ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: «Γκρεμίζεται» η τουρκική λίρα, καταρρέει το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

Η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε μετά την απόλυση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας – Διακόπηκαν για 35 λεπτά οι συναλλαγές, έπειτα από πτώση 6,65% του Γενικού Δείκτη
Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέκοψε σήμερα το πρωί τις συναλλαγές μετά την ισχυρή πτώση του κύριου δείκτη του, που ακολούθησε την πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία υποτιμήθηκε μετά την απόλυση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι συναλλαγές διακόπηκαν για 35 λεπτά της ώρας για να επαναληφθούν στις 09:30 (ώρα Ελλάδας), αφού ο κύριος δείκτης είχε σημειώσει πτώση κατά 6,65%. Η διακοπή των συναλλαγών έγινε στο πλαίσιο μηχανισμού που προβλέπει τη διακοπή αυτή σε περιπτώσεις ισχυρών διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών.

Τούρκοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να καθηυσχάσουν τις αγορές μετά την απομάκρυνση του Νατζί Αγμπάλ
μόλις τρεις μήνες αφόρου ανέλαβε καθήοντα, επιμένοντας ότι θα παραμείνουν πιστοί στους κανόνες της ελεύεθρςη αγοράς.

Την πρώτη ημέρα συναλλαγών μετά την καρατόμηση του Αγμπάλ από τον Ερντογάν η λίρα έχασε 17%.

Η απόφαση να καθαρέσει τον Νατζί Αγμπάλ, ο οποίος είχε επιδιώξει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, εγείρει ανησυχίες ότι η χώρα θα ακολουθήσει και πάλι μια πορεία χαμηλών επιτοκίων. Οι πολιτικές για αύξηση των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου πληθωρισμού είχαν δώσει στη λίρα το status ενός καλύτερου νομίσματος για τις εμπορικές συναλλαγές.

«Η αισιοδοξία βασίστηκε στο ότι η CBRT είχε τη δυνατότητα να διατηρεί υψηλά τα επιτόκια για κάποιο χρονικό διάστημα», λέει στο Bloomberg ο Henrik Gullberg της Coex Partners Ltd. «Αυτό έχει καταστραφεί τώρα», είπε, προσθέτοντας ότι το νόμισμα θα μπορούσε τώρα να επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν σε 8,47:1 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά την έναρξη των συναλλαγών στις αγορές, έναντι 7,22:1 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Πηγή: protothema

Σχετικά Άρθρα

Απόψε …αυτοσχεδιάζουμε

elnosgr

Μετά τον Covid-19 έρχεται η Πανδημία χρέους

Διαχειριστής

«Φεύγει» η Eldorado Gold από την Ελλάδα

elnosgr

Αφήστε ένα σχόλιο

*Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα, αποδέχεστε την αποθήκευση και διαχείριση των στοιχείων σας απο την παρούσα ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies με σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας σας κατά την παραμονή σας σε αυτόν. Υποθέτουμε πως είστε εντάξει με αυτό, παρ'όλα αυτά μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα