ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

ΤΟ «ΧΡΥΣΟ» ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΦΟΡΟΤΑΙΝΙΕΣ ΤΣΙΓΑΡΩΝ!

Ένα βήμα πριν την εξάρθρωση πολυμελούς σπείρας που αγοράζει σε τιμή ευκαιρίας και έπειτα μεταπωλεί σε λαθρέμπορους φοροταινίες τσιγάρων βρίσκεται η Οικονομική Αστυνομία. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Espresso», τα «κέντρα αγοράς φοροταινιών» έχουν στηθεί τόσο στηνκαρδιά της Αθήνας όσο και στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, με τη συμμετοχή απόρων που προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην.

 

Μετά από εξονυχιστική έρευνα που διεξήχθη από ιδιωτικό ερευνητή, έφθασαν στα χέρια των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλυπτικά στοιχεία τόσο για τη δομή όσο και για τη δράση του κυκλώματος. Όπως αναφέρει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και ο ιδιωτικός ερευνητής, αλλοδαποί (κυρίως αφρικανικής υπηκοότητας) έχουν στήσει παραμάγαζα στο Μοναστηράκι, αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά και αγοράζουν καθημερινά, έναντι του ποσού των 0,80 λεπτών έκαστος, τα «πολυπόθητα» χαρτάκια που φέρουν τα νόμιμα πακέτα τσιγάρων.

 

«Κυρίως νεαρά άτομα, άνδρες και γυναίκες αλλά και ηλικιωμένοι, προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην με αυτό τον τρόπο. Αφού έρθουν σε επαφή με τα μέλη του κυκλώματος, στη συνέχεια επιδίδονται σε σαφάρι στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά» σημείωσε ο ιδιωτικός ερευνητής και πρόσθεσε: «Μαζεύουν από τους δρόμους και από τους κάδους τα πεταμένα πακέτα τσιγάρων και με ιδιαίτερη προσοχή ξεκολλούν τη φοροταινία. Μάλιστα, προκειμένου να μην καταστραφεί, φροντίζουν να τη βγάζουν με τη μέθοδο του ατμού. Έπειτα πηγαίνουν στο Μοναστηράκι και στο λιμάνι του Πειραιά και τα πωλούν έναντι 0,80 λεπτών. Τα μέλη της σπείρας δίνουν τις ανέπαφες φοροταινίες στα κυκλώματα λαθρεμπορίας τσιγάρων, γίνεται επικόλληση των φοροταινιών στα παράνομα πακέτα και έτσι βγαίνουν στην αγορά ως νόμιμα».

 

Ο τζίρος που αποκομίζουν τα κυκλώματα από αυτή τη δράση είναι διόλου ευκαταφρόνητος, αφού υπολογίζεται ότι με το «κόλπο» των φοροταινιών κερδίζουν κάθε χρόνο αρκετά εκατομμύρια ευρώ. «Οι δράστες, εκμεταλλευόμενοι και την οικονομική κρίση, κατάφεραν να αυξήσουν δραματικά το πελατολόγιό τους. Όλο και περισσότεροι καταφεύγουν σε αυτή τη “δουλειά” προκειμένου να εξοικονομήσουν λίγα χρήματα» τόνισε ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και πρόσθεσε: «Οι έρευνες είναι σε καλό δρόμο και εκτιμούμε ότι είναι θέμα χρόνου η εξάρθρωση του κυκλώματος».

 

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η επιδείνωση της ύφεσης και οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις των καπνικών προϊόντων έχουν υπερτριπλασιάσει τις πωλήσεις λαθραίων τσιγάρων, οι οποίες ανέρχονται πλέον σε 3,5 δισεκατομμύρια ετησίως. Ένας στους πέντε καπνιστές αγοράζει πλέον λαθραία τσιγάρα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της KPMG, τα παράνομα τσιγάρα στην Ελλάδα το 2012 ανήλθαν στο 13,4% της κατανάλωσης από 10,1% το 2011, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.

 

Η τελευταία μέτρηση, που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2012, έδειξε περαιτέρω αύξηση και τα τσιγάρα που δεν προορίζονταν για την εγχώρια αγορά έφτασαν το 15,7% της κατανάλωσης. Οι απολεσθέντες φόροι για το 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παπαστράτος, υπολογίζονται σε 430 εκατ. ευρώ. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τα λεγόμενα illicit whites, δηλαδή «σήματα» τσιγάρων που διακινούνται αποκλειστικά στην παράνομη αγορά, αντιπροσωπεύοντας το 2012 περίπου τα 6 από τα 10 παράνομα τσιγάρα που καταναλώνονται στη χώρα μας.

 

Στο κυνήγι παράνομου χύμα καπνού

 

Εκτός όμως από τα κυκλώματα λαθρεμπορίας τσιγάρων και τα παρακλάδια τους, οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας έχουν έρθει αντιμέτωποι τον τελευταίο περίπου έναν χρόνο και με νέο φαινόμενο. «Η αύξηση του παράνομου χύμα καπνού παρουσιάζει ραγδαία αύξηση. Διακινείται κυρίως στις λαϊκές αγορές, στο Διαδίκτυο, ενώ από την επαρχία στέλνεται ακόμη και με τα ΚΤΕΛ» σημείωσε ο άνδρας της ΕΛ.ΑΣ. και κατέληξε: «Ήδη έχουν γίνει κάποιες συλλήψεις, αλλά μετρημένες, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο οι δράστες να εντοπιστούν». Εκτιμάται, πάντως, ότι με κάθε 10 τόνους παράνομου χύμα καπνού που διατίθενται στην αγορά το ελληνικό Δημόσιο έχει απώλειες φόρων ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα ωστόσο με εργαστηριακές αναλύσεις καπνοβιομηχανίας, σε παραποιημένα προϊόντα καπνού έχουν βρεθεί μεταξύ άλλων τρίχες ζώων, φτερά και κομμάτια πλαστικού, καθώς τα προϊόντα αυτά δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο.

 

Πηγή: www.synpeka.gr

Σχετικά Άρθρα

Ένα λεπτό περιπτερά… (photos)

Αγγελική

ΤΣΙΓΑΡΟΧΑΡΤΑ ΚΑΤΑ ΒΑΡΟΣ

elnosgr

Ρολά σήμερα από τον περιπτερά που πωλούσε το νερό 3 ευρώ στην Ακρόπολη – Τι λένε επαγγελματίες της περιοχής

elnosgr

Αφήστε ένα σχόλιο

*Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα, αποδέχεστε την αποθήκευση και διαχείριση των στοιχείων σας απο την παρούσα ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies με σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας σας κατά την παραμονή σας σε αυτόν. Υποθέτουμε πως είστε εντάξει με αυτό, παρ'όλα αυτά μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα