισε τα κριτήρια που θα ήθελες να πληροί η μέλλουσα σχέση σου. Διεύρυνε τον κοινωνικό σου κύκλο, κάνε γνωριμίες, ώστε να βρεις γυναίκες κατάλληλες για εσένα και να έχεις επιλογές και απόλαυσε τη ζωή σου, είτε με τη συντροφιά μιας γυναίκας, είτε μόνος.

Αφού λοιπόν έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου τους λόγους για τους οποίους δημιουργείς τις σχέσεις σου, ήρθε η ώρα να μάθεις κάποιες μεγάλες αλήθειες γι’ αυτές!

Τα πράγματα δεν είναι σχεδόν ποτέ ιδανικά και παραμυθένια και δεν είναι λίγες οι φορές που η πραγματικότητα θα σε προσγειώσει απότομα, δείχνοντας σου ένα πρόσωπο διαφορετικό από αυτό που ίσως περίμενες να αντικρίσεις.

Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικές αλήθειες που θα είναι καλό να γνωρίζεις, καθώς αφορούν σε καταστάσεις που θα συναντήσεις και θα αντιμετωπίσεις στις σχέσεις σου.

 

Οι Αλήθειες που Πρέπει να Ξέρεις για τις Σχέσεις

#1. Βρες Πρώτα την Προσωπική σου Ανεξαρτησία

Για να ξεκινήσεις μια υγιή ερωτική ή άλλης μορφής σχέση, θα πρέπει πρώτα να φτάσεις σε ένα επίπεδο προσωπικής ανεξαρτησίας, στον οικονομικό, στον συναισθηματικό και στον κοινωνικό τομέα.

Όντας ανεξάρτητος, θα είσαι σε θέση να ξεκινήσεις μια σχέση με κάποια γυναίκα, επειδή πληροί τα κριτήρια σου ,επειδή την θέλεις πραγματικά και όχι επειδή την έχεις ανάγκη για να καλύψεις τα κενά σου.

#2. Μην Αναζητάς Λάθος Πρότυπα

Η ζωή μας δεν είναι ιδανική. Τα πρότυπα που προβάλλονται από την τηλεόραση ή από άλλα μέσα δημιουργούν υψηλές προσδοκίες και λανθασμένες εντυπώσεις που απέχουν παρά σάγγας από την πραγματικότητα.

Το “φαίνεσθαι” των εκάστοτε διασημοτήτων δεν βρίσκει εφαρμογή στην καθημερινή ζωή και οι σχέσεις χρειάζονται δουλειά για να διατηρηθούν και να μακροημερεύσουν.

#3. Δεν θα Βρεθεί Αμέσως μια Ποιοτική Σχέση

Θα γνωρίσεις πολλές γυναίκες και θα βγεις αρκετά ραντεβού. Κάποιες από αυτές θα αποδειχθεί ότι δεν είναι κατάλληλες για εσένα, ότι δεν είναι αυτό που ψάχνεις ή ακόμη και ότι εσύ δεν είσαι αυτό που ψάχνουν.

Αυτό αποτελεί μέρος του παιχνιδιού. Αν δεν μπεις δυναμικά στον στίβο της κοινωνικοποίησης και αν δεν κάνεις γνωριμίες και αποτυχημένες σχέσεις, τότε απλά δεν θα βρεις την ποιοτική σχέση που αναζητάς.

#4. Μην Κολλάς στο Παρελθόν – Κάθε Σχέση, Μια Διαφορετική Εμπειρία

Ισχύει ότι σε μεγάλο βαθμό οι εμπειρίες του παρελθόντος, όσα έχουμε ζήσει, καθορίζουν τον τρόπο συμπεριφοράς, την νοοτροπία και τις συνηθειές μας.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κολλάς σε σχέσεις του παρελθόντος. Το παρελθόν πέρασε και δεν γυρνά πίσω. Μην αναπολείς παλιές σχέσεις και μην κατασκοπεύεις τα social media της πρώην σου! Δεν πρόκειται να κερδίσεις τίποτα.

Η ζωή είναι τώρα. Μάθε από το παρελθόν και δημιούργησε το μέλλον, όχι μόνο στις σχέσεις, αλλά και σε κάθε τομέα της ζωής σου.

Δες κάθε σχέση σου σαν μια εμπειρία που θα συμβάλλει σε καλύτερες σχέσεις μελλοντικά. Βρες τι δεν πήγε καλά, ποια λάθη έκανες και τι θα μπορούσες να κάνεις για να μην συμβούν ξανά. Μέσα από τις σχέσεις σου, θα μάθεις να διαχειρίζεσαι τις διάφορες καταστάσεις που σίγουρα θα προκύψουν.

#5. Πάντα θα Υπάρχουν Διαμάχες

Είτε το θέλεις είτε όχι οι διαμάχες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των σχέσεων, ιδιαίτερα όσο περνά ο καιρός.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η σχέση δεν πάει καλά. Η αλήθεια είναι ότι το αντίθετο, δηλαδή το να μην υπάρχει καμία διαμάχη, μπορεί να υποδηλώνει ότι το ζευγάρι κρύβει τα πραγματικά του συναισθήματα, υπό τον φόβο ενός τσακωμού.

#6. Θα Αντιμετωπίσεις Δυσκολίες

Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι εύκολες. Πάντα υπάρχουν προβλήματα, για την επίλυση των οποίων απαιτείται προσπάθεια, αγώνας, αμοιβαίο ενδιαφέρον και εμπιστοσύνη.

Θα χρειαστεί να προσπαθήσετε σκληρά, καθώς δεν είναι όλα ρόδινα και πρέπει να περιμένεις να βρεθείς αντιμέτωπος με κάθε φύσεως δυσκολίες.

#7. Κράτησε τις Ισορροπίες και Μην Παραμελείς Τους Φίλους Σου

Ένα συχνό φαινόμενο είναι να ξεκινά κάποιος μια σχέση και να χάνεται από τους φίλους και την οικογένεια του, ιδιαίτερα αν είναι άπειρος και πρόκειται για μια από τις πρώτες σχέσεις του.

Είναι όμως σημαντικό να κρατήσεις τις ισορροπίες, να μην αγνοείς τους φίλους σου και να βρίσκεις χρόνο και για εκείνους.

#8. Οι Γυναίκες Σε Τεστάρουν

Είναι στη φύση της γυναίκας να σε τεστάρει από τα πρώτα στάδια της αλληλεπίδρασης σας. Πολλές φορές δεν συνειδητοποιούν ότι το κάνουν και σίγουρα δεν το κάνουν για να σε μειώσουν, ούτε για να σου δυσκολέψουν τη ζωή.

Ο λόγος που μια γυναίκα σε υποβάλλει σε κάποιο τεστ είναι η εσωτερική της ανάγκη να βεβαιωθεί ότι είσαι κατάλληλος για εκείνη και για την εξέλιξη της σχέσης σας. Γενικώς, μην παίρνεις τα τεστ της προσωπικά, καθώς αυτά αφορούν περισσότερο εκείνη και όχι εσένα.

