ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσίπρας: Πανηγύρισε για τη μείωση της ανεργίας, «ξέχασε» συντάξεις, ΕΚΑΣ και επιδόματα

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε παροχές παραλείποντας να αναφερθεί στις μειώσεις των συντάξεων, στην κατάργηση του ΕΚΑΣ και στη συρρίκνωση των προνοιακών επιδομάτων

Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχτηκαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου οι οποίοι πανηγύρισαν χθες, Δευτέρα, για την στατιστική οριακή μείωση της ανεργίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στο  Υπουργείο Εργασίας. 

Ο κ. Τσίπρας έστειλε αισιόδοξο μήνυμα για μείωση της ανεργίας 2,5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως και εξήγγειλε παροχές παραλείποντας να αναφερθεί στις μειώσεις των συντάξεων, στην κατάργηση του ΕΚΑΣ και στη συρρίκνωση των προνοιακών επιδομάτων.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε:

-πρόγραμμα επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών καταρχήν για διάστημα δώδεκα μηνών για την μετατροπή των αυτοαπασχολούμενων με μπλοκάκι σε μισθωτούς εργαζόμενους. Ανώτατο όριο επιδότησης θα είναι τα 350 ευρώ το μήνα.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να καλύψει κατ’ αρχήν 40.000 εργαζόμενους, που σήμερα παρέχουν υπηρεσίες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε έως δύο «εργοδότες».

-πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης 60.000 εγκλωβισμένων εργαζόμενων που παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι η βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Εκτός από την οικονομική ενίσχυση οι «εγκλωβισμένοι» της αγοράς εργασίας θα επανεκπαιδευτούν με στόχο την αναζήτηση εργασίας.(Κόστος προγράμματος 100 εκατ. ευρώ)

-Σχετικά με την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι έως το τέλος του έτους οι δικαιούχοι των Κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης θα ανέλθουν σε 700.000 ενώ θα δημιουργηθούν 1.800 νέοι παιδικοί σταθμοί που θα φιλοξενήσουν επιπλέον 60.000 παιδιά

– Προκηρύξεις για 46.000 θέσεις επιδοτούμενης εργασίας

– Πρόγραμμα αναβάθμισης του σώματος επιθεωρητών εργασίας, κόστους 7 εκατ. ευρώ
 
– Ίδρυση 250 «κέντρων κοινότητας» στα οποία θα παρέχεται ενημέρωση σε όσους πολίτες ζητούν κοινωνική προστασία

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού το στέλεχος του ΛΑΕ κ. Δημήτρης Στρατούλης επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός «παρέλειψε σκόπιμα, να πει ότι η μείωση της ανεργίας δεν οφείλεται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης, αλλά στην ιλιγγιώδη αύξηση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, αφού 6 στις νέες 10 προσλήψεις είναι με τέτοιες μορφές, δηλαδή πρόκειται για ανακύκλωση και όχι αντιμετώπιση της ανεργίας. Εξάλλου και ο ίδιος ο Ντράγκι πριν λίγες μέρες ομολόγησε ότι η πραγματική ανεργία στη χώρα μας, εάν μετρηθεί σωστά είναι 31% και όχι 21%».

Επιπλέον η κυρία Αχτσιόγλου προανήγγειλε σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, καθώς μετατροπή του ΟΓΑ σε ενιαίο φορέα απονομής προνοιακών επιδομάτων.

Η υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι έχουν δοθεί 4 εκατ. ευρώ για επιδόματα σε εργαζομένους που βρέθηκαν σε επίσχεση εργασίας ενώ το ΣΕΠΕ έχει επιβάλει πρόστιμα ύψους 24 εκατ. ευρώ για εργοδοτικές παραβάσεις.

 

http://www.protothema.gr

Σχετικά Άρθρα

Έως και 25% κάτω οι συντάξεις για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες

elnosgr

Κοινωνικό Μέρισμα: Κόβονται έξι στις 10 αιτήσεις – Οι μεγάλοι χαμένοι

Διαχειριστής

Με επικοινωνιακούς χειρισμούς προσπαθούν να μαζέψουν το σοκ για τα «χαράτσια»

elnosgr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies με σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας σας κατά την παραμονή σας σε αυτόν. Υποθέτουμε πως είστε εντάξει με αυτό, παρ'όλα αυτά μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα