16 Απρίλιος 2014

RSS

Greek English French German Italian Spanish
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ

Rate this item
(0 ψήφοι)

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

Δευτέρα, 30 Ιούλιος 2012 10:37

Εγιναν... «καπνός» το 2011 έσοδα 500 εκατ. ευρώ

Του Γιώργου Μανέττα

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το τελευταίο διάστημα το λαθρεμπόριο τσιγάρων στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να χάνονται φορολογικά έσοδα εκατ. ευρώ από τα ταμεία του κράτους και να αυξάνονται οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Οι πωλήσεις παράνομων τσιγάρων -τα οποία είναι έως και 80% φθηνότερα σε σχέση με τα νόμιμα- παρουσιάζουν ραγδαία άνοδο στο πρώτο μισό του 2012 και υπολογίζεται πως το ποσοστό τους στη συνολική αγορά καπνού πλησιάζει πλέον το 13%, όταν πριν από περίπου δύο χρόνια μετά βίας υπερέβαινε το 3%!

Η έκρηξη του φαινομένου έχει σημάνει «συναγερμό» στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες αναζητούν νέους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να περιορίσουν την εξάπλωσή του. Στο «παιχνίδι» μπαίνουν και οι καπνοβιομηχανίες, όπως έγινε πρόσφατα με τη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψαν το ΣΔΟΕ και η «Παπαστράτος» για την από κοινού αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων στην Ελλάδα.

Εγιναν... «καπνός» το 2011 έσοδα 500 εκατ. ευρώ

«Στις περιοχές γύρω από την Ομόνοια οι λαθρέμποροι τσιγάρων οργιάζουν». «Στην Πλατεία Αριστοτέλους, μπροστά στα μάτια των δημοτικών αστυνόμων πωλούνται σε καθημερινή βάση χιλιάδες παράνομα τσιγάρα». «Λαθραία υπάρχουν ακόμη και σε περίπτερα και λαϊκές αγορές (!)». Μπορεί τα παραπάνω να ακούγονται παράξενα σε ορισμένους, ωστόσο περιγράφουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την πραγματικότητα στον κλάδο των καπνικών προϊόντων και δίνουν τις διστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο στη χώρα μας.

Σε απόλυτα νούμερα, υπολογίζεται πως το ποσοστό των λαθραίων πλησιάζει το 13% στο σύνολο της αγοράς, όταν πριν από δυο χρόνια ήταν μόλις 3% (!). Η «αιμορραγία» στα φορολογικά έσοδα είναι τεράστια καθώς μόνο πέρυσι εκτιμάται πως «χάθηκαν» από τα Κρατικά Ταμεία περίπου 500 εκατ. ευρώ, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση αγωνίζεται να περιορίσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Την ίδια ώρα, η νόμιμη αγορά τσιγάρων από το 2009 μέχρι σήμερα συρρικνώθηκε περίπου 28%.

Η «έκρηξη» του λαθρεμπορίου, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οφείλεται κυρίως στην αύξηση τη φορολογίας που πολλαπλασίασε το κίνητρο στους επιτήδειους να σκεφτούν το παράνομο εμπόριο αλλά και στη μείωση της αγοραστικής δύναμης που στρέφει ολοένα και περισσότεροι καπνιστές στα παράνομα που πωλούνται έως και 80% φθηνότερα.

Προσεχώς... λαθραία και στα περίπτερα
Επαγγελματίες του κλάδου των καπνικών προϊόντων κάνουν έκκληση για άμεση λύση του προβλήματος που απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους και καλούν την κυβέρνηση να μειώσει εδώ και τώρα την υψηλή φορολογία στα καπνικά προϊόντα.

«To παράνομο εμπόριο τσιγάρων είναι καταστρεπτικό για την δουλειά μας. Όλα τα μέλη του κλάδου μας - καπνοβιομηχανία, χονδρεμπόριο και λιανεμπόριο - επηρεάζονται αρνητικά, καθώς μειώνεται το μέγεθος της νόμιμης αγοράς. Το κοινωνικό όμως κόστος είναι ακόμα σοβαρότερο. Δεν είναι ένα έγκλημα χωρίς θύματα και απώλειες. Έχει δραματικές συνέπειες για τα κρατικά έσοδα, απειλεί τη δημόσια υγεία και προάγει το οργανωμένο έγκλημα» σχολιάζει ο κ. Γιώργος Μπλέτσας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JT Inter­national.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Καπνοπωλών και ενοικιαστών περιπτέρων Μακεδονίας Κώστας Ιακώβου από την πλευρά του, αναφέρει ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία καθώς στέκεται εμπόδιο σε όσους προσπαθούν με νόμιμους τρόπους να τα βγάλουν πέρα. Επισημαίνει ακόμη ότι ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία συνορεύει με πολλές από τις πύλες εισόδου των παράνομων τσιγάρων το πρόβλημα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και εκτιμά πως εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, τότε είναι βέβαιο πως οι περιπτερούχοι θα αναγκαστούν να πωλούνε και λαθραία για να καλύψουν τις υποχρεώσεις προς προμηθευτές, τη ΔΕΗ, το ΟΑΕΕ κ.ά.

«Ο κλάδος του περιπτέρου και των καπνοπωλείων πνέει τα λοίσθια μετά την αλλαγή στη φορολογία που συρρίκνωσε δραματικά το ποσοστό κέρδους τους. Από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν κλείσει την περιοχή της Θεσσαλονίκης περισσότερα από 1.500 σημεία πώλησης από τα 3.000 που λειτουργούσαν ενώ όσοι έχουν απομείνει δίνουν αγώνα επιβίωσης», υπογραμμίζει.

Όλοι πλέον, συμπεριλαμβανομένου του κ. Νίκου Αγγουριδάκη διευθυντής Δικτύου Κiosky's, τονίζουν την ανάγκη να αποκλιμακωθεί άμεσα η φορολογία στα καπνικά προϊόντα, για να πάρουν «ανάσα» οι επαγγελματίες αλλά και για να γίνει και πάλι ανταγωνιστικό το νόμιμο τσιγάρο καθώς θα πέσει η τιμή του. Σε διαφορετική περίπτωση, υποστηρίζουν το λαθρεμπόριο τσιγάρων θα αυξηθεί περαιτέρω, με καταστροφικές συνέπειες στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας.

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος από το λαθρεμπόριο τσιγάρων αφορά τη δημόσια Υγεία. Οι συνθήκες που παράγονται τα παραποιημένα αλλά και τα παράνομα φθηνά είναι άθλιες αφού κατασκευάζονται συνήθως σε παλιούς εργοστασιακούς χώρους και αποθήκες χωρίς τις παραμικρές συνθήκες υγιεινής. Μάλιστα σε κατασχεμένες ποσότητες εντοπίσθηκαν επικίνδυνες ουσίες, ίχνη εντομοκτόνων ακόμη και περιττώματα ζώων.

Το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ε.Ε.
Την ίδια στιγμή, το λαθρεμπόριο τσιγάρων παίρνει διαστάσεις και στην Ευρώπη, προκαλώντας τεράστιες ζημίες στα εθνικά και ευρωπαϊκά έσοδα. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της KPMG που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, οι πωλήσεις παράνομων τσιγάρων αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. το 2011 σε σχέση με το 2010 και έφθασαν στα 65,3 δισ. τσιγάρα ενώ η ζημία για τα εθνικά και ευρωπαϊκά έσοδα έφθασε το αστρονομικό ποσό των 11 δισ. ευρώ (11,3 δισ. ευρώ).

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η κατανάλωση λαθραίων το 2011 ξεπέρασε σε όγκο τη συνολική κατανάλωση τσιγάρων της Γαλλίας και της Πορτογαλίας μαζί ενώ μεγάλη αύξηση του λαθρεμπορίου παρατηρήθηκε στις χώρες της Μεσογείου (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία και Μάλτα). Το ανώτατο στέλεχος της Philip Morris International (ΡΜΙ) Artyom Chernis μιλώντας σχετικά δήλωσε ότι «το λαθρεμπόριο τσιγάρων αποτελεί ένα σοβαρό κίνδυνο τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις κυβερνήσεις των κρατών.

Πέρα από την οικονομική ζημία, αυξάνει την εγκληματικότητα καθώς συχνά τα κέρδη από το λαθρεμπόριο τσιγάρων χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση άλλων παράνομων δραστηριοτήτων όπως τα ναρκωτικά, το trafficking (εμπόριο λευκής σαρκός) και η τρομοκρατία».

Να σημειωθεί πως η KPMG διενεργεί την παραπάνω έρευνα κάθε χρόνο στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της ΡΜΙ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών της Ε.Ε. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών έχουν κοινοποιηθεί στα κράτη-μέλη (στα υπουργεία Οικονομικών) και τον OLAF ( Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης).

Το ΣΔΟΕ συνεργάζεται με την «Παπαστράτος»

Σε συνεργασία με την εταιρεία «Παπαστράτος» για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων κατέληξε το ΣΔΟΕ, κατά τη διάρκεια συνάντησης του ειδικού γραμματέα του Σώματος Ιωάννη Διώτη με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Νικήτα Θεοφιλόπουλο.

Ως πρώτο βήμα αυτής της συνεργασίας, η «Παπαστράτος» θα καλύψει εξ ολοκλήρου το κόστος καταστροφής μεγάλης ποσότητας κατασχεμένων τσιγάρων, πρώτων υλών και μηχανημάτων. Επιπλέον, η «Παπαστράτος» προσφέρθηκε να παράσχει τεχνογνωσία, εκπαίδευση και πόρους για την ενημέρωση του εμπορίου και των καταναλωτών. Ο κ. Διώτης καλωσόρισε την πρωτοβουλία της «Παπαστράτος» για την από κοινού αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων στην Ελλάδα.

Πηγή: www.synpeka.gr

Πληροφορίες: http://www.imerisia.gr/