Αυτό που χρειάζεσαι είναι να ξέρεις ποιος είσαι και τι θέλεις και να αντιμετωπίζεις τις δοκιμασίες της με αυτοπεποίθηση.

Περισσότερα για τα τεστ των γυναικών θα μάθεις παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο του podcast μας Apla+Andrika.

 

 

 

#9. Βάλε Όρια

Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να ξεκινήσεις μια σχέση που θα καταλήξει να είναι τοξική.

Για να το αποφύγεις αυτό και να δημιουργήσεις υγιείς σχέσεις είναι σημαντικό να θέσεις όρια εξ αρχής..

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα παραδοθείς άνευ όρων και ότι θα κρατήσεις τα ενδιαφέροντα σου και τους φίλους σου. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την γυναίκα. Δεν σου ανήκει, ούτε της ανήκεις. Διατηρήστε όρια και τον προσωπικό χώρο που αναλογεί στον καθένα.

#10. Δεν Θα Έχετε Ίδια Γούστα

Στην αρχή μια σχέσης μπορεί να δεις ότι έχετε πολλά κοινά και να εστιάζεις σε αυτά. Όμως με το πέρασμα του χρόνου θα δεις ότι υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία διαφωνείτε.

Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται, αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, καθώς οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους.

Το σημαντικό είναι να υπάρχει ένας πυρήνας κοινών βασικών αξιών που θα σας κρατήσει μαζί, αλλά και κατανόηση για όσα σας διαφοροποιούν.

#11. Μην την Πιέζεις Να Αλλάξει

Όπως αναφέραμε παραπάνω, σίγουρα θα υπάρξουν σημεία στα οποία θα διαφέρετε άρδην.

Αν την πιέσεις να αλλάξει, μπορεί να το κάνει προκειμένου να σε ευχαριστήσει, αυτό όμως είναι κάτι που πιθανότατα δεν θα έχει διάρκεια, εάν το ίδιο το άτομο δεν θέλει πραγματικά να αλλάξει.

 

Αν θεωρείς ότι υπάρχει κάτι που δεν σου αρέσει και δεν δέχεσαι να υποχωρήσεις είναι καλύτερο να προχωρήσεις, παρά να πιέζεις τα πράγματα.

#12. Μην Κάνεις Υπερβολές για να Την Εντυπωσιάσεις

Είναι μεγάλο λάθος να φοράς ρούχα με τα οποία δεν αισθάνεσαι άνετα, να αγοράζεις αντικείμενα που δεν μπορείς να αντέξεις οικονομικά και γενικά να προσπαθείς να προβάλλεις κάτι που δεν είσαι με σκοπό να εντυπωσιάσεις κάποια γυναίκα.

Ακόμη και αν καταφέρεις να την κερδίσεις, σύντομα θα φανεί ο πραγματικός σου εαυτός και όλο αυτό δεν θα οδηγήσει σε μια υγιή σχέση.

Όντας αυθεντικός, δημιουργείς γερά θεμέλια στις σχέσεις σου.

#13. Σχέσεις Εμπιστοσύνης και Όχι Ελέγχου

Όταν προσπαθείς να ελέγξεις με κάθε τρόπο την γυναίκα προβάλλεις ανασφάλεια. Όσο πιο ανασφαλής είσαι, τόσο περισσότερο θα προσπαθείς να την χειραγωγήσεις και να την ελέγξεις.

Ο στόχος θα είναι να φτάσεις ένα επίπεδο ασφάλειας, κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ με αυτό τον τρόπο.

Αυτό που χρειάζεται στις υγιείς σχέσεις είναι αμοιβαία εμπιστοσύνη και όχι έλεγχος.

#14. Ίσως Χρειαστεί να Δείξεις Ανωτερότητα

Μετά από μια διαμάχη μπορεί η σύντροφος σου να μην αποδεχτεί ότι έκανε λάθος, για λόγους εγωισμού ή από αμηχανία.

Σε τέτοιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να δείξεις ανωτερότητα ή να υποχωρήσεις προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Αντίστοιχα, το ίδιο ίσως χρειαστεί να κάνει και εκείνη. Ο υπερβολικός εγωισμός δεν βοηθά στις σχέσεις.

#15. Ενδέχεται Να Πληγωθείς

Τις περισσότερες φορές οι σχέσεις δεν διαρκούν για πάντα και το τέλος μπορεί να μην είναι όμορφο.

Εκτός αυτού, στις σχέσεις καθιστάς τον εαυτό σου ευάλωτο, καθώς ανοίγεσαι απέναντι στην γυναίκα.

Έτσι, υπάρχει πάντα η περίπτωση να πληγωθείς (ή να πληγώσεις). Ακόμη και αν αυτό συμβεί πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι μέρος του παιχνιδιού, απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο.

Ας περάσουμε όμως τώρα σε ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί πολλούς Άνδρες.

Θα έχεις προσέξει ότι υπάρχουν άνδρες που η γνωριμία με γυναίκες τους βγαίνει πολύ φυσικά και δημιουργούν σχέσεις εύκολα, ενώ την ίδια στιγμή για κάποιους άλλους η ίδια διαδικασία μπορεί να φαίνεται βουνό, με αποτέλεσμα να μένουν μόνοι για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Αν τυχαίνει να ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, έχεις διερωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί σου Είναι Δύσκολο να Κάνεις Σχέσεις;

#1. Μήπως Δεν Κάνεις Αρκετές Γνωριμίες;

Πόσες κοπέλες γνώρισες κατά το τελευταίο διάστημα; Με πόσες από αυτές φλέρταρες;

Πόσες φορές βγήκες έξω, είδες γυναίκες που σου άρεσαν, όμως δεν έκανες κίνηση να μιλήσεις;

Μήπως απλά περιμένεις από τον κοινωνικό σου κύκλο να σου γνωρίσει γυναίκες; Αυτό μπορεί να είναι εφικτό μέχρι κάποια ηλικία, όμως όσο μεγαλώνεις, μετά τα 30, αυτές οι πιθανότητες θα μειώνονται ολοένα και περισσότερο.

Πρέπει λοιπόν να εντοπίσεις μόνος σου άγνωστες γυναίκες που σου αρέσουν και να τις προσεγγίσεις.

#2. Μήπως Παραείσαι Καλό Παιδί;

Μια γυναίκα θα σε δει φιλικά, όταν εσύ της δώσεις το έναυσμα. Αν δεν εκδηλώσεις τις προθέσεις σου ή αν αργήσεις πολύ να το κάνεις, τότε θα μπεις ολοταχώς στο friendzone.

Φυσικά πρέπει να είσαι καλός απέναντι της και ευγενικός, αλλά χρειάζεται ένα μέτρο, ώστε να μην της δείξεις ότι είσαι δεδομένος, καθώς όσο περισσότερο δεδομένος είσαι, τόσο μειώνεται η σεξουαλική έλξη.

#3. Μήπως Δεν Καταφέρνεις να Δημιουργήσεις Έλξη;

Όπως ήδη αναφέραμε για την περίπτωση που σε θεωρεί δεδομένο, έτσι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που ίσως αποτυγχάνεις να δημιουργήσεις την απαιτούμενη έλξη.

Είναι λοιπόν σημαντικό να καλλιεργήσεις και να προβάλλεις αρρενωπά χαρακτηριστικά. Δείξε την αυτοπεποίθηση και το επίπεδο σου. Φρόντισε να είσαι άνετος και σίγουρος για τις κινήσεις σου, να έχεις κριτήρια και επιλογές και να μπορείς να εκφράσεις τις προθέσεις σου.

Έτσι θα καταπολεμήσεις την μοναξιά, θα τα καταφέρεις καλύτερα με τις γυναίκες και θα δημιουργήσεις ποιοτικές σχέσεις.

Με το ξεκίνημα μιας σχέσης προκύπτει το μεγάλο ερώτημα: “Πώς θα παραμείνει υγιής και πώς θα κρατηθεί ζωντανή;”

Για πολλούς φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργήσουν σχέσεις υγιείς και ώριμες. Πράγματι, δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, όμως για όλα υπάρχει τρόπος!

Η ποιότητα στις σχέσεις μας καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό την ποιότητα της ζωής μας. Μια υγιής σχέση προσφέρει θετικά συναισθήματα, ηρεμία και ζωτικότητα κάτι που σε καθιστά αποτελεσματικό σε κάθε τομέα της ζωής σου.

Πώς διαχειρίζεται τις σχέσεις του ένας Άνδρας Αξίας, ώστε αυτές να μακροημερεύσουν και να είναι υγιείς;

Τι Ικανότητες θα Χρειαστείς Λοιπόν ώστε οι Σχέσεις σου να Ευδοκιμήσουν;

#1. Υιοθέτησε τα Σωστά Κριτήρια

Η βάση για τις σχέσεις είναι τα κριτήρια που μας οδηγούν στις εκάστοτε επιλογές.

Κρατώντας χαμηλά τον πήχη, θα έχεις λιγότερο ποιοτικές επιλογές. Αντιθέτως, θέτοντας πιο αυστηρά κριτήρια θα καταφέρεις να βρεθείς πιο κοντά σε μια υγιή σχέση.

Άρα, αρχικά πρέπει να ορίσεις και να καταγράψεις τα κριτήρια σου, στα οποία θα πρέπει να μένεις σταθερός, χωρίς να δέχεσαι περιττές υποχωρήσεις.

Τα κριτήρια που θέτεις σου δείχνουν την διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσεις, για να βρεις γυναίκες κατάλληλες για εσένα.

#2. Καλλιέργησε τις Ηγετικές σου Ικανότητες

Ένας Άνδρας με ηγετικές ικανότητες σημαίνει ότι λαμβάνει αποφάσεις και πρωτοβουλίες και διαθέτει αυτοπεποίθηση.

Το σημαντικότερο για την δημιουργία μιας υγιούς και συναισθηματικά ώριμης σχέσης είναι να είσαι ώριμος εσύ ο ίδιος, να ξέρεις τι ζητάς και να αναλαμβάνεις την ευθύνη για τις πράξεις σου.

Όλα τα παραπάνω είναι καθοριστικά ώστε μια σχέση να είναι πετυχημένη και να διατηρείται η έλξη, για όσο αυτή διαρκέσει.

Με λίγα λόγια όλα ξεκινούν από εσένα.

#3. Βάλε Όρια

Τα σαφή και ξεκάθαρα όρια είναι απαραίτητο στοιχείο σε κάθε είδους σχέσεις. Μέσω των ορίων δείχνει ο ένας στον άλλον τι προτίθεται να ανεχθεί και τι όχι, ενώ παράλληλα δείχνει ότι είναι ισχυρός και ανεξάρτητος.

Πρέπει να τονίσουμε ότι μιλάμε για όρια και όχι για όρους. Μια σχέση που λειτουργεί υπό όρους είναι καταπιεστική. Δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος. Αντιθέτως, το να βάζεις όρια και να δέχεσαι τα όρια της γυναίκας αποδεικνύεται ωφέλιμο για τη σχέση.

Τα όρια βέβαια είναι κάτι τελείως προσωπικό, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρα, να τίθενται με τρόπο ήρεμο και να μην δέχεσαι εκπτώσεις σε αυτά.

Χωρίς την ύπαρξη σαφών ορίων, με διάρκεια στον χρόνο μια σχέση δεν θα μπορέσει ποτέ να είναι ήρεμη και υγιής, καθώς η έλλειψη ορίων, είτε από την μία είτε και από τις δύο πλευρές, συχνά είναι η αιτία για εντάσεις και τσακωμούς.

Τελικά, βάζοντας και υπακούοντας σε όρια το ζευγάρι μαθαίνει κάτι ακόμη πολύ βασικό για τις υγιείς σχέσεις, που δεν είναι άλλο από τον αλληλοσεβασμό.

#4. Κρατήστε τα Ενδιαφέροντα Σας

Το ότι έχεις ξεκινήσει μια σχέση δεν σημαίνει ότι θα παρατήσεις για χάρη της τα πάντα.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την γυναίκα. Έχετε καθένας την δική του ζωή και πρέπει να μπορείτε να λειτουργήσετε ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον.

Με αυτόν τον τρόπο αφ’ ενός δεν θα βαριέστε και αφ’ ετέρου θα αυξάνεται και θα διατηρείται η ερωτική και σεξουαλική επιθυμία.

Επιπλέον, δεν προσκολλάται ο ένας πάνω στον άλλον, καθένας έχει το χώρο που χρειάζεται στην ζωή του, χωρίς να ασφυκτιά, κάτι που είναι βασικό σε μια υγιή σχέση.

#5. Δείξτε Αλληλοσεβασμό και Κατανόηση

Σε μια υγιή σχέση, υπάρχουν όρια και τα δύο άτομα σέβονται το ένα το άλλο, αναγνωρίζοντας και τηρώντας τα.

Ο αλληλοσεβασμός είναι από τα πλέον βασικά μιας υγιούς και ώριμης σχέσης. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο σύντροφοι δεν μειώνουν, δεν πιέζουν και δεν κατακρίνουν ο ένας τον άλλον, σεβόμενοι την διαφορετικότητα και τις επιθυμίες ο ένας του άλλου.

Παράλληλα, δείχνουν κατανόηση, ακούγοντας ενεργά με στόχο να καταλάβουν τα συναισθήματα και τον τρόπο σκέψης του άλλου.

Ο στόχος δεν είναι να περάσει ο ένας τη γνώμη του στον άλλο, αλλά να υπάρχει ελευθερία και ανεξαρτησία.

#6. Εκφράστε τα Συναισθήματα σας

Όπως κατά το στάδιο της προσέγγισης είναι σημαντικό να εκφράσεις τις προθέσεις σου, έτσι και στην συνέχεια πρέπει να εκφράζονται τα μεταξύ σας συναισθήματα, είτε θετικά είτε αρνητικά.

Αν δεν εκφράζετε με σαφήνεια τα όσα σκέπτεστε και αισθάνεστε, αυτά συσσωρεύονται και ακολουθούν εντάσεις και διαμάχες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί.

Επομένως, είναι σημαντικό να εκφράζει ο καθένας αυτό που αισθάνεται, πάντα στα πλαίσια του σεβασμού προς το άλλο άτομο και τα συναισθήματα του.

#6. Βελτιώστε ο Ένας τον Άλλον

Στις υγιείς σχέσεις ο ένας ανεβάζει τον άλλον και τον κάνει να προσπαθεί να γίνει ολοένα και καλύτερος (εφ’ όσον βέβαια λειτουργούν και οι δύο με αυτή τη νοοτροπία, κάτι που θα έχεις ήδη διαπιστώσει όταν έθεσες τα κριτήρια σου).

Όσο προσπαθείς να βοηθήσεις την σύντροφο σου να βελτιωθεί στην ζωή της και της δίνεις τον χώρο που χρειάζεται, τόσο και εκείνη σε “τραβά” μαζί της. Αντίστοιχα η δική σου βελτίωση, θα κάνει την γυναίκα να προσπαθήσει να εξελιχθεί και εκείνη με τη σειρά της.

 

Στο επεισόδιο του Apla+Andrika που ακολουθεί η Αντροπαρέα μας συζητά για το ζήτημα των κριτηρίων στις σχέσεις.

 

#8. Ζωντανή Σχέση Σημαίνει Ζωντανή Σεξουαλική Έλξη

Όταν πρόκειται για ερωτικές σχέσεις, η σεξουαλική έλξη είναι απαραίτητη και θα παίξει σημαντικό ρόλο τόσο στην εξέλιξη όσο και στην διατήρηση της.

Σχέσεις χωρίς σεξουαλική έλξη αρχίζουν αργά ή γρήγορα να φθίνουν, γι’ αυτό είναι σημαντικό να φροντίσετε να κρατήσετε την σεξουαλική σας ζωή σε ένα καλό επίπεδο.

#9. Κάθε Νέα Σχέση Διαφέρει Από την Προηγούμενη

Δεν θα σταματήσουμε να τονίζουμε ότι κάθε καινούρια σχέση που κάνεις διαφέρει από τις προηγούμενες.

Αν έχεις ανασφάλειες ή αν έχεις πληγωθεί από κάποια γυναίκα κατά το παρελθόν, δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα συμβεί και με την επόμενη.

Κάθε νέα σχέση είναι μια νέα κατάσταση και κουβαλώντας μαζί τα προβλήματα του παρελθόντος δεν θα καταφέρεις τίποτε άλλο παρά να φανείς ανασφαλής.

Μάθε από τις εμπειρίες σου και δες την νέα σου σχέση σαν ένα καινούριο, όμορφο ταξίδι και όχι σαν μια ευκαιρία να βγάλεις τα απωθημένα σου.

#10. Μην Φοβηθείς τις Άβολες Κουβέντες

Διαμάχες και τσακωμοί είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν κάποια στιγμή και δεν πρέπει να τις αποφεύγεις, γιατί τα προβλήματα θα συσσωρεύονται και θα φέρνουν με την σειρά τους περισσότερα προβλήματα.

Μια συζήτηση ακόμη και αν είναι έντονη ή άβολη μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και να κρατηθεί ζωντανή η σχέση.

Παρόλο που εκ πρώτης όψεως μπορεί οι σχέσεις να μοιάζουν απλές, ή τουλάχιστον έτσι έπρεπε να είναι, τελικά είναι πολύπλοκες και παρουσιάζουν αρκετές δυσκολίες.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μένουμε σε σχέσεις καταπιεστικές που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες μας, ακόμη και όταν τα προβλήματα που προκύπτουν μοιάζουν να είναι δυσεπίλυτα.

Παρακάτω θα δούμε πιο αναλυτικά τα κυριότερα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσεις στις σχέσεις σου και τι μπορείς να κάνεις για αυτά, ξεκινώντας με τις παρακάτω τοξικές συνήθειες.

Τα Σημαντικότερα Προβλήματα στις Σχέσεις

#1. Θυμάστε και Ανακαλείτε Λάθη του Παρελθόντος

Ένας από τους δύο ή και οι δύο θυμάστε παλιά λάθη και κρατάτε σκορ σαν να πρόκειται για κάποιου είδους μάχη.

Αυτή είναι μια συνήθεια που αναπτύσσεται όταν ένας από τους δύο χρησιμοποιεί γεγονότα του παρελθόντος προκειμένου να δικαιολογήσει την συμπεριφορά του.

Αυτό είναι μια σπατάλη ενέργειας, καθώς καταβάλλετε προσπάθειες να αποδείξει ο καθένας από την πλευρά του ότι είναι λιγότερο λάθος, όταν αυτή την ενέργεια θα έπρεπε να την διοχετεύετε στο να είστε σωστοί ο ένας απέναντι στον άλλον.

Λύστε τα προβλήματα την στιγμή της εμφάνισης τους και μην τα κρατάτε ως “κρυφό χαρτί” για μελλοντικά ατοπήματα.

#2. Δεν Μιλάτε Ξεκάθαρα

Αποφύγετε τους υπαινιγμούς και τα υπονοούμενα και φροντίστε να εκφράζετε τα όποια συναισθήματα με τρόπο ξεκάθαρο, για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις και προστριβές.

Αν παρόλο που εσύ εκφράζεσαι ξεκάθαρα η γυναίκα το αποφεύγει, μπορεί να φοβάται ότι θα την κρίνεις για τις απόψεις της.

Ξεκαθάρισε της λοιπόν ότι είσαι πρόθυμος να την ακούσεις, χωρίς να μασάει τα λόγια της.

#3. Σχέση σε Ομηρία

Όταν κάτι δεν σου αρέσει μην απειλείς ότι θα λήξεις την σχέση, έχοντας ως απώτερο σκοπό έτσι να βελτιώσεις τα πράγματα.

Όπως ήδη αναφέραμε πρέπει να είσαι ξεκάθαρος και όχι να μιλάς με υπονοούμενα και εκβιασμούς.

Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορές και διαμάχες και για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει επικοινωνία, χωρίς εκβιασμούς και αρνητική κριτική που κρατούν την σχέση σε ομηρία.

#4. Προσπαθείς να την “Εξαγοράζεις” με Δώρα

Τα προβλήματα αναζητούν λύσεις και όχι την προσωρινή ευχαρίστηση που μπορεί να φέρει ένα δώρο.

Μην προσπαθείς να εξαγοράσεις τα συναισθήματα της γυναίκας με δώρα, όταν βλέπεις ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Αντιθέτως, σκύψτε και οι δύο πάνω από το πρόβλημα για να βρείτε μια λύση από κοινού (εφ’ όσον φυσικά υπάρχει θέληση για κάτι τέτοιο).

Αυτά όμως δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα! Ας δούμε κάποια ακόμη σημεία που πρέπει να γνωρίζεις.

Τι Μπορεί να Καταστρέψει μια Σχέση

#1. Ο Εγωισμός Διαλύει τις Σχέσεις

Ο εγωισμός είναι ένα χαρακτηριστικό όλων των ανθρώπων και είναι λογικό να υπάρχει, όμως όταν υπάρχει σε έντονο βαθμό σε μια σχέση, μπορεί να την καταστήσει δυσλειτουργική.

Σε μια σχέση που και οι δύο συμπεριφέρονται εγωιστικά θα υπάρξουν έντονες προστριβές που μπορεί ακόμη και να διαλύσουν την σχέση, καθώς ένας εγωιστής δεν είναι πρόθυμος να κάνει παραχωρήσεις, δεν παραδέχεται τα λάθη του και κατηγορεί πάντα τους άλλους για αυτά.

Παράλληλα, θέλει να έχει τον έλεγχο και συχνά εμφανίζει χειριστική συμπεριφορά, αδιαφορώντας ολοκληρωτικά για τα συναισθήματα των άλλων.

Ο εγωισμός μπορεί να έχει τα εξής αρνητικά αποτελέσματα στις σχέσεις:

  1. Έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας
  2. Άσχημες συμπεριφορές που προκύπτουν από την ανάγκη να έχει δίκιο
  3. Δεν υπάρχει διάθεση να ακούσει ουσιαστικά ο ένας τον άλλον
  4. Απουσία ενσυναίσθησης (δηλαδή της ικανότητας να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα του άλλου και να νοιαζόμαστε για αυτά)

Είναι σαφές ότι οι συμπεριφορές που περιγράψαμε παραπάνω δεν έχουν θέση στις υγιείς και ποιοτικές σχέσεις.

Είναι λοιπόν σημαντικό σε πρώτη φάση να αποδεχτούμε την ύπαρξη του προβλήματος και εν συνεχεία να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τις σχετικές συμπεριφορές προτού προσπαθήσουμε να τις εξαλείψουμε.

#2. Βαρεμάρα στις Σχέσεις και Πώς θα την Αποφύγεις

Όσο περνά ο καιρός δεν είναι καθόλου απίθανο να κάνουν την εμφάνιση τους σημάδια βαρεμάρας.

Τι μπορείς να κάνεις ώστε να μην φτάσεις σε αυτό το σημείο ή αν φτάσεις να αναζωπυρώσεις το ενδιαφέρον;

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να βρεις με ποιον τρόπο ευθύνεσαι εσύ για αυτό. Ίσως τα αίτια να αφορούν εσένα. Δηλαδή μπορεί να έχεις παραμελήσει τον εαυτό σου, να έχεις χάσει το ενδιαφέρον σου ή να φέρεσαι στην γυναίκα με διαφορετικό τρόπο.

Η βαρεμάρα μπορεί να ρίξει τα επίπεδα της έλξης πολύ χαμηλά ή ακόμη και να την εκμηδενίσει, γι’ αυτό θα πρέπει να δράσετε γρήγορα.

Μερικές συμβουλές που θα σου φανούν χρήσιμες στην αντιμετώπιση της βαρεμάρας στις σχέσεις σου είναι οι παρακάτω:

1. Περάστε Χρόνο Χωριστά

Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε μαζί τα πάντα. Αυτό είναι υπερβολικό και καταχρηστικό για τον πολύτιμο χρόνο σας και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια σχέσεων αλληλεξάρτησης, κάτι που μπορεί να αποβεί καταστροφικό και για τους δύο σας.

Βάλτε μια ισορροπία και κρατήστε το μέτρο στο κάθε πότε και στο για πόσο θα συναντιέστε, ιδιαίτερα στην αρχή της σχέσης.

Και ασφαλώς, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, μην παραμελήσεις τον εαυτό σου και τους φίλους σου, για χάρη της σχέσης.

Μην πέσεις στην παγίδα να δώσεις τα πάντα στην σχέση εξ αρχής. Δώσε τον χρόνο που χρειάζεται και κράτησε εμπειρίες για να ζήσετε όσο θα περνά ο καιρός και θα ωριμάζει η σχέση.

2. Κάντε Μαζί Νέες Δραστηριότητες που Σας Γεμίζουν

Μην κλείνεστε μέσα στο σπίτι. Θα γίνει και αυτό φυσικά, αλλά αν δεν κρατήσετε μια ισορροπία, είναι δεδομένο ότι έτσι θα βαρεθείτε πολύ γρήγορα.

Κυκλοφορήστε έξω, πηγαίνετε σε μουσεία, κάντε μαζί κάποιο άθλημα, πηγαίνετε εκδρομές, ξεκινήστε μαζί κάποιο χόμπι. Οι λύσεις είναι αμέτρητες, ανάλογα με τα γούστα και τις προτιμήσεις σας.

#2. Έλλειψη Έλξης και Απουσία Σεξ

Η έλξη αφορά το κατά πόσο υπάρχει σεξουαλική και συναισθηματική επιθυμία και ικανοποίηση.

Ερωτικές σχέσεις χωρίς έλξη δεν μπορούν να υφίστανται. Μια σχέση για να παραμείνει υγιής και μακριά από προβλήματα χρειάζεται την έλξη. Χωρίς έλξη δεν υπάρχει αξία στις σχέσεις.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν όταν αντιληφθείς ότι η έλξη έχει μειωθεί; Ισχύουν τα ίδια με την περίπτωση της βαρεμάρας που διάβασες ακριβώς από πάνω!

Στην περίπτωση της μείωσης ή της πλήρους απουσίας σεξουαλικών επαφών, θα πρέπει να εξετάσεις και μερικούς ακόμη παράγοντες:

  1. Είσαι με το σωστό άτομο; Δεν είναι καθόλου απίθανο να ανακαλύψετε στην πορεία ότι δεν υπάρχει σεξουαλική χημεία μεταξύ σας, να μην ικανοποείται και ως εκ τούτου να το αποφεύγει.
  2. Έλλειψη χρόνου και έντονο άγχος. Το στρες της καθημερινότητας συχνά μειώνει την επιθυμία για σεξ.
  3. Δεν φροντίζεις τον εαυτό σου. Για παράδειγμα, έχεις παραμελήσει το σώμα σου και την προσωπική σου υγιεινή.
  4. Έχει κάποιο πρόβλημα υγείας που ενδεχομένως κάνει την σεξουαλική επαφή επίπονη.

#3. Υπάρχει Υπέρμετρη Ζήλια

Η ζήλια μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις.

Σίγουρα έως ένα βαθμό μπορεί να αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση, υπό την έννοια μιας ενστικτώδους αντίδρασης σε κάποια απειλή.

Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει βάσιμη τέτοια απειλή;

Σε αυτή την περίπτωση αρχίζει ένας περιορισμός της ανεξαρτησίας και παραβίαση των ορίων.

Η υπέρμετρη ζήλια είναι στοιχείο που υποδηλώνει ότι υπάρχουν ανασφάλειες, οι οποίες με την σειρά τους φέρνουν έντονη δυσαρέσκεια και διαλύουν την εμπιστοσύνη.

Είναι λοιπόν σημαντικό για ακόμη μια φορά να υπάρχει επικοινωνία και να τηρούνται τα όρια, ώστε να συζητιούνται και να λύνονται άμεσα τα όποια προβλήματα.

#4. Σχέσεις Συναισθηματικής Κακοποίησης

Η κακοποίηση δεν χρειάζεται να είναι σωματική, για να επιφέρει δυσεπίλυτα προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις στις σχέσεις.

Η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να είναι εξίσου βίαιη και θα κάνει το άτομο που την υφίσταται να έχει φοβίες και ανασφάλειες.

Θα πιστεύει ότι δεν προσφέρει αρκετά, ότι πρέπει να προσπαθεί όλο και περισσότερο για να έχει την προσοχή του άλλου και να συμφωνεί σε όλα μαζί του, υπό τον φόβο ότι θα τον αφήσει. Παράλληλα, αισθάνεται ότι δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για τις προσωπικές του ανάγκες.

Όπως καταλαβαίνεις, το να βρίσκεσαι σε μια τέτοια προβληματική σχέση δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Αν η επικοινωνία δεν συμβάλλει στο να γίνουν καλύτερα τα πράγματα, τότε θα πρέπει να εξετάσεις την λύση του χωρισμού.

 

Στις σχέσεις σου πρέπει να μπορείς να είσαι ευτυχισμένος. Στο Apla+Andrika που ακολουθεί έχουμε συζητήσει όχι μόνο τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους, αλλά και πώς θα θα το βρεις.

 

Αφού λοιπόν έμαθες πώς θα αντιμετωπίσεις τα ποικίλα προβλήματα, θα περάσουμε σε ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί δικαίως πολλούς Άνδρες.

Σχέσεις εξ’ αποστάσεως

Ας πούμε ότι γνωρίζεις μια γυναίκα και ξεκινάτε ή πρόκειται να ξεκινήσετε μια σχέση από απόσταση.

Πώς η απόσταση επηρεάζει τις σχέσεις και την εξέλιξη τους και πώς θα διαχειριστείς με επιτυχία μια τέτοια κατάσταση;

Ο αρχικός ενθουσιασμός θα κρύψει πίσω του την κόπωση που προκύπτει από την απόσταση και υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή να αρχίσει να μειώνεται, μέχρι που η σχέση θα βαλτώσει.

Οι σχέσεις εξ αποστάσεως απαιτούν περισσότερη προσπάθεια όσον αφορά στον χρόνο, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να κλονιστεί για διάφορους λόγους  η εμπιστοσύνη μεταξύ του ζευγαριού, κάτι που θα αποδειχθεί κακό για τη σχέση.

Όμως τα ζητήματα στις σχέσεις εξ αποστάσεως δεν είναι μόνο αυτά.

#1. Δυσκολίες στην Επικοινωνία

Οι ανθρώπινες σχέσεις απαιτούν επικοινωνία. Όταν σας χωρίζει απόσταση δεν θα έχετε την δυνατότητα να συζητήσετε (τουλάχιστον όχι άμεσα) σχετικά με όσα συνέβησαν στην μέρα σας.

Απλές καθημερινές στιγμές, όπως μια βόλτα για περπάτημα ή ένας καφές θα σπανίζουν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντέξεις για όσο διαρκέσει αυτή η σχέση.

#2. Απουσία Συντροφικότητας και Σεξ

Ένα από τα πράγματα που κρατούν τις σχέσεις ζωντανές είναι το σεξ και τα αισθήματα συντροφικότητας που προκύπτουν από αυτό.

Η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει θλίψη, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο ένας από τους δύο ή και οι δύο να το αναζητήσουν αλλού.

#3. Η Απόσταση Δημιουργεί Συχνά Αναίτιες Εντάσεις

Όταν δεν βλέπεις συχνά τον άλλο, μπαίνεις σε μια λογική υποθέσεων που σε συνδυασμό με την απουσία της προσωπικής επαφής μπορεί να προκαλέσουν εκνευρισμό και αναίτιες διαμάχες που φθείρουν την σχέση.

#4. Δεν Γνωρίζει Καλά ο Ένας τον Άλλον

Η απόσταση και η έλλειψη προσωπικής επαφής αποτρέπουν την δημιουργία υψηλού επιπέδου οικειότητας.

Ζώντας μακριά και συναντώντας τον άλλον για μερικές μέρες ή σαββατοκύριακα κάθε μήνα, δεν θα σας δοθεί η ευκαιρία να μάθετε ο ένας τον άλλον.

Φυσικά, όλοι οι παραπάνω σκόπελοι μπορούν υπό προϋποθέσεις να αποφευχθούν, εφ’ όσον υπάρχουν δυνατά συναισθήματα και θέληση.

Υπάρχουν σχέσεις από απόσταση που έχουν πετύχει. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις που η απόσταση που χωρίζει το ζευγάρι τους βάζει σε μια κατάσταση προσωρινή.

Divorce

Αξίζει να Κάνεις Σχέσεις Εξ’ Αποστάσεως;

Το κατά πόσο αξίζει να επιχειρήσεις να δημιουργήσεις μια σχέση εξ αποστάσεως, εξαρτάται από μερικούς παράγοντες και δεν αφορούν μόνο στο πρακτικό μέρος, αλλά και στο πόση βαρύτητα έχει για εσένα η συγκεκριμένη σχέση.

Πιο συγκεκριμένα:

#1. Πόσο Μακριά Βρίσκεστε;

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δεν είναι το ίδιο να σας χωρίζουν 200 χλμ απόσταση με το να ζείτε σε μέρη που απέχουν 800 χλμ ή να βρίσκεστε σε διαφορετικά κράτη.

Στην πρώτη περίπτωση είναι εύκολο να βρεθείτε με την πρώτη ευκαιρία, ενώ στην δεύτερη χρειάζεται μεγαλύτερος προγραμματισμός, ενώ φυσικά είναι στη μέση και το μεγάλο κόστος, κάτι που σίγουρα απασχολεί τους περισσότερους.

#2. Κατά Πόσο Διατίθεστε να Επενδύσετε σε Αυτή τη Σχέση

Σημαντικό ρόλο παίζει ασφαλώς και το άτομο που έχεις απέναντι σου. Πόσο πολύ σου αρέσει και της αρέσεις και πώς σου συμπεριφέρεται; Δείχνει έντονο ενδιαφέρον ή όχι;

Αν για παράδειγμα σου δείχνει μικρή διάθεση για επικοινωνία από την αρχή, μπορείς να φανταστείς πόσο ψυχοφθόρο μπορεί αυτό να γίνει στην συνέχεια.

Το “μυστικό” εδώ είναι η επένδυση που προτίθεστε να κάνετε να είναι ίση ή σχεδόν ίση, ώστε να υπάρχει ισορροπία.

Υπάρχει και από τους δύο πρόθεση για να συναντιέστε τακτικά ή έχετε άλλες προτεραιότητες;

Αν έχετε διαφορετικές προτεραιότητες κατά τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής σας (πχ. επαγγελματική εξέλιξη), τότε ο διαθέσιμος χρόνος θα είναι πολύ λιγότερος και η σχέση δεν θα προχωρήσει.

#3. Πρακτικοί Παράγοντες

Ακόμη και αν έχετε όλη την καλή διάθεση και την πρόθεση για τακτικές συναντήσεις, μπορεί να υπάρχουν πρακτικά ζητήματα που να σας εμποδίζουν.

Αυτή είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Μπορεί να δουλεύετε αρκετά και να μην έχετε δυνατότητα να λείψετε.

Ακόμη συντρέχουν πρακτικοί λόγοι όσον αφορά στα μέσα μεταφοράς. Αν έχετε μια μέρα διαθέσιμη και πρέπει να φας άλλη μια για το ταξίδι, τα πράγματα θα δυσκολέψουν αρκετά.

Και μην ξεχνάς ότι σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει και το οικονομικό κόστος (κρατήσεις ξενοδοχείων, εισιτηρίων, καύσιμα κλπ)

Τελικά λοιπόν η απάντηση στο ερώτημα αν αξίζει να επενδύσεις σε σχέσεις από απόσταση είναι διαφορετική σε κάθε περίσταση και η απόφαση καθαρά και μόνο δική σου και της γυναίκας που σου αρέσει.

Αν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να το αντέξετε, τότε καλύτερα να μην μπείτε σε αυτή τη διαδικασία.

Οι σχέσεις γίνονται για να αισθανόμαστε όμορφα και να περνάμε καλά με την σύντροφο μας και όχι για να πονάμε και να ταλαιπωρούμαστε. Σωστά;

Συμβουλές για τις Σχέσεις εξ Αποστάσεως

#1. Επωφελήσου από την Τεχνολογία

Τα πράγματα είναι πλέον αρκετά καλύτερα στο κομμάτι της επικοινωνίας. Υπάρχουν αμέτρητες εφαρμογές για φθηνή επικοινωνία μέσω ίντερνετ ακόμη και δυνατότητα βίντεο κλήσης, όταν πριν από λίγα χρόνια υπήρχαν μόνο τα τυπικά σταθερά τηλέφωνα και οι τηλεφωνικοί θάλαμοι.

Έτσι λοιπόν, μπορείς εύκολα να επικοινωνήσεις με την γυναίκα οποιαδήποτε στιγμή.

#2. Μην Κάνεις Υπερβολές

Αυτή η εύκολη επικοινωνία μπορεί να αποδειχθεί και μειονέκτημα, καθώς μπορεί να κουράσει, αν δεν κρατήσετε το μέτρο.

Δεν χρειάζεται να είστε σε ζωντανή σύνδεση. Αρκεί η επικοινωνία σας, ακόμη και αν είναι σύντομη, να είναι ουσιαστική και περιεκτική.

Οι σχέσεις εξ αποστάσεως μπορεί να σας βάλουν σε μια λογική ελέγχου (πού είσαι, με ποιόν, τι κάνεις κλπ) που μπορεί να κουράσει. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και να μην γίνεστε φορτικοί ο ένας για τον άλλον, όταν για παράδειγμα αργήσει να δοθεί απάντηση σε ένα μήνυμα.

Επίσης, προσπάθησε να αποφύγεις δραστηριότητες που θα την ενοχλούσαν, όπως καθημερινές εξόδους σε μπαράκια ή κλαμπ. Εννοείται ότι το ίδιο θα πρέπει να κάνει και εκείνη.

#3. Μοιράστε την Απόσταση

Αν η απόσταση είναι μεγάλη, ίσως είναι πιο πρακτικό να μοιράσετε την απόσταση και να βρεθείτε σε κάποιο άλλο μέρος.

Μην ξεχνάς ότι αν δεν βρίσκετε σε καθημερινή βάση, αυτή η προσμονή μπορεί να σας οδηγήσει σε πολύ δυνατές στιγμές, σε σχέση με ζευγάρια που ζουν στην ίδια πόλη ή που ακόμη ζουν μαζί.

Αν δεν μπορείτε λοιπόν να εκμηδενίσετε την απόσταση, προσπαθήστε να συναντιέστε τακτικά κάπου στα μισά.

#4. Βρείτε Λύση για το Πρόβλημα της Απόστασης

Η σχέση δεν μπορεί να παραμείνει για πάντα σχέση εξ αποστάσεως. Είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ένα πλάνο, για να βρείτε μια λύση σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Το πόσο θα είναι αυτό το διάστημα εξαρτάται βέβαια από τα δεδομένα σας στην συγκεκριμένη περίοδο (σπουδές, επαγγελματικά πλάνα κλπ), όμως σίγουρα δεν μπορεί να συνεχίσετε μια σχέση από απόσταση επ’ άπειρον.

Κλείνοντας αυτή την ενότητα, συμπεραίνουμε ότι οι σχέσεις εξ αποστάσεως μπορούν να είναι επιτυχημένες, απαιτούν όμως ωριμότητα, ποιοτική επικοινωνία, θέληση και καλό σχεδιασμό.

Όταν η Σχέση Φτάνει στο Τέλος της

Φτάνοντας λοιπόν στο τέλος αυτού του οδηγού για τις σχέσεις για το 2020 θα αναφερθούμε σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις όταν η σχέση σου φτάσει στο τέλος, ώστε να διαχειριστείς σωστά την κατάσταση, καθώς υπάρχουν κάποιες παγίδες που θα πρέπει να αποφύγεις.

Ένας χωρισμός μπορεί να επέλθει ανά πάσα στιγμή και οι λόγοι μπορεί να είναι διαφορετικοί κάθε φορά.

Ίσως απλά διαπιστώσατε ότι δεν κάνει ο ένας για τον άλλον και ότι είστε τελείως διαφορετικοί, χωρίς κοινές αξίες. Ακόμη μπορεί να έχει φθίνει η σεξουαλική σας ζωή ή η σχέση να έχει καταλήξει να είναι τοξική, με αρνητικά σχόλια που σε μειώνουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Τα ασαφή όρια είναι ακόμη μια αιτία χωρισμού, όπως επίσης και το γεγονός ότι δεν συμφωνείτε στην κατανομή των εργασιών στο σπίτι ή ακόμη το ότι δεν σε συμπαθεί η οικογένεια της.

Όταν βρεθείς αντιμέτωπος με μια προβληματική σχέση ως Άνδρας Αξίας πρέπει να μπορείς να την σταματήσεις. Πώς θα γίνει αυτό;

#1. Βρες την Σωστή Στιγμή

Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά πρέπει να αποδεχτείς την κατάσταση και σαν Άνδρας Αξίας να την τερματίσεις όταν χρειαστεί, εφ’ όσον δεν σου προσφέρει κάτι και πιστεύεις ότι πρέπει να προχωρήσεις.

#2. Με Σεβασμό Και Ευγένεια

Όπως κατά τη διάρκεια της σχέσης έτσι και στο τέλος πρέπει να είσαι ευγενικός και αξιοπρεπής, δείχνοντας τον δέοντα σεβασμό.

Με λίγα λόγια, το ότι θα χωρίσεις δεν σημαίνει ότι θα μειώσεις την γυναίκα ή θα την κάνεις να αισθανθεί άσχημα. Κάποιος που λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο επικοινωνεί ότι έχει χαμηλή αξία, πράγμα που δεν συνάδει με τα όσα πρεσβεύει ένας Άνδρας Αξίας.

#3. Να Είσαι Ξεκάθαρος και Αποφασιστικός

Από την στιγμή που θα δεις ότι η σχέση δεν προχωρά, πάρε τις αποφάσεις σου, οι οποίες θα είναι οριστικές, χωρίς πισωγυρίσματα, και ξεκαθάρισε την θέση σου στην γυναίκα.

Είναι σημαντικό να υποστηρίξεις την απόφαση που έλαβες, έχοντας κατά νου ότι ο χρόνος σου είναι πολύτιμος και δεν μπορείς να τον αναλώνεις σε καταστάσεις που έχουν τελειώσει.

Βέβαια, ένας χωρισμός μπορεί να είναι δύσκολος και ίσως σε κάνει να αισθανθείς ευάλωτος.

Τσέκαρε παρακάτω το επεισόδιο του Apla+Andrika στο οποίο συζητούμε για δύσκολου χωρισμούς.

Παγίδες που Πρέπει να Αποφύγεις Όταν η Σχέση Τελειώνει

Σίγουρα μετά από έναν χωρισμό θα υπάρξουν αρνητικά συναισθήματα, όμως πρέπει να δείξεις χαρακτήρα και να αποφύγεις τις παρακάτω παγίδες:

#1. Συνεχίζεις να Επικοινωνείς Μαζί της

Αυτή είναι μια συνηθισμένη παγίδα. Είπαμε όμως ότι η απόφαση σου είναι οριστική και αμετάκλητη.

Η επικοινωνία σας μετά τον χωρισμό δεν έχει κανένα νόημα.

Αντιθέτως, θα πρέπει να επικεντρωθείς στο να κάνεις νέες γνωριμίες και να ξεφύγεις από την παλιά σου σχέση.

#2. Επιδιώκεις Επανασύνδεση Μετά Τον Χωρισμό

Η επικοινωνία μετά τον χωρισμό συχνά οδηγεί σε προσπάθειες επανασύνδεσης. Προσπαθεί ο ένας να πείσει τον άλλον ότι αξίζει να δοκιμάσετε μια καινούρια αρχή, κάτι που δεν έχει νόημα.

Το να πιέζεις καταστάσεις δεν προσφέρει σε κανέναν από τους δύο σας τίποτε και δεν σας βοηθά να βρείτε τον δρόμο σας και να προχωρήσετε.

#3. Ξεκινάς Μια Βλαβερή για τον Εαυτό σου Συνήθεια

Τα αρνητικά συναισθήματα μετά από έναν χωρισμό, ιδιαίτερα αν αυτός είναι άσχημος μπορεί να σε οδηγήσουν σε άσχημες συνήθειες, όπως κάπνισμα ή κατανάλωση αλκοόλ.

Ενδεχομένως να αισθανθείς καλύτερα προσωρινά μόνο, όμως μακροπρόθεσμα μια τέτοια κακιά συνήθεια δεν θα είναι ωφέλιμη για εσένα και σίγουρα δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα σου. Αντιθέτως, θα σου δημιουργήσει περισσότερα.

Προσπάθησε λοιπόν να διοχετεύσεις την ενέργεια σου σε κάτι πιο εποικοδομητικό για τον εαυτό σου.

#4. Σταματάς Να Κυκλοφορείς Έξω

Αισθάνεσαι μια έντονη επιθυμία να μείνεις μόνος, κάτι που  δεν σε ωφελεί και δεν σε βοηθά να ξεπεράσεις τον χωρισμό, αντιθέτως σε κάνει να νιώθεις μεγαλύτερη μελαγχολία.

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις τους φίλους σου και να βγεις έξω. Η διάθεση σου θα βελτιωθεί και υπάρχει πάντα η πιθανότητα να κάνεις καινούριες ενδιαφέρουσες γνωριμίες.

#5. Απορρίπτεις Τις Γυναίκες Συνολικότερα

Ένας χωρισμός μπορεί να σε βρει πληγωμένο, με αποτέλεσμα να “τσουβαλιάζεις” όλες τις γυναίκες.

Με αυτή τη νοοτροπία πέφτεις σε μια μεγάλη παγίδα και αποκλείεις πολλές επιλογές που θα μπορούσαν να αξίζουν.

Φυσικά κάποιες σχέσεις μπορεί να λήξουν με αρνητικά συναισθήματα, όμως αυτό δεν κατατάσσει όλες τις γυναίκες στην ίδια κατηγορία.

Υπάρχουν πάντα γυναίκες που αξίζουν την εμπιστοσύνη σου και με τις οποίες μπορείς να ξεκινήσεις μια ποιοτική και υγιή σχέση.

Γι’ αυτό, ηρέμησε, δες τα πράγματα καθαρά και θα δεις ότι υπάρχουν γυναίκες κατάλληλες για εσένα εκεί έξω που απλά σε περιμένουν, για να τις προσεγγίσεις και να τις διεκδικήσεις.

Οι Σχέσεις Σήμερα

Τελικά, οι σχέσεις σήμερα ίσως έχουν ένα βαθμό πολυπλοκότητας μεγαλύτερο από το παρελθόν.

Νέες, συνήθειες, η εξάρτηση από την τεχνολογία, η οικονομία και η γενικότερη κατάσταση της κοινωνίας, δημιουργούν ένα πεδίο που έχει τις δυσκολίες του.

Όμως!

Αυτές οι δυσκολίες είναι που κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά σου τελικά.

Μέσα από τις αντιξοότητες που καλείσαι να διαχειριστείς, αναδύεται ο Άνδρας Αξίας που κρύβεις μέσα σου.

Γιατί υποχρεωτικά ανανπτύσσεις αυτά τα κριτήρια που πρέπει ώστε να κάνεις σχέσεις αξίας.

Μην το ξεχνάς ποτέ αυτό.

Έχεις κριτήρια, ακολούθησέ τα, αξιοποίησε τις ικανότητες σου, μην επαναπαύεσαι και να μην αρκείσαι σε τίποτα λιγότερο από το καλύτερο για εσένα.

Και θα δεις ότι και οι σχέσεις σου θα γίνονται καλύτερες και  ουσιαστικότερες.

Μπορεί να είναι ένα πεδίο μάχης όπως λένε κάποιοι συχνά, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα πεδίο που μπορείς και θα τα καταφέρεις να είσαι νικητής.

Πίστεψε στον εαυτό σου και εάν  χρειαστεί να μάθεις περισσότερα για τις σχέσεις, ρίξε μια ματιά εδώ.

Καμία ευκαιρία δεν πάει χαμένη όταν πρόκειται για την προσωπική σου διαδρομή αυτοβελτίωσης. Γι’ αυτό μην χάνεις χρόνο και ξεκίνα σήμερα το ταξίδι σου από εδώ

 

Πηγή : menofstyle.gr

Διαβάστηκε 9486 φορές

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφή στο Newsletter

Αναζητηση