ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Ανώτατες σχολές απορρίπτουν χρηματοδότηση για έρευνα από την Philip Morris

 
Οι ιατρικές σχολές 17 συνολικά Αμερικανικών και Καναδικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων απέρριψαν όλες χρηματοδότηση που τους προσφέρθηκε από το ίδρυμα «Foundation for a Smoke-free World» για την έρευνά τους, έχοντας σαν βάση ότι αντλεί την δική του χρηματοδότηση από την καπνοβιομηχανία και από την πολυεθνική Philip Morris International (PMI).
 
To Foundation for a Smoke-free World ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 και παρέλαβε με προσωπική πρωτοβουλία του Έλληνα μάνατζερ που διαθέτει η PMI από το 2015 Ανδρέα Καλανζόπουλου, ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε εξοφλούμενες δόσεις των 12 ετών σαν χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρόσφατα συντελεσμένης επινόησης και κυκλοφορίας και της πώλησης των ηλεκτρονικών υποκατάστατων του καπνού στην αγορά ως συσκευές θερμαινόμενου καπνού και ηλεκτρονικών τσιγάρων. Αποστολή ή όραμα του ιδρύματος αποτελεί η «εξάλειψη του καπνίσματος διεθνώς» σύμφωνα με τον επικεφαλής Ντέρεκ Ιάκ που συμμετείχε ενεργά και δραστήρια στην απελθούσα αντικαπνιστική εκστρατεία του Π.Ο.Υ. ως στέλεχος του ιδίου οργανισμού και ως συγγραφέας και μέρους της σχετικής σύμβασης πλαισίου η οποία φέρει την υπογραφή των κρατών των περισσότερων χωρών του κόσμου.  
 
Οι κοσμήτορες των 17 σχολών συνυπέγραψαν διακήρυξη σύμφωνα με την οποία η χρηματοδότηση δεν έγινε δεκτή λόγω των δεσμών τους οποίους φέρει το ίδρυμα σαν πολύ στενούς με την καπνοβιομηχανία αμφισβητώντας και την βασιμότητα και τον λόγο για την ύπαρξή τους. Στην διακήρυξη αναφέρεται ότι «Η Philip Morris που εναπόθεσε μόλις ένα δισεκατομμύριο δολάρια επί του ιδρύματος θα πρέπει να σταματήσει να πουλά τσιγάρα εάν θέλει να τερματιστεί και το κάπνισμα. Πέραν αυτού τόσο η καπνοβιομηχανία όσο και η Philip Morris έχουν μια μακράν ιστορία «ερευνητικών» χρηματοδοτήσεων με τρόπους κατά τους οποίους υπονοούνται η επιτήδεια σύγχυση του κοινού για την πρόοδο των συμφερόντων τους».
 
Ανάμεσα στα πανεπιστήμια που δεν δέχτηκαν τα χρήματα για την έρευνά τους από το χρηματοδοτούμενο ίδρυμα της Philip Morris βρίσκονται και τα Χάρβαρντ, Πανεπιστήμια της Νότιας Καρολίνας, του Μέριλαντ, της Δυτικής Βιρτζίνια και του Κεντάκι, και το ίδρυμα Τζων Χόπκινς.  
 
 
https://fysiologiko-kapnisma.blogspot.gr

Σχετικά Άρθρα

Έρχεται νέο «χαράτσι» στα τσιγάρα

Διαχειριστής

Νέα πρωτοβουλία της Philip Morris International για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου

editor1

Για το άριστο εργασιακό περιβάλλον και τις πρακτικές ανθρώπινου δυναμικού Η JTI “Κορυφαίος Εργοδότης” για 8η συνεχή χρονιά

Διαχειριστής

Αφήστε ένα σχόλιο

*Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα, αποδέχεστε την αποθήκευση και διαχείριση των στοιχείων σας απο την παρούσα ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies με σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας σας κατά την παραμονή σας σε αυτόν. Υποθέτουμε πως είστε εντάξει με αυτό, παρ'όλα αυτά μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα