ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Καταχώριση των πωλήσεων από εφημερίδες, περιοδικά και κάρτες κινητής τηλεφωνίας, στα βιβλία.

Λογιστική απεικόνιση των πωλήσεων καρτών, εφημερίδων, περιοδικών βάσει της πολ. 1068/15-5-2010. Βάσει της συγκεκριμένης πολ. πρέπει ο κάθε επιτηδευματίας που διαθέτει λιανικώς στο κοινό εφημερίδες, περιοδικά, κάρτες κινητής τηλεφωνίας να εκδίδει απόδειξη λιανικής πώλησης βάσει φορολογικού μηχανισμού – οι συγκεκριμένες πωλήσεις πρέπει να απεικονίζονται στο έντυπο ε3 & στις περιοδικές & εκκαθαριστικές δηλώσεις διότι έως τώρα καταχωρούνται στα συγκεκριμένα έντυπα οι εκκαθαρίσεις & αν καταχωρούνται από 1/7/2010 και οι πωλήσεις βάσει ταμειακής μηχανής δεν θα θεωρείται ως διπλοκαταχώρηση των ποσών; Τελικά πρέπει να απεικονίζονται οι πωλήσεις (εφημερίδων, καρτών, περιοδικών) της ταμειακής μηχανής στα έντυπα ε3,φ1,φ2 ή μόνο οι εκκαθαρίσεις και οι πωλήσεις μόνο πληροφοριακά στην εκτύπωση της μηνιαίας κατάστασης στα βιβλία β’ κατηγορίας με τον ειδικό λογαριασμό που αναφέρεται ως “πωλήσεις αγαθών προς τρίτους”;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1068/18-05-2010 από 1ης Ιουλίου 2010 οι επιτηδευματίες που διαθέτουν λιανικώς στο κοινό εφημερίδες, περιοδικά, κάρτες σταθερής τηλεφωνίας και κάρτες ανανέωσης χρόνου κινητής τηλεφωνίας (εκμεταλλευτής περιπτέρου, εφημεριδοπώλης, καταστήματα ψιλικών κ.λπ.) υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης αγαθών ή αποδείξεις παροχής υπηρεσιών κατά περίπτωση με τη χρήση φορολογικού μηχανισμού του Ν. 1809/1988 και σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις των άρθρων 13 και 18 του Κ.Β.Σ. (ΠΔ 186/92).Τα παραπάνω τίθενται σε εφαρμογή, λόγω της καθιέρωσης του λογιστικού προσδιορισμού του εισοδήματος όλων των επιτηδευματιών για τη διασφάλιση των εσόδων του Δημοσίου.

Στο τηρούμενο βιβλίο Εσόδων – Εξόδων από τους εν λόγω επιτηδευματίες και γενικά από όλους όσους εμπορεύονται εφημερίδες και περιοδικά καταχωρίζεται η αξία των πωλούμενων εφημερίδων και περιοδικών σε ιδιαίτερη στήλη ως «Πωλήσεις αγαθών για λογαριασμό τρίτων» και σε ιδιαίτερη στήλη η προμήθεια τους – έσοδο, βάσει της λαμβανόμενης εκκαθάρισης (ΠΟΛ 1091/2010). Επομένως, η προμήθεια – έσοδο θα λαμβάνεται υπόψη στον λογιστικό προσδιορισμό του αποτελέσματος, ενώ η καταχώριση των πωλήσεων, που θα γίνεται με το ημερήσιο «Ζ», θα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 61, του Ν.3842/2010, αλλάζει ο τρόπος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας, για σκοπούς ΦΠΑ στην παράδοση εφημερίδων και περιοδικών από 1.7.2010. Συγκεκριμένα, καταργείται η απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. του μέρους της αξίας των εφημερίδων και περιοδικών που εισπράττεται ως προμήθεια από τα πρακτορεία, εφημεριδοπώλες και λοιπούς λιανοπωλητές, εφόσον αυτά διακινούνται μέσω πρακτορείων διανομής. Έτσι, παύει να ισχύει η περίπτωση (λβ), της παραγράφου 1, του άρθρου 22, του Κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000), ενώ αντικαταστάθηκε η παράγραφος 8, του άρθρου 19, του ίδιου Κώδικα, με ενσωμάτωση της αλλαγής ως προς την φορολογητέα αξία στην παράδοση εφημερίδων και περιοδικών που ενεργούν οι εκδοτικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις. Συνεπώς, ο Φ.Π.Α. στην παράδοση των εφημερίδων και περιοδικών αποδίδεται από τις εκδοτικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις ή από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν ενδοκοινοτική απόκτηση αυτών και ως φορολογητέα αξία λαμβάνεται η τιμή λιανικής πώλησης των εν λόγω εντύπων χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας. Ο φόρος υπολογίζεται με εσωτερική υφαίρεση στην τιμή λιανικής πώλησης. Δεν αφαιρείται, δηλαδή πλέον, η προμήθεια που χορηγείται στα πρακτορεία διανομής.

Οι επιχειρήσεις (υποκείμενοι) που μεσολαβούν στη διάθεση των εφημερίδων και περιοδικών στο κοινό δεν επιβαρύνουν με Φ.Π.Α. την παράδοσή τους και κατά συνέπεια οι προμήθειες αυτών δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. Ωστόσο, έχουν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών που επιβαρύνει τα γενικά τους έξοδα και τα αγαθά επένδυσής τους (ΠΟΛ 1100/2010) και συνεπώς, βάσει του δεύτερου εδαφίου, της παραγράφου 8, του άρθρου 19, του Κ.ΦΠΑ, δεν θα γίνεται πλέον pro-rata. Σημειώνουμε, ότι τα ίδια ως άνω ισχύουν και για τους πωλητές τηλεκαρτών και εισιτηρίων μεταφοράς προσώπων, η ακύρωση των οποίων προβλέπεται σε ειδικά μηχανήματα, διάταξη που ισχύει από 1/1/2003, μετά την τροποποίηση του ως άνω άρθρου 19, από τον Ν.3091/2002 (βλέπε ΠΟΛ 1006/2003).

Δείτε και την Πολ 1207/14.11.2012 του Υπουργείου Οικονομικών

Πηγή: www.synpeka.gr

Σχετικά Άρθρα

Θρίλερ με νέους θανάτους ατμιστών στις ΗΠΑ

Διαχειριστής

Χανιά | Περιπτερούχοι: “Φτηνές δικαιολογίες” το κλείσιμο στις 12 – Τι θα απογίνουν οι νυχτερινοί εργαζόμενοι;

Διαχειριστής

Πάτρα: Το περίπτερο της αγάπης, επειδή ο Βαλεντίνος εκτός επό ερωτύλος, είναι και φιλάνθρωπος

editor1

Αφήστε ένα σχόλιο

*Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα, αποδέχεστε την αποθήκευση και διαχείριση των στοιχείων σας απο την παρούσα ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies με σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας σας κατά την παραμονή σας σε αυτόν. Υποθέτουμε πως είστε εντάξει με αυτό, παρ'όλα αυτά μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα