EDITORIAL

Ιχνηλάτηση Καπνικών, Καπνοβιομηχανίες και Ελληνική Πολιτεία.

Αναγκάζομαι να σπάσω την σιωπή μου μετά από 3 χρόνια σχεδόν και να μιλήσω για το θέμα ιχνηλάτησης καπνικών και όσα γνωρίζω γι αυτό.

Δυστυχώς με τον τρόπο που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο πολλών καταστημάτων Μικρής Λιανικής (περίπτερα – mini market), αλλά και αρκετών Χονδρεμπόρων – Αντιπροσώπων Καπνικών, Πανελλαδικά.

Η ιστορία που αφορά στην ηλεκτρονική παρακολούθηση της παραγωγής των τσιγάρων από τις καπνοβιομηχανίες στο χονδρεμπόριο καπνικών και μετέπειτα στα σημεία λιανεμπορίου, έχει ξεκινήσει βάση σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας σχεδόν πριν από μια πενταετία (5).

Η αρχική Ευρωπαϊκή Οδηγία ρητά ανέφερε ότι θα έπρεπε να τοποθετηθούν και αντίστοιχα μηχανήματα παρακολούθησης στα Σημεία Λιανικής.

Δυστυχώς μετά από παρέμβαση των πολυεθνικών καπνοβιομηχανιών, το συγκεκριμένο εδάφιο που αφορούσε το λιανεμπόριο αφαιρέθηκε, διότι ήταν ένα κόστος για τις καπνοβιομηχανίες, το οποίο έπρεπε να επωμιστούν οι ίδιοι ύψους πάνω από 150.000.000 €.

Εάν είχε εφαρμοστεί η αρχική Ευρωπαϊκή Οδηγία με τα αντίστοιχα POS  στα σημεία Μικρής Λιανικής, αυτομάτως πέραν του ελέγχου που θα υπήρχε, οι Χονδρέμποροι και Αντιπρόσωποι Καπνοβιομηχανικών Προϊόντων θα μπορούσαν να ανεφοδιάζουν με Τσιγάρα τα συγκεκριμένα Σημεία Λιανικής, ανάλογα με τις πωλήσεις που θα έκαναν.

Αυτό θα διευκόλυνε τους Χονδρεμπόρους Καπνικών, διότι θα είχαν 2 εργάσιμες ημέρες να προετοιμάσουν τις εκάστοτε παραγγελίες για τα σημεία που εξυπηρετούν και φυσικά να διατηρούν στάνταρντ στοκ τσιγάρων ανάλογα με την δυναμική κάθε καταστήματος.

Από ότι μαθαίνω,  έχοντας πλήρη εικόνα του Χονδρεμπορίου Καπνικών ανά την Ελλάδα, όλοι οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων επιχειρήσεων μαζί με τα στελέχη τους, εργάζονται νυχθημερόν προκειμένου να φέρουν εις πέρας την ομαλή λειτουργία του συγκεκριμένου λογισμικού ιχνηλάτησης.

 Η εμπειρία ετών, αλλά και οι γνώσεις που έχω γι αυτό το θέμα,  με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα χρειαστεί μέχρι τον Οκτώβριο 2019 να συγχρονιστεί το εν λόγω λογισμικό σύστημα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Τα εγκληματικά σφάλματα του παρελθόντος, αλλά και  οι αναβολές εφαρμογής της ιχνηλάτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέδειξαν για ακόμη μία φορά, ότι τα μεγάλα συμφέροντα των Πολυεθνικών Καπνοβιομηχανιών είναι πολύ ισχυρά σε όλα τα πολιτικά επίπεδα.

Μεθοδεύτηκε εταιρεία λογισμικού να αναλάβει και να υποστηρίξει το συγκεκριμένο project, η οποία εμφανώς δεν είχε την κατάλληλη υποδομή για ένα τόσο μεγάλο έργο (Νορβηγία) και αποκλείστηκε εταιρεία, η οποία είχε εγκαταστήσει παρόμοια συστήματα σε Καναδά και Αυστραλία, εδώ και πολλά χρόνια (Ελβετική εταιρεία).

Το παιχνίδι της βιομηχανικής κατασκοπείας για ακόμη μία φορά, είναι υπέρ του μεγαλύτερου παίκτη σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά στο μερίδιο αγοράς στα Καπνοβιομηχανικά Προϊόντα και όχι μόνο.

Η Ελληνική Πολιτεία απέδειξε ότι είναι πολύ μικρή να σηκώσει ανάστημα έναντι των Πολυεθνικών Κολοσσών (όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις), και το δυστύχημα είναι ότι στα κελεύσματα των Ευρωπαϊκών οδηγιών, η εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση με τα αντίστοιχα εκτελεστικά της όργανα, είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν συγκεκριμένες Ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες.

Η πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών δεν γίνεται μόνο με τέτοιου είδους εφαρμογές,  αλλά και με άλλα μέτρα, τα οποία γνωρίζουν η Ελληνική Πολιτεία και οι Καπνοβιομηχανίες, αλλά δυστυχώς κωφεύουν όλοι μαζί για καθαρά εταιρικά  – οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Παρακολουθείστε ένα βίντεο από την κατάθεσή μου στην Ελληνική Βουλή το 2016, παρουσία 70 βουλευτών από όλα τα κόμματα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

 

Πηγή: www.spekamila.gr

Σχετικά Άρθρα

Φταις Εσύ Καπνοπώλη Περιπτερά

elnosgr

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΓΙΑΣ ‘’O ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ “

elnosgr

Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Νομοθετικού πλαισίου απαγόρευσης της διαφήμισης προιόντων καπνού και του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους

elnosgr

Αφήστε ένα σχόλιο

*Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα, αποδέχεστε την αποθήκευση και διαχείριση των στοιχείων σας απο την παρούσα ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies με σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας σας κατά την παραμονή σας σε αυτόν. Υποθέτουμε πως είστε εντάξει με αυτό, παρ'όλα αυτά μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα