ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Προμηθευτές και Εφαρμογή Άνισων Όρων επί Ισοδύναμων Παροχών από Λιανεμπορικές Αλυσίδες

Την 16 Nοεμβρίου 2016 υπέβαλλα την παρακάτω ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) (1), οι προμηθευτές υφίστανται ασφυκτικές πιέσεις από μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες (σουπερμάρκετ) προς περιστολή των τιμών των προϊόντων τους έως και 50% αλλά και για λοιπές άμεσες ή έμμεσες «διευκολύνσεις».

Η ασφυκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι προμηθευτές αποτελεί απόρροια της εξέλιξης υπόθεσης εξυγίανσης μεγάλης αλυσίδας λιανεμπορίου, η οποία, ως συμφωνία, τελεί υπό την αίρεση δικαστικής εγκρίσεως, και προβλέπει «κούρεμα» οφειλών προς τους προμηθευτές κατά 50% (περίπτωση υπερμάρκετ Μαρινόπουλος). Με έρεισμα τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο κλάδος των σουπερμάρκετ καθολικά ζητά διευκολύνσεις, με τρόπο που ως εφαρμοζόμενη πρακτική είναι ασυμβίβαστη με τις βέλτιστες πρακτικές επί του ανταγωνισμού και συγκεκριμένα ως προς το άρθρο 101 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, αφού εφαρμόζονται άνισοι όροι επί ισοδύναμων παροχών.

Επιπλέον, καταγγέλλεται πως εντόνως και με μη δόκιμες πρακτικές, απαιτείται κούρεμα των τιμών προμήθειας από τους βιομηχανικούς προμηθευτές, με υπέρμετρο τρόπο, από κορυφαία αλυσίδα του χώρου, ενδεχομένως σε βαθμό ευθέως καταχρηστικού και ασυμβίβαστου με το άρθρο 102 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, αφού δύναται να επιβληθούν μη δίκαιες τιμές και όροι συναλλαγής.

Ως εκ τούτων, ερωτάται η Επιτροπή εάν είναι σύμφωνη με αυτή την πρακτική στην Ελλάδα, η οποία φέρνει τους προμηθευτές σε μειονεκτική θέση στον ανταγωνισμό.

 

https://elsynadinos.wordpress.com

Σχετικά Άρθρα

Ηλίας Κασιδιάρης για κλοπή α’ κατοικίας, υπόθαλψη ισλαμιστών και επερχόμενη κατάρρευση Σύριζα-Ανέλ BINTEO

editor1

Ν. Γ. Μιχαλολιάκος: Εθνικά επικίνδυνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

editor1

Προς Ευρωπαϊκή Ένωση: Αλλάξτε κατεύθυνση τώρα που προλαβαίνετε.

editor1

Αφήστε ένα σχόλιο

*Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα, αποδέχεστε την αποθήκευση και διαχείριση των στοιχείων σας απο την παρούσα ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies με σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας σας κατά την παραμονή σας σε αυτόν. Υποθέτουμε πως είστε εντάξει με αυτό, παρ'όλα αυτά μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα