ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Παρασκηνιακές πιέσεις κατά της οδηγίας για το κάπνισμα

«Αυτό είναι το επίμαχο πακέτο. Την Τρίτη οι ευρωβουλευτές θα αποφασίσουν εαν τα νέα πακέτα τσιγάρων θα μοιάζουν με αυτό, με το 75% της επιφάνειας να καλύπτεται από προειδοποιήσεις για τις συνέπειες του καπνίσματος. Εναντίον αυτής της μεταρρύθμισης που απαγορεύει επίσης τα τσιγάρα μενθόλης και τα λεπτά τύπου σλιμ τσιγάρα, στήθηκε μια επιθετική εκστρατεία» όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος του Euronews Μαργκαρίτα Σφόρτσα.

 

Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν τις τελευταίες ημέρες στον Τύπο, μόνο η Philip Morris τοποθέτησε 161 άτομα τα οποία παρασκηνιακά συνάντησαν περισσότερα από 230 μέλη του ευρωκοινοβουλίου μέσα σε ένα χρόνο και με προϋπολογισμό άνω των 500.000 ευρώ.

 

«Είμαι εδώ και αρκετό καιρό μέλος του Ευρωκοινοβουλίου και δεν έχω δει ξανά τέτοια πίεση. Και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν είναι πολύπλοκα και κρύβουν παγίδες» δήλωσε ο κεντροδεξιός βουλευτής Καρλ Χάινζ Φλόρενς.

 

Πολλοί ευρωβουλευτές έλαβαν δώρα όπως αυτά μέσω ταχυδρομείου όπως κατήγγειλαν ευρωβουλευτές των Πρασίνων. Για αυτό οι Πράσινοι έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου με την οποία ζητούν αναθεώρηση του κώδικα συμπεριφοράς των ευρωβουλευτών.

 

«Στόχος της επιστολής μας στον Πρόεδρο είναι για να επιβεβαιώσει ότι το Κοινοβούλιο εφαρμόζει τη Σύμβαση της οποίας η ΕΕ είναι μέλος, το διεθνές πλαίσιο του Ελέγχου για τον Καπνό, το οποίο λέει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν συναντήσεις με την καπνοβιομηχανία εκτός και αν κριθεί απολύτως αναγκαίο. Εάν γίνει θα πρέπει να είναι με απόλυτη διαφάνεια» δήλωσε ο Καρλ Σλάιτερ.

 

Ο πρώην Επίτροπος Υγείας Τζον Ντάλι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση πέρυσι υπό το βάρος κατηγοριών για αδιαφάνεια.

 

«Ο μόνος σκοπός των κατηγοριών ήταν για να μετατεθεί η ψηφοφορία της οδηγίας μετά τις εκλογές του 2014 με στόχο απλά να καθυστερήσει ή να μην εφαρμοστεί ποτέ η οδηγία» δήλωσε ο Λουκ Ζούσενς από ΜΚΟ κατά του καρκίνου.

 

Σύμφωνα μάλιστα με ΜΚΟ, οι εταιρείες θέλουν το θέμα να περάσει στην ελληνική προεδρία, καθώς η Ελλάδα ως καπνοπαραγωγός χώρα πιθανότατα να μην το θέσει στην κορυφή της ατζέντας.

Σχετικά Άρθρα

Προωθούνται σημαντικές αλλαγές στη σήμανση των τσιγάρων

elnosgr

Στο ΦΕΚ η ΚΥΑ για barcode σε εφημερίδες και περιοδικά

Διαχειριστής

Σαράντα έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πιέζουν για την ιατρική χρήση της κάνναβης

Διαχειριστής

Αφήστε ένα σχόλιο

*Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα, αποδέχεστε την αποθήκευση και διαχείριση των στοιχείων σας απο την παρούσα ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies με σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας σας κατά την παραμονή σας σε αυτόν. Υποθέτουμε πως είστε εντάξει με αυτό, παρ'όλα αυτά μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα