ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως και 25% κάτω οι συντάξεις για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες

Παρά τις υψηλές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν και οι οποίες στραγγαλίζουν το διαθέσιμό εισόδημά τους

Χαμηλές συντάξεις κινδυνεύουν να πάρουν τα επόμενα 5-10 χρόνια οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες παρά τις υψηλές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι οποίες στραγγαλίζουν το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Οι συντάξιμες αποδοχές αυτών των κατηγοριών θα υπολογίζονται με βάση την μετατροπή των εισφορών που έχουν καταβληθεί σε θεωρητικές αποδοχές. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι κατέβαλλαν χαμηλές εισφορές τις προηγούμενες δεκαετίες (δικηγόροι, γιατροί, αυτοκινητιστές, έμποροι). Ο νέος τρόπος υπολογισμού με βάση τα έτη ασφάλισης, τους συντελεστές αναπλήρωσης (κοινοί για όλους) και τις συντάξιμες αποδοχές από το 2002 και μετά οδηγεί σε μειωμένο ανταποδοτικό ποσό σύνταξης έως και 25%.

Ο ασφαλιστικό βίος των ελεύθερων επαγγελματιών έχει υποστεί «καθίζηση» αν λάβουμε υπόψη ότι:

α) χιλιάδες ασφαλισμένοι ( 250.000 στον ΟΑΕΕ) κήρυξαν στάση πληρωμών
β) χιλιάδες άλλοι επαγγελματίες κατέβηκαν μία – δύο κατηγορίες για να ελαφρύνουν την επιβάρυνσή τους τα χρόνια της κρίσης ενώ
γ) περίπου 100.000 έκλεισαν τους τελευταίους μήνες τα βιβλία τους για να αποφύγουν τις νέες εξοντωτικές εισφορές.

Οι ίδιοι οι οφειλέτες που βρίσκονται σε αδιέξοδο ζητούν μέσω των οργάνων που τους εκπροσωπούν  να τους δοθεί  η δυνατότητα  αποποίησης  ασφαλιστικού χρόνου που θα αντιστοιχεί στην κεφαλαιοποιημένη οφειλή με αναλογική μείωση συντάξεων. Δηλαδή θα λάβουν ακόμα μικρότερες συντάξεις για να γλιτώσουν τα χρέη. 

Συνεπώς έχασαν και θα χάσουν και τα επόμενα χρόνια χρόνο ασφάλισης καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις εισφορές ενώ συγχρόνως αδικούνται και από το νέο τρόπο υπολογισμού που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου

Όπως εξηγεί η δικηγόρος Ασπα Παπαθανασοπούλου, για τον υπολογισμό της σύνταξης λαμβάνεται υπόψη ποσό εισοδημάτων που προκύπτει από αναγωγή των ασφαλιστικών εισφορών σε εισοδήματα. Είναι προφανές  ότι οι ασφαλισμένοι της κατηγορίας αυτής οδηγούνται σε χαμηλότερα ποσά σύνταξης τόσο σε σχέση με αυτά που θα ελάμβαναν με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, όσο και σε σχέση με τα εισοδήματα που τυχόν είχαν κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα από το 2002 έως και το 2016, όπως προσθέτει.
 
Για παράδειγμα ασφαλισμένος  του ΟΑΕΕ με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, για 35 έτη ασφάλισης, σε συνάρτηση βεβαίως και με τις ασφαλιστικές κατηγορίες εισφορών που κατέβαλε ο ασφαλισμένος, θα ελάμβανε μικτό ποσό μηνιαίας σύνταξης περίπου 1.500,00 ευρώ. Με το νέο τρόπο υπολογισμού ο ίδιος ασφαλισμένος με μέσο όρο εισοδημάτων 2.000,00 εύρω θα λάβει μικτό ποσό μηνιαίας σύνταξης ανερχόμενο σε 1.060,00 ευρώ περίπου.

 

http://www.protothema.gr

Σχετικά Άρθρα

Ύφεση πάνω από 6% τη διετία 2020-21 προβλέπει η Κομισιόν – Και το 2022 βλέπουμε…

Διαχειριστής

Τι πραγματικά οδήγησε την Pizza Hut εκτός Ελλάδος

Διαχειριστής

Χαράτσι σε tablet και κινητά: Τουλάχιστον 65 εκατ. θα δώσουν ετησίως οι Έλληνες καταναλωτές

elnosgr

Αφήστε ένα σχόλιο

*Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα, αποδέχεστε την αποθήκευση και διαχείριση των στοιχείων σας απο την παρούσα ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies με σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας σας κατά την παραμονή σας σε αυτόν. Υποθέτουμε πως είστε εντάξει με αυτό, παρ'όλα αυτά μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα