ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Επί δραχμής, κάποια στιγμή έγινε σλόγκαν το «παφ και τάλιρο»

Είχαν ακριβύνει για μια φορά ακόμη τα τσιγάρα. Από έγνοια για την καλή μας υγεία βέβαια κι όχι επειδή οι έμμεσοι φόροι είναι οι λατρεμένοι ενός κράτους, που αδυνατεί ή δεν επιθυμεί να συλλέξει τους άμεσους. Μας είχε φανεί λοιπόν αδιανόητο το κατοστάρικο του πακέτου, οδυνηρό για τα οικονομικά μας. Εξ ου και το δημοφιλές «παφ και τάλιρο», που δήλωνε την έκπληξη και την τσαντίλα μας.

Και περάσαν τα χρόνια, πέρασαν οι εκσυγχρονισμοί, οι επανιδρύσεις του κράτους και οι άμεσες δημοκρατίες, χωρίς βεβαίως η πολιτεία να απεμπολήσει ένα από τα κύρια ιδεώδη της, την απροθυμία της να συλλέξει τους φόρους1 τους μεγάλους φόρους ή τους φόρους των μεγάλων, όπως θέλετε το λέτε, ανάλογα με τον βαθμό του «λαϊκισμού» σας.

Και από αύξηση σε αύξηση στην τιμή των τσιγάρων, το «παφ και τάλιρο» έδωσε τη θέση του στο «παφ και πενηντάρικο». Σε δραχμές εννοείται, αλλά καλύτερα να μπείτε στον κόπο των αφαιρέσεων, προσθέσεων και διαιρέσεων (οι πολλαπλασιαστές αποφευκτέοι, τους απαγορεύει ο και φιλέλλην Ολι Ρεν) και να το υπολογίσετε σε ευρωλεπτά αλλιώς κινδυνεύετε να σας κατατάξουν οι επινοητικοί προπαγανδιστές στο «κόμμα της δραχμής» ή στους «νοσταλγούς της μνας».

Κακό του κεφαλιού σας που καπνίζετε, κακό και του πορτοφολιού σας. Αυτό θα σας πουν οι ρεαλιστές. Μόνο που το έχετε πει ήδη στον εαυτό σας κι εσείς οι ιδεαλιστές.

Και κάνετε ό,τι μπορείτε για να το μειώσετε έστω το ρημάδι, μήπως πάτε κάναν κινηματογράφο με τα κέρδη.

Και παφ! Τη στιγμή που ψευτοκαπνίζεις το νικοτινιασμένο δάχτυλο σου για να εξοικονομήσεις το πενηντάρικο, ακούς τον διάσημο πλέον κ. Μέργο να διακηρύσσει με τεχνοκρατική στυννότητα ότι παραείναι υψηλός, άρα «μη ανταγωνιστικός», ο κατώτατος μισθός (586 ευρώ το κεφάλι, εκτός κι αν είσαι μικρότερος των 25 ετών, οπότε πέφτεις στα 510, μεικτά πάντοτε). Εμ τ’ ανάβεις έπειτα ή δεν τ’ ανάβεις, να ψευτοπαρηγορηθείς; Και πάνω που τσιμπάς με τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις («όχι, δεν πρόκειται, υπήρξε παρανάγνωση και παρερμηνεία, και εν πάση περιπτώσει ο κ. Μέργος διετάχθη να μην ξαναμιλήσει»), ακούς άλλη καμπάνα και δεν μπορείς να παραστήσεις ότι χτυπάει για άλλους: Όπου να ‘ναι, συλλογικές συμβάσεις τέλος. Από την άνοιξη θα ‘σαι μόνος σου, ούτε σωματεία ούτε νόμοι, εσύ και το αφεντικό μονάχα- εσύ και οι προσχηματικές επικλήσεις της κρίσης, εσύ και οι απειλές και οι εκβιασμοί, «τόσα ή φεύγεις, ένα σωρό άνεργοι υπάρχουν στην πιάτσα»… Σκας. Και πας ν’ ανάψεις τσιγάρο. Αλλά σκέφτεσαι το πενηντάρικο και μετανιώνεις. Και μόλις τότε συνειδητοποιείς ότι ο μεγάλος μισθός βλάπτει σοβαρά την υγεία. Γιατί σε εκθέτει στην απόλαυση της νικοτίνης και στον συνοδό καρκίνο. Και ευχαριστείς τον κ. Μέργο που σου άνοιξε τα μάτια. Και φωνάζεις «κόψτε κι άλλο». Κόψτε εσείς τον μισθό κι εγώ το τσιγάρο. Να είμαστε ισοπαλία τουλάχιστον.

Σχετικά Άρθρα

Δελτίο Τύπου: ΣΩΜΑΤΕΙΟ Η ΕΝΩΣΗ ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ, ΨΙΛΙΚΩΝ & ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

elnosgr

Βέροια: Θεριακλήδες έκλεβαν τσιγάρα και… ξηρούς καρπούς!

elnosgr

ΣΥΜΒΑΣΗ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ Π.Ο.Υ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ (ΣΠΕΚ)

elnosgr

Αφήστε ένα σχόλιο

*Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα, αποδέχεστε την αποθήκευση και διαχείριση των στοιχείων σας απο την παρούσα ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies με σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας σας κατά την παραμονή σας σε αυτόν. Υποθέτουμε πως είστε εντάξει με αυτό, παρ'όλα αυτά μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα