CBD

Νομοσχέδιο για την κάνναβη: Πέρασε από την Επιτροπή της Βουλής με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Καταψήφισαν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ επιφυλάχθηκε ενόψει της Ολομέλειας το ΜέΡΑ25.
Με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ πέρασε από την Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη που έχει καταθέσει η κυβέρνηση και θα τεθεί στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ το καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Ενόψει, δε, της Ολομέλειας, επιφυλάχθηκε το ΜέΡΑ25.
Από την πλευρά τους, οι περισσότεροι εκπρόσωποι των φορέων που κλήθηκαν σε ακρόαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αποτίμησαν θετικά το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC)», προχωρώντας παράλληλα σε προτάσεις για την περαιτέρω βελτίωσή του.
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, υποστήριξε πως η συμμετοχή του οργανισμού στην κατάρτιση του σχεδίου νόμου, αφορούσε τις προδιαγραφές, κυρίως για την πιστοποίηση της παραγωγής των μονάδων σε επίπεδο ουσιών, καθώς και τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα προϊόντα προκειμένου να μπορέσουν να εξαχθούν σαν τελικά προϊόντα.

Απαντώντας, δε, σε ερωτήσεις βουλευτών, τόνισε ότι «σήμερα μιλάμε για τη φαρμακευτική κάνναβη», άρα για σκευάσματα που θα έχουν έλαιο, αλλά όχι και ψυχοτρόπες ουσίες.
Εξήγησε επίσης πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης που να κυκλοφορεί επισήμως και να έχει αδειοδοτηθεί στην Ελλάδα.
Σχετικά με την εισήγηση του ΕΟΦ για την ποσότητα των 30 γραμμαρίων τελικού προϊόντος ανά σκεύασμα που προβλέπει το νομοσχέδιο, υπογράμμισε πως ο καθορισμός αυτός έγινε με βάση τη δοσολογία, όπως αυτή ορίζεται επιστημονικά παγκοσμίως, ενώ μάλιστα «κάναμε υπέρβαση και δώσαμε τα 30 γραμμάρια, έναντι των 15 γραμμαρίων τα οποία επιτρέπει η Πορτογαλία».
Παίρνοντας τον λόγο, ο Εθνικός Συντονιστής για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, καθηγητής Χρήστος Κουιμτσίδης, υπογράμμισε πως η χρήση της κάνναβης για φαρμακευτικούς λόγους, είναι διεθνώς κατοχυρωμένη, ενώ για την προστασία της ελληνικής και της διεθνούς κοινότητας από την παρεκτροπή των προϊόντων κάνναβης προς ψυχαγωγική χρήση, σημείωσε ότι μπορεί να εξασφαλιστεί με ένα αυστηρό πλαίσιο, το οποίο ωστόσο δεν θα βάζει φρένο, ούτε στην ερευνητική διαδικασία, αλλά ούτε και στην πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική κάνναβη.
Ο καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας, Δημήτρης Μπιλάλης, πρόσθεσε ότι η ποσότητα των 30 γραμμαρίων θα πρέπει να ανέλθει στα 60 έως 90 γραμμάρια, ώστε να μπορεί να εξάγεται ολόκληρη η ταξιαρχία του φυτού, χωρίς να χρειάζεται να την τεμαχίσουμε.
«Το νομοσχέδιο αυτό κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο Γερμανός, ο Ισπανός, ή οποιοσδήποτε άλλος πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή του κόσμου όλου, μπορεί να έχει δικαίωμα στην πρόσβαση στον ανθό και να μην την έχει ο Έλληνας ασθενής. Δεν θέλουμε τον ανθό για κάπνισμα. Υπάρχουν όμως ασθενείς, που έχουν ανάγκη από την άμεση επίδραση του φαρμάκου και υπάρχουν σήμερα και ειδικοί ατμοποιητές που μπορούν να το προσφέρουν αυτό. Μέχρι σήμερα δεν έχει κανένας ασθενής πρόσβαση σε νόμιμο σκεύασμα φαρμακευτικής κάνναβης», τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου ΜΑΜΑΚΑ (“ΜΑΜΑδες για την ΚΑνναβη”, Ζακλίν Πόιτρας.
Πρότεινε επίσης την έκδοση μιας κάρτας και τη δημιουργία μητρώου ασθενών, προκειμένου να μπορεί να εισάγει ο ασθενής ένα σκεύασμα από το εξωτερικό χωρίς τις συνέπειες του νόμου, και χωρίς τον κίνδυνο κατάσχεσής του.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, τέλος, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών υπέρ της χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης, Κωνσταντίνος Σύρος, τονίζοντας πως «η φαρμακευτική κάνναβη αποδεδειγμένα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για αρκετές παθήσεις, και θα πρέπει ως χώρα και ως κοινωνία να αλλάξουμε την προκατάληψη ότι η κάνναβη είναι ναρκωτικό».

Πηγή: https://sputniknews.gr/

Σχετικά Άρθρα

Ηλικιωμένος στο τελικό στάδιο καρκίνου βγαίνει από το νοσοκομείο μετά από θεραπευτική αγωγή με έλαιο κάνναβης!

Διαχειριστής

4 νέες άδειες καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα

Διαχειριστής

Ιστορικό Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ της Φαρμακευτικής Κάνναβης

Διαχειριστής

Αφήστε ένα σχόλιο

*Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα, αