OT Vozzmag - шаблон joomla Окна

Friday, 29 May 2020

 

Greek English French German Italian Russian
Αποκλειστικό: Το ελληνικό μη επανδρωμένο ταχύπλοο σε δοκιμές από την φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ»

Αποκλειστικό: Το ελληνικό μη επανδρωμένο ταχύπλοο σε δοκιμές από την φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό και μεγάλο επίτευγμα καταγράφει η ελληνική αμυντική βιομηχανία. Πιο συγκεκριμένα, δύο ελληνικές εταιρείες (η IDE και η Barracuda) κέρδισαν μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος OCEAN 2020 κονδύλι για την έρευνα και ανάπτυξη μη επανδρωμένου σκάφους (USV). Το σκάφος φέρει την ονομασία SEA RAIDER είναι εξ ολοκλήρου ελληνικής σχεδίασης και ναυπήγησης από την Barracuda ενώ φέρει ηλεκτρονικό εξοπλισμό από την IDE. Οι δύο ελληνικές εταιρείες κέρδισαν το διαγωνισμό για το USV ανάμεσα σε 45 εταιρείες από 17 διαφορετικές χώρες (κράτη – μέλη της Ε.Ε).

Η ναυπήγηση του άρχισε στα τέλη του 2018 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2019. Το σκάφος είναι μήκους 6.8 μέτρων και έχει ως αποστολή τη σύνθεση εικόνας επιφανείας. Το μήκος του είναι ανάλογο των επιχειρησιακών απαιτήσεων και αναγκών των φρεγατών. Το SEA RAIDER αναπτύσει μέγιστη ταχύτητα 48 κόμβων και διαθέτει αυτονομία των 300 ναυτικών μιλίων μέσω βενζινοκινητήρα που φέρει σε ειδικά διαμορφωμένη και θωρακισμένη πλευρά του σκάφους. Κατευθύνεται από το Κέντρο Πληροφοριών Μάχης της φρεγάτας σε απόσταση έως και 25 ναυτικά μίλια μέσω ραδιοζεύξης ενώ μπορεί να διασυνδεθεί με άλλα μέσα όπως είναι το πρόγραμμα ΑΙΓΕΑΣ (που πρόσφατα είχαμε παρουσιάσει μέσα από επίσης αποκλειστική αναφορά μας) ώστε να δίνει εικόνα σε ναυτικά παρατηρητήρια, κέντρα επιχειρήσεων ή μονάδες του Στόλου. Αποστολή του SEA RAIDER είναι σύνθεση εικόνας επιφανείας καθώς το σκάφος φέρει υπέρυθρη κάμερα της FLIR και ραντάρ επιφανείας της εταιρείας Simrad (Marine & Boating Electronics) που μπορεί να εντοπίζει στόχους επιφανείας σε απόσταση έως 36 ναυτικά μίλια.

Με άλλα λόγια το ελληνικό μη επανδρωμένο ταχύπλοο είναι τα «μάτια» μιας φρεγάτας δίνοντας εικόνα στόχων επιφανείας και διαμορφώνοντας την σύνθεση εικόνας επιφανείας. Το SEA RAIDER συμπληρώνει τον ρόλο των ελικοπτέρων των φρεγατών στη σύνθεση τακτικής εικόνας. Δρα επικουρικά με το πρόγραμμα ΑΙΓΕΑΣ του ΠΝ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γράφοντος προγραμματίζεται η περαιτέρω ανάπτυξη του με επιπρόσθετες ικανότητες εκτός από την ανάληψη αποστολών σύνθεσης τακτικής εικόνας με ηλεκτροπτικό και ραντάρ. Το SEA RAIDER είναι κατασκευασμένο από πολυεστερικά υλικά και διαθέτει εξαιρετικά μικρό ηλεκτρομαγνητικό ίχνος.

Το ελληνικό SEA RAIDER φορτώνεται αύριο στη φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» η οποία αποπλέει για τον Τάραντα της Ιταλίας. Εκεί το σκάφος SEA RAIDER θα λάβει την πρώτη του επιχειρησιακή δοκιμή και αξιολόγηση.

Είναι η απόδειξη ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει δυνατότητες και κορυφαίες εταιρείες με υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας. Η κορυφαία αυτή επιτυχία αντιπροσωπεύει την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και τις IDE και Barracuda που σε πείσμα των καιρών παράγουν αξιόλογα και καινοτόμα προϊόντα.

Το πρόγραμμα τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται σε φάση δοκιμών και αξιολόγησης με στόχο την επέκταση των δυνατοτήτων του ενώ αξιολογείται η απόκτηση του από το ΠΝ. Εξυπακούεται πως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ οφείλει να αδράξει τη παρούσα ευκαιρία αναδεικνύοντας και προβάλλοντας την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία με την προμήθεια αυτού του σκάφους και την προώθηση του στο εξωτερικό.

Παράλληλα, το σκάφος αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην επιτήρηση των συνόρων ως μια ευέλικτη και οικονομική λύση με επιχειρησιακή αξιοποίηση από το Λιμενικό Σώμα συμβάλλοντας στη θωράκιση των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας. Πρόκειται για χρυσή ευκαιρία που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη όχι μόνον για τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και για το Λιμενικό Σώμα.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Barracuda είχε παρουσιάσει και αυτό το project

ea34172d-polemiko-nautiko-askisi-kataigida-proaskiseis2-730x330.jpg

 

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και ουσιώδες πρόγραμμα το οποίο στη παρούσα φάση βρίσκεται σε καθεστώς επιχειρησιακής ένταξης και αξιοποίησης από το ΠΝ. Το πρόγραμμα μολονότι δεν κεντρίζει το ενδιαφέρον στα θέματα αμυντικού σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων εντούτοις αποτελεί μια εξαιρετική κρίσιμη προσθήκη ως προς τη κάλυψη των αναγκών του ΠΝ σε λειτουργίες επικοινωνιών, διοίκησης και ελέγχου καθώς και στοχοποίησης. Πρόκειται για σύστημα τηλεφωνίας και μεταφοράς δεδομένων μεταξύ πλοίων και ναυτικών παρατηρητηρίων.

Το πρόγραμμα έχει εγκατασταθεί στο σύνολο των ναυτικών παρατηρητηρίων του ΠΝ στα νησιά διευκολύνοντας την επικοινωνία, τον συντονισμό καθώς και τη στοχοποίηση. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται έγκαιρη επίγνωση της τακτικής κατάστασης και της σύνθεσης και διάταξης των τουρκικών μονάδων επιφανείας. Τα παραπάνω έχουν επιτευχθεί μέσα από την εγκατάσταση κεραιών που λειτουργούν με τη μέθοδο των κυψελών της κινητής τηλεφωνίας στα νησιά (VHF και UHF) τα οποία διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ πλοίων και παρατηρητηρίων.

Για παράδειγμα μεταξύ μιας πυραυλακάτου που βρίσκεται σε θέση απόκρυψης – αγκίστρωσης με το ναυτικό παρατηρητήριο που έχει εικόνα για τις εχθρικές απειλές. Αντίστοιχα , την επικοινωνία μεταξύ μιας φρεγάτας και ενός παρατηρητηρίου. Παράλληλα με την εγκατάσταση κεραιών στα πλοία λαμβάνει χώρα η εγκατάσταση αντίστοιχων τερματικών σε φρεγάτες ή λοιπών συστημάτων για να λειτουργούν ως μονάδες βάσης με τα άλλα πλοία.

Το πρόγραμμα ΑΙΓΕΑΣ αρχικά δεν πήρε τη πρέπουσα βαρύτητα και σημασία λόγω της ύπαρξης των δορυφορικών μέσων του HELLAS SAT. Τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα αναζωπυρώθηκε και τελικώς προχώρησε με μεγάλη επιτυχία για το ΠΝ.

Τα παρατηρητήρια του ΠΝ διαθέτουν ραντάρ Decca BridgeMaster E τα οποία εντοπίζουν τις τουρκικές δυνάμεις και στα πλαίσια του «ΞΙΦΙΑ» που εκτελούν οι κανονιοφόροι παρακολουθούν και καταγράφουν τις κινήσεις των εχθρικών μονάδων επιφανείας. Όλα τα ραντάρ είναι διασυνδεδεμένα δίνοντας εικόνα στο ΕΘΚΕΠΙΧ και στο κέντρο επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου.

Τα προαναφερθέντα αποτελούν μέρος της σύνθεσης τακτικής ναυτικής εικόνας που εν καιρώ επιχειρήσεων μεταφράζεται σε στοχοποίηση από τις φίλιες μονάδες προς τις εχθρικές.

Το πρόγραμμα ΑΙΓΕΑΣ ξεκίνησε στις αρχές του 2000 πλην όμως στη πορεία εγκαταλείφτηκε. Μετά το 2010 το ζήτημα ήρθε στο προσκήνιο ως μια λύση κάλυψης αναγκών διοίκησης και ελέγχου μονάδων επιφανείας. Δεδομένου ότι δεν έχουν όλες οι φρεγάτες δορυφορικά συστήματα και οι ΤΠΚ το «ΑΙΓΕΑΣ» αποτελεί μια αξιόπιστη λύση επικοινωνιών και συντονισμού. Το 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί. Ειδικότερα, δορυφορικά δεν διαθέτουν οι μη εκσυγχρονισμένες «S» (φρεγάτες «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ», «ΚΑΝΑΡΗΣ» και «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ»).

Το παρόν χρονικό διάστημα βρισκόμαστε στη φάση εγκατάστασης των τερματικών του «ΑΙΓΕΑ» στις SUPER VITA, στα Αρματαγωγά καθώς και στις Φρεγάτες. Δορυφορικά συστήματα διαθέτουν οι τρεις αρχικές SUPER VITA ενώ προβλέπεται να εγκατασταθεί και στις υπόλοιπες δυο καθώς και στις δυο που είναι σε τελική φάση παράδοσης στο ΠΝ.

Το σύστημα επίσης είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρεμβληθεί ενώ ο έλεγχος του είναι εξ ολοκλήρου σε ελληνικά χέρια. Μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι πως το πρόγραμμα υλοποιήθηκε μέσα από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και συγκεκριμένα  από την INTRACOM Defense Electronics με ότι αυτό συνεπάγεται στην ασφάλεια του συστήματος που είναι σε ελληνικά χέρια. Είναι μια σαφής απόδειξη πως η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει δυνατότητες αρκεί να υποστηριχθεί σωστά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το πρόγραμμα «ΑΙΓΑΙΑΣ» κόστισε 25 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως προαναφέραμε σε αρκετά άρθρα μας, η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δίνει μεγάλη έμφαση στο αμυντικό σκέλος. Άλλωστε ο τρέχων διαγωνισμός για τα ταχύπλοα σκάφη έχει κινητοποιήσει πολλές εταιρείες ελληνικές και μη. Δεσμευτήκαμε μέσα από τη παρούσα ιστοσελίδα να σας παρουσιάσουμε όλες τις προτάσεις για το νέο ελληνικό σκάφος ειδικών δυνάμεων και όχι μόνον αφού μεγάλο ενδιαφέρον για αντίστοιχα σκάφη υπάρχει από το Λ.Σ. Άποψη μας είναι πως έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να γίνει μια ολοκληρωμένη προσπάθεια ώστε επιτέλους να καλυφθεί ένα μέρος των ελληνικών αμυντικών αναγκών από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Τα ταχύπλοα σκάφη αποτελούν ένα τέτοια τομέα αφού ήδη υπάρχει η προαπαιτούμενη γνώση και εμπειρία.

Το πλέον εντυπωσιακό νέο των ημερών είναι το Rib 12,70 σχεδιασμένο εξ ολοκλήρου από τη BARRACUDA και στο οποίο συμμετέχουν άλλες πέντε ελληνικές εταιρείες. Αξίζει να τονιστεί και να γίνει σαφές πως το Rib 12,70 δεν είναι σκάφος το οποίο να ικανοποιεί τον υφιστάμενο διαγωνισμό αφού ο διαγωνισμός ζητά σκάφη ως 300.000 ευρώ και το παρών σκάφος κοστίζει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περί τα 900.000 με 1.000.000 ευρώ. Συνεπώς, είναι μια άλλη κατηγορία. Όμως παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον αφού θα μπορούσε να απασχολήσει τις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις και το ΓΕΣ ή το ΓΕΝ σε προσεχή διαγωνισμό για μεγαλύτερα και ικανότερα σκάφη. Το ίδιο ισχύει και για τον ΩΚΥΑΛΟ αφού η τιμή του ξεπερνά τις 700.000 ευρώ γι’ αυτό και δεν κατεβαίνει στον υπόψιν διαγωνισμό. Το Rib 12,70 είναι ένα σκάφος με αρκετά καλά χαρακτηριστικά: μεταφέρει 21 άνδρες μετά του φορτίου τους, είναι κλειστού τύπου ικανό να προστατεύει το μεταφερόμενο προσωπικό από στοιχεία της φύσης και εχθρικά πυρά μικρού διαμετρήματος, αναπτύσσει ταχύτητες των 50 κόμβων και άνω, έχει μεγάλη αυτονομία που ξεπερνά τα 400 ναυτικά μίλια και διαθέτει ισχυρό οπλισμό αποτελούμενο από τηλεχειριζόμενο σταθμό τουλάχιστον 12,7 χλστ ή ακόμα και μεγαλύτερου διαμετρήματος ή ακόμα και βομβιδοβόλο. Στη πρύμνη του μπορεί να φέρει σε ειδικούς έστορες επιπλέον πολυβόλα των 12,7 χλστ.

Άξιο προσοχής είναι πως διαθέτει ειδική αναδιπλούμενη ράμπα στην πλώρη, ώστε να αποβιβάζει προσωπικό των ειδικών δυνάμεων σε βραχώδεις ακτές.  Για το σκοπό αυτό, το σκάφος υποστηρίζεται από 4 εκτοξευτές νερού, που βρίσκονται κάτω από την ίσαλο γραμμή και επιπλέον stabilizer, συστήματα που βοηθούν το σκάφος να μην μετακινείται κατά την αποβίβαση – επιβίβαση της ομάδας επέμβασης.

Το σκάφος RIB 12,70 της BARRACUDA δίνεται να επιχειρεί ως εννέα μποφόρ. Από τη πρύμνη του σκάφους υπάρχει η πρόβλεψη για επιπρόσθετο χώρο για την ύπαρξη υποβρυχίου οχήματος, λέμβου ή χώρο για drone ώστε να υπάρχει σύνθεση τακτικής εικόνας για την απειλή τόσο στο θαλάσσιο χώρο ή τη βραχονησίδα. Τα καθίσματα που μεταφέρεται το προσωπικό είναι εξ ολοκλήρου αντικραδασμικά ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής από την BARRACUDA.

Η πλοήγηση του σκάφος γίνεται από το εσωτερικό. Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το Rib 12,70 διαθέτει μια μεγάλη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών αφού μόνον οι κινητήρες που φέρει είναι από τις ΗΠΑ (πρόκειται για δύο εξωλέμβιους κινητήρες 627 ίππων έκαστος από την Αμερικανική εταιρεία Seven Marine) καθώς και τον οπλισμό του από την Νορβηγική Kongsberg. Η Ελληνική συμμετοχή με εγχώρια προστιθέμενη αξία ξεπερνά το 70% αφού:

Η THEON SENSORS δύναται να εγκαταστήσει όλα τα ηλεκτροοπτικά συστήματα, υπέρυθρης σκόπευσης, ναυτιλίας κτλ.

Η ISI HELLAS να εγκαταστήσει τακτικά συστήματα διοίκησης και ελέγχου σε πρώτο χρόνο και να υλοποιήσει το γενικότερο πλάνο διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας.

Η IDE να συμμετέχει τοποθετώντας σταθμούς ασυρμάτων, επικοινωνιών κτλ. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Wispr ή το Spartan. 

Η AKMON να αναλάβει τις καλωδιώσεις επί του σκάφους Rib 12,70.

Η BARRACUDA τη σχεδίαση και τη ναυπήγηση των σκαφών.

Η εταιρεία SIAMIDIS τη θωράκιση του σκάφους.

Φυσικά όλες οι παραπάνω εταιρείες θα χρησιμοποιούσαν επιπλέον υποκατασκευαστές ενώ θα μπορούσε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των ελληνικών εταιρειών. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να προχωρήσει η ναυπήγηση για το πρωτότυπο δοκιμαστικό σκάφος ώστε να διεκδικίσει τη θέση του και σε ξένους διαγωνισμούς.

 

Πηγή : www.defencereview.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 3247 φορές

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφή στο Newsletter

Αναζητηση