ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ

Έρχονται ανατροπές στο λιανεμπόριο τροφίμων

Σημαντικές αλλαγές και νέοι μεγάλοι παίκτες, που θα επηρεάσουν και τους τζίρους της μικρής λιανικής, αναμένεται να παρουσιαστούν στο κανάλι του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων την επόμενη διετία, καθώς «η πανδημία ανέτρεψε σχεδιασμούς ετών», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΕΛΚΑ, κ. Κωνσταντίνο Μαχαίρα.

Παρά το γεγονός ότι «το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων πέτυχε το 2020 ανάπτυξη 7% -8% στο σύνολο της αγοράς», σημειώνει ο κ. Μαχαίρας, «οι αλυσίδες, οι οποίες πραγματοποιούν τζίρο περίπου 11 δισ. ευρώ επί συνόλου 23 δισ. ευρώ που αφορά στο εμπόριο τροφίμων, επωφελήθηκαν από την πανδημία με έναν τζίρο «πανικού» της τάξης των 900 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, δημιούργησαν έξτρα ετήσια διοικητικά έξοδα περί τα 160 εκατ. ευρώ και προχώρησαν σε περίπου 7.000 νέες προσλήψεις για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες του καταναλωτικού κοινού».

Η εκτίμηση του κ. Μαχαίρα είναι ότι ο έξτρα τζίρος που κέρδισαν οι οργανωμένες αλυσίδες δεν υπάρχει περίπτωση να διατηρηθεί ενώ τα διοικητικά έξοδα δεν θα μπορέσουν να μειωθούν άμεσα. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια μέχρι οι οργανωμένες αλυσίδες να ξαναφτάσουν σε μια ομαλοποίηση των διοικητικών τους εξόδων».
Αναφορικά με την πορεία του έτους, το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τον κ. Μαχαίρα, «έτρεξε» με ανάπτυξη τζίρου 5,5% – 6% για τις οργανωμένες αλυσίδες τροφίμων ενώ για το σύνολο του 2021 αναμένεται ανάπτυξη 2% – 2,5%. Οι τζίροι στο οργανωμένο λιανεμπόριο εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν, μεταξύ άλλων, από την επανεκκίνηση της εστίασης, την μείωση των εισοδημάτων σημαντικής μερίδας του πληθυσμού, αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό στην αγορά.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη είναι η δυναμική των διαδικτυακών πωλήσεων τροφίμων (e-grocery). Ο κ. Μαχαίρας εκτίμησε ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο στα τρόφιμα θα φέρει νέους μεγάλους παίκτες στην ελληνική αγορά που θα διεκδικήσουν μέρος των ηλεκτρονικών πωλήσεων που κέρδισαν την περασμένη χρονιά τα σούπερ μάρκετ. Τόνισε επίσης, ότι σε λιγότερο από μια οκταετία οι διαδικτυακές πωλήσεις θα αντιπροσωπεύουν το 15% της αγοράς, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι σήμερα στα 23 δισ. ευρώ και σίγουρα πολύ μεγαλύτερη στο οργανωμένο λιανεμπόριο.

Πηγή: https://www.minimarketmag.gr/

Σχετικά Άρθρα

Έφυγε από τη ζωή και ο δεύτερος «παππούς» της ΙΟΝ

elnosgr

ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΠΝΙΚΩΝ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

elnosgr

Λήστεψαν περίπτερο και πρατήριο τη νύχτα σε Νέα Φιλαδέλφεια και Παιανία

elnosgr

Αφήστε ένα σχόλιο

*Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα, αποδέχεστε την αποθήκευση και διαχείριση των στοιχείων σας απο την παρούσα ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies με σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας σας κατά την παραμονή σας σε αυτόν. Υποθέτουμε πως είστε εντάξει με αυτό, παρ'όλα αυτά μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα