ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης και κατάθλιψη συνυπάρχουν και επιδεινώνουν η μία νόσος την άλλη

Διαβήτης και κατάθλιψη είναι δύο νόσοι άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους, σύμφωνα με μελέτες οι οποίες εστίασαν στον τρόπο ζωής τόσο  των διαβητικών, όσο και των καταθλιπτικών ασθενών. Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, οι καταθλιπτικοί ασθενείς πρέπει να προσέχουν για πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και οι διαβητικοί ασθενείς από την άλλη πρέπει να προσέχουν μήπως εμφανίσουν κατάθλιψη γιατί αυτό μπορεί να επιδεινώσει τη νόσο.

Μελέτη που έγινε σε σχεδόν 7.000 ασθενείς ηλικίας 45-84 ετών, οι οποίοι όταν ξεκίνησε η μελέτη δεν είχαν παρουσιάσει καμία καρδιαγγειακή πάθηση, εστίασε στα άτομα που είχαν καταθλιπτικές τάσεις και στο κατά πόσο αυτό συνδεόταν με την εμφάνιση διαβήτη. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πάνω από 5.000 άτομα που δεν είχαν διαβήτη στην αρχή της έρευνας, αλλά όμως παρουσίαζαν καταθλιπτικές τάσεις, είχαν τελικά πιο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη μέσα στα επόμενα 3 χρόνια παρακολούθησης.

Στην επόμενη ανάλυση στην οποία και συμπεριλήφθησαν 4.800 άτομα, τα οποία δεν είχαν κατάθλιψη, αλλά λάμβαναν θεραπεία για διαβήτη τύπου 2, παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν τελικά και κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της μελέτης, ο διαβήτης και η κατάθλιψη συνυπάρχουν γι’ αυτό οι ασθενείς που έχουν κατάθλιψη, επειδή έχουν την τάση να τρώνε φαγητά με πολλές θερμίδες, να μην γυμνάζονται και να καπνίζουν, καλό θα είναι να ζητούν βοήθεια ενός ειδικού για να μην κινδυνέψουν να πάθουν διαβήτη.

Οι δε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 πρέπει να λαμβάνουν αποτελεσματικότερα μέτρα πρόληψης από μια πιθανή εμφάνιση κατάθλιψης. η οποία -όπως έχει παρατηρηθεί- συμβάλλει στην επιδείνωση της νόσου.

 

http://www.naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Επιστήμονες προειδοποιούν για την κάνναβη

elnosgr

Ξεκίνησαν καταλήψεις στα σχολεία κατά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας – Κλειδώνουν τους καθηγητές έξω!

Διαχειριστής

H κοκαΐνη «σαρώνει» στην Ευρώπη – Αύξηση διαθεσιμότητας

Διαχειριστής

Αφήστε ένα σχόλιο

*Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα, αποδέχεστε την αποθήκευση και διαχείριση των στοιχείων σας απο την παρούσα ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies με σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας σας κατά την παραμονή σας σε αυτόν. Υποθέτουμε πως είστε εντάξει με αυτό, παρ'όλα αυτά μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα