ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: 5 μύθοι και αλήθειες γύρω από το άτμισμα

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: 5 μύθοι και αλήθειες γύρω από το άτμισμα
Τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και περισσότερο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο που μιμείται το συμβατικό τσιγάρο, και βοηθά τους καπνιστές να ελαττώσουν το κάπνισμα. Όμως, λόγω της μεγάλης απήχησής του στον κόσμο (λέγεται ότι οι πωλήσεις του τριπλασιάζονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο), κυκλοφορούν πολλές ανακρίβειες σχετικάμε το πόσο ασφαλές είναι, τις ουσίες που περιέχει, …
Τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και περισσότερο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο που μιμείται το συμβατικό τσιγάρο, και βοηθά τους καπνιστές να ελαττώσουν το κάπνισμα. Όμως, λόγω της μεγάλης απήχησής του στον κόσμο (λέγεται ότι οι πωλήσεις του τριπλασιάζονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο), κυκλοφορούν πολλές ανακρίβειες σχετικάμε το πόσο ασφαλές είναι, τις ουσίες που περιέχει, καθώς επίσης και για το αν τελικά είναι πιο βλαβερό από το συμβατικό τσιγάρο.

Καταλαβαίνουμε ότι τέτοιου είδους «κατηγορίες» είναι λογικό να έχουν θορυβήσει τους υποστηρικτές του ηλεκτρονικού τσιγάρου, για αυτό και εμείς συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τους 5 μύθους και αλήθειες γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το άτμισμα:

Μύθος 1: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο βλαβερό από το συμβατικό.
Όλες οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιλαμβάνουν 10 έως 1000 φορές λιγότερες τοξικές ουσίες από ότι τα συμβατικά τσιγάρα. Αυτό συμβαίνει γιατί το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει μόνο νικοτίνη σε σχέση με το συμβατικό, το οποίο περιέχει και άλλες βλαβερές, χημικές ουσίες.

Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι από την πρώτη κιόλας εβδομάδα οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα με εκείνους που το διέκοψαν εντελώς, όπως η βελτίωση της γεύσης, της όσφρησης και η μεγαλύτερη αντοχή τους στην σωματική άσκηση.

Μύθος 2: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα
Το πνευμονικό οίδημα (ή υγρό στον πνεύμονα) οφείλεται σε κάποια βλάβη ή δυσλειτουργία των πνευμόνων, οι οποίοι αντί για αέρα γεμίζουν με υγρό. Επειδή το e-cigarette προωθεί ένα νέο τρόπο «καπνίσματος», το άτμισμα, είναι λογικό κάποιοι να παρασύρονται από το γεγονός ότι περιέχει ατμό και να πιστεύουν ότι το πνευμονικό οίδημα είναι μια πιθανή συνέπεια.

Ας δούμε γιατί αυτό είναι αναληθές. Καταρχάς το υγρό στον πνεύμονα δεν προκαλείται από νερό ή ατμό, αλλά από σωματικά υγρά τα οποία αποβάλλονται στους πνεύμονες, λόγω κάποιας εσωτερικής «ανωμαλίας». Επομένως δεν έχει καμία σχέση με την εισπνοή «ατμών».

Οι πνεύμονες διαθέτουν φυσικά φίλτρα τα οποία «καθαρίζουν» ό,τι εισπνέουμε, για αυτό μπορούμε να επιβιώσουμε και σε ένα περιβάλλον στο οποίο δεν εισπνέουμε 100% καθαρό αέρα. Σκεφτείτε απλά το καυτό ντους, το χαμάμ ή τη σάουνα.

Και στις τρείς αυτές περιπτώσεις εισπνέετε υδρατμούς οι οποίοι όχι μόνο δεν σας προκαλούν δυσφορία αλλά σας προσφέρουν φρεσκάδα και αναζωογόνηση.

Μύθος 3: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ελεγμένο
Αυτή η φήμη κυκλοφόρησε γιατί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν ελέγχονται από τον ΕΟΦ (Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων), το οποίο είναι φυσικό, γιατί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν εμπίπτουν στην κατηγορία φαρμάκων και άρα είναι εκτός της αρμοδιότητάς τους. Με την ίδια λογική, ούτε τα συμβατικά τσιγάρα ελέγχονται από τον ΕΟΦ.

Όμως, στην προσπάθειά του να καλύψει αυτό το «κενό» ο ΣΕΕΗΤ (Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου) συνεργάζεται στενά με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Κρήτης, ώστε να γίνεται συνεχής έλεγχος για τα υγρά αναπλήρωσης των e-cigs που πωλούνται στην αγορά και να μπορεί να προσφέρει στους καταναλωτές ασφάλεια, αλλά και ποιοτικό άτμισμα.

Μύθος 4: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι καρκινογόνο
Τα περισσότερα υγρά ατμίσματος της αγοράς ελέγχονται διεξοδικά για να πιστοποιηθεί το ότι δεν περιέχουν καρκινογόνες ουσίες, ακολουθώντας πιστά το νόμο που διέπει την διακίνηση χημικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1272/2008).

Για παράδειγμα, τα υγρά αναπλήρωσης που πωλούνται στην alter eGo αναλύονται σε επίπεδο της τάξεως του 0,1% σε σχέση με τη σύστασή τους, αλλά και με τον ατμό που παράγεται από το ίδιο το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Μύθος 5: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο ακριβό από το συμβατικό
Μπορεί το αρχικό κόστος ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου, σε σύγκριση με το συμβατικό, να είναι μεγαλύτερο, αλλά σε βάθος χρόνου είναι πολύ πιο οικονομικό.

Για παράδειγμα αν κάποιος καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα αξίας 3 – 4€ επί 365 ημέρες μας κάνει 1.095 – 1.460€ το χρόνο!

Αντίθετα,το κόστος ενός ecig μαζί με τα αναλώσιμα και τα υγρά αναπλήρωσης ανέρχεται περίπου στα 760€ ετησίως. Άρα, μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 700€, ένα όχι και τόσο αμελητέο για τα σημερινά δεδομένα ποσό.

Πηγή: https://seepa.gr/

Σχετικά Άρθρα

To ηλεκτρονικό τσιγάρο απαγορεύεται! Το κανονικό και το χασίς επιτρέπονται!

elnosgr

Ξέχαστε το ηλεκτρονικό τσιγάρο – Έρχεται το θερμαινόμενο!

editor1

Ενθαρρύνεται στην Αγγλία η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ακόμα και στα νοσοκομεία

Διαχειριστής

Αφήστε ένα σχόλιο

*Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα, αποδέχεστε την αποθήκευση και διαχείριση των στοιχείων σας απο την παρούσα ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies με σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας σας κατά την παραμονή σας σε αυτόν. Υποθέτουμε πως είστε εντάξει με αυτό, παρ'όλα αυτά μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα