ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Κρίτων Αρσένης: Πλασιέ των πολυεθνικών καπνού η ελληνική κυβέρνηση

Ως βασικός πλασιέ των συμφερόντων των πολυεθνικών των τσιγάρων λειτούργησε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διαπραγμάτευση της νέας Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού, καταγγέλλει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης.

Συγκεκριμένα, προκειμένου να καταστήσει τα τσιγάρα λιγότερο ελκυστικά για τους νέους, ορίζει ότι τα προειδοποιητικά μηνύματα για τους κινδύνους στην υγεία θα καλύπτουν στο εξής το 65% της επιφάνειας του πακέτου (έναντι 30% της μπροστινής επιφάνειας του πακέτου και 40% της οπίσθιας, στην τρέχουσα νομοθεσία). Στην Οδηγία αναφέρεται επίσης ότι η μάρκα θα πρέπει να αναγράφεται στο κάτω μέρος του πακέτου. Επιπλέον απαγορεύονται τα μικρά πακέτα, οι συσκευασίες με λιγότερα από 20 τσιγάρα, η χρήση αρωμάτων μέντας ή φρούτων, ενώ ρυθμίζεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αδειοδότηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων είτε ως φαρμακευτικών προϊόντων είτε ως προϊόντων που υπόκεινται στις αυστηρές διατάξεις της Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού. Ωστόσο, παρά την πρόθεση του νομοθέτη για μείωση της θελκτικότητας των τσιγάρων, στην οδηγία παρέμειναν αρκετές προνομιακές διατάξεις για την καπνοβιομηχανία -με τη συνδρομή και της Ελλάδας- όπως η απόρριψη της πρότασης για την κατάργηση των τσιγάρων Slim που στοχεύουν στην αύξηση των γυναικών καπνιστριών. Όπως δήλωσε ο Κρίτων Αρσένης, «η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τον ρόλο του βασικού πλασιέ των συμφερόντων των πολυεθνικών του καπνού. Πάλεψε με όλες της τις δυνάμεις για την εξασθένηση των προστατευτικών ρυθμίσεων της νέας ευρωπαϊκής αντικαπνιστικής νομοθεσίας, υιοθετώντας τα κείμενα θέσεων των πολυεθνικών του καπνού».

http://www.avgi.gr/article/1964481/kriton-arsenis-plasie-ton-poluethnikon-kapnou-i-elliniki-kubernisi

Σχετικά Άρθρα

Πώς ο… καπνός «εκτόξευσε» στα ύψη τα κρατικά έσοδα

editor1

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΕΕ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ_ΠΑΓΩΜΑ ΦΠΑ & ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΝΟ

elnosgr

Μητσοτάκης: Τέλος το τσιγάρο – Θα εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος

Διαχειριστής

Αφήστε ένα σχόλιο

*Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα, αποδέχεστε την αποθήκευση και διαχείριση των στοιχείων σας απο την παρούσα ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies με σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας σας κατά την παραμονή σας σε αυτόν. Υποθέτουμε πως είστε εντάξει με αυτό, παρ'όλα αυτά μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα