ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ

Υπεύθυνες οι καπνοβιομηχανίες για το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Το 2006, το λαθρεμπόριο τσιγάρων αντιπροσώπευε το 11 τοις εκατό των παγκόσμιων πωλήσεων τσιγάρων, ή περίπου 600 δισεκατομμύρια τσιγάρα.

 

Για χρόνια, η βιομηχανία καπνού ισχυρίστηκε ότι οι υψηλοί φόροι τσιγάρων ενθαρρύνουν το λαθρεμπόριο από τις χαμηλές φορολογικές δικαιοδοσίες. Ωστόσο, τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν κατά τις πρόσφατες αγωγές ,επιβεβαιώνουν ότι η καπνοβιομηχανίες είναι υπεύθυνοι ή συμμετέχουν σε πολλές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας λαθρεμπορίου τσιγάρων παγκοσμίως.

Το λαθρεμπόριο τσιγάρων υπονομεύει τις προσπάθειες για την υγεία να μειώσει τη χρήση καπνού από τις διεθνείς μάρκες πιο προσιτές για καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα και τη νεολαία, με στόχο την τόνωση της κατανάλωσης. Επιπλέον, συχνά τα παράνομα προϊόντα δεν συμμορφώνονται με τις προειδοποιήσεις για την υγεία και συχνά παραβιάζουν τους νόμους της πρόσβασης των νέων που οφείλεται στην άτυπη και υπόγεια δίκτυα διανομής.

Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στερεί επίσης από τις κυβερνήσεις δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια φορολογικά έσοδα που απαιτούνται για τον έλεγχο του καπνού και για τη θεραπεία που σχετίζεται με τις ασθένειες του καπνίσματος. Παράνομο εμπόριο στερεί τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ 40 – 50 δις $ σε φορολογικά έσοδα κάθε χρόνο.

Τα έσοδα αυτά συλλέγονται από τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος και τις ίδιες τις εταιρείες καπνού με παροχή βοήθειας σε μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων και σε υψηλότερα περιθώρια κέρδους.

Το άρθρο 15 της σύμβασης πλαισίου της ΠΟΥ για τον Έλεγχο του Καπνού αντιμετωπίζει το πρόβλημα των παράνομων συναλλαγών και αποτελεί τη βάση για ένα νέο πρωτόκολλο για τον έλεγχο του διεθνούς λαθρεμπορίου τσιγάρων που διατυπώθηκε από τα συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης.

Διεθνή άρθρα –Πηγή : www.synpeka.gr

Σχετικά Άρθρα

Στη «φάκα» περιπτεράς- Είχε γεμίσει την αγορά με παράνομο καπνό!

elnosgr

Σύλληψη τριών ατόμων για κατοχή και διακίνηση λαθραίων τσιγάρων

elnosgr

Θεσ/νίκη: Περίμεναν φορτίο με… 10 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα! Εξαρθρώθηκε το κύκλωμα

elnosgr

Αφήστε ένα σχόλιο

*Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα, αποδέχεστε την αποθήκευση και διαχείριση των στοιχείων σας απο την παρούσα ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies με σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας σας κατά την παραμονή σας σε αυτόν. Υποθέτουμε πως είστε εντάξει με αυτό, παρ'όλα αυτά μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα