ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Επανακατατέθηκε Η Τροπολογία Για Τις Αυξήσεις Σε Τσιγάρα-Πούρα

Με την προσθήκη φόρου και στα πούρα – εκτός από τα τσιγάρα και του καπνού επανακατατέθηκε η τροπολογία που καταργεί το εισιτήριο εισαγωγής σε νοσοκομεία ύψους 25 ευρώ.

Η ρύθμιση εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προβλέπεται

-κατάργηση της διάταξης για καταβολή εκ μέρους των ασθενών υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού των 25 ευρώ κατά την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

-αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των βιομηχανοποιημένων καπνών:

 

α) αύξηση του πάγιου φόρου των τσιγάρων από τα 80 στα 82,50 ευρώ ανά φορολογική μονάδα (1.000 τεμάχια) και αντιστοίχως του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 115 στα 117,5 ευρώ ανά φορολογική μονάδα. Με τον τρόπο αυτό επέρχεται αύξηση του πάγιου φόρου κατά 5 λεπτά του ευρώ ανά πακέτο τσιγάρων των 20 τεμαχίων

 

β) αύξηση του συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στο λεπτοκομμένο καπνό για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων και στα άλλα καπνά για κάπνισμα, από τα 153 στα 156,7 ευρώ ανά χιλιόγραμμο καθαρού βάρους (στην αποσυρθείσα τροπολογία η αύξηση ήταν από τα 153 στα 155,5 ευρώ).

 

γ) αύξηση του συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωση στα πούρα και τα πουράκια από το 34% στο 35% της κατά χιλιόγραμμο τιμής λιανικής πώλησής τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε συσκευασία πούρων με τιμή λιανικής πώλησης 100 ευρώ επέρχεται αύξηση του ΕΦΚ κατά 1 ευρώ.

 

Να σημειωθεί ότι η ισχύς των διατάξεων αρχίζει από την κατάθεσή τους στη Βουλή.

 

Τέλος, το ΓΛΚ εκτιμά ότι η κατάργηση του εισιτηρίου στα νοσοκομεία προκαλεί απώλεια εσόδων ύψους 45 εκατ. ευρώ η οποία όμως υπερκαλύπτεται από τα 50,7 εκατ. ευρώ που εκτιμώνται ότι θα εισπραχθούν από την φορολόγηση των τσιγάρων – πούρων.

 

Να σημειωθεί ότι η αρχική ρύθμιση που δεν προέβλεπε φορολόγηση των πούρων εκτιμούσε τα έσοδα σε 48 εκατ. ευρώ.

 

 

 

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά Άρθρα

Τα τσιγάρα, τα ποτά και οι βουλευτές μας

Διαχειριστής

Oι προτάσεις μας για την πώληση καπνικών προϊόντων και το αναπηρικό περίπτερο

elnosgr

Lockdown – Σούπερ μάρκετ: Αλλάζουν οι ώρες λειτουργίας – Ποια προϊόντα θα μπορούν να πωλούν

Διαχειριστής

Αφήστε ένα σχόλιο

*Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα, αποδέχεστε την αποθήκευση και διαχείριση των στοιχείων σας απο την παρούσα ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies με σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας σας κατά την παραμονή σας σε αυτόν. Υποθέτουμε πως είστε εντάξει με αυτό, παρ'όλα αυτά μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα