ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Αναμόρφωση της φορολογίας στα τσιγάρα φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, δεν φέρνει τα πάνω κάτω μόνο στο πεδίο των άμεσων φόρων, αλλά και σε αυτό της έμμεσης φορολογίας. Έτσι, σύμφωνα με όλα όσα έχουν γίνει γνωστά, προβλέπεονται σημαντικές αυξήσεις σε αγαθά απαραίτητα για την καθημερινή διαβίωση, όπως η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και μειώσεις σε επιστρφές φόρου στους αγρότες.

 

Αύξηση από 10% σε 15% του συντελεστή φορολόγησης των τόκων για καταθέσεις, ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα 230 εκατ. ευρώ.

Μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% στον κλάδο της εστίασης. Η απώλεια εσόδων θα αντισταθμιστεί από την επιβολή του ειδικού τέλους άδειας καπνίσματος.

Μείωση επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες: Το 2013, μειώνεται από 11% σε 6% το ποσοστό με το οποίο υπολογίζονται οι επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Από την 1η-1-2014 οι επιστροφές ΦΠΑ προς τους αγρότες θα προσδιορίζονται βάσει βιβλίων και στοιχείων. Από το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα ύψους 152 εκατ. ευρώ.

Μείωση των επιστροφών φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου: Μειώνεται κατά 32,4%, από 0,391 σε 0,264 ευρώ το λίτρο, η επιστροφή του φόρου πετρελαίου στους αγρότες. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποδώσει επιπλέον έσοδα 130 εκατ. ευρώ.

Εξίσωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στο υγραέριο και στο πετρέλαιο κίνησης. Αυξάνεται κατά 65%, από 0,20 σε 0,33 ευρώ το λίτρο, ο ΕΦΚ στο υγραέριο και εξισώνεται με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Η αύξηση του ΕΦΚ θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί η λιανική τιμή πώλησης του υγραερίου κίνησης κατά 16 λεπτά το λίτρο.

Αναμόρφωση της φορολογίας στα τσιγάρα. Αυξάνεται στα 80 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα ο πάγιος φόρος κατανάλωσης, μειώνεται στο 20% ο αναλογικός φόρος και αυξάνεται στα 115 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα ο ελάχιστος φόρος κατανάλωσης. Από τις αλλαγές αυτές αναμένεται να επιβαρυνθούν με σημαντικές αυξήσεις τιμών τα λεγόμενα «φθηνά» τσιγάρα και να γίνουν φθηνότερα αυτά που είναι σήμερα πολύ ακριβά. Τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα αποδώσουν τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 187 εκατ. ευρώ.

Καθιέρωση ειδικού τέλους άδειας καπνίσματος για ειδικούς χώρους καπνιζόντων σε κέντρα διασκέδασης και καταστήματα μαζικής εστίασης.

Αυξήσεις στα τέλη και τις χρεώσεις για αγωγές και ποινικές δίκες. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποδώσει άλλα 50 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον χρέωση στον ετήσιο κύκλο εργασιών των παιχνιδιών VLTs του ΟΠΑΠ. Το μέτρο θα αποδώσει επιπλέον έσοδα 200 εκατ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Εγγραφή Νέων Μελών στο Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής

elnosgr

H φορολογία που δεν σώζει ζωές

elnosgr

Τα ξέρετε όλα για το τσιγάρο;

elnosgr

Αφήστε ένα σχόλιο

*Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα, αποδέχεστε την αποθήκευση και διαχείριση των στοιχείων σας απο την παρούσα ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies με σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας σας κατά την παραμονή σας σε αυτόν. Υποθέτουμε πως είστε εντάξει με αυτό, παρ'όλα αυτά μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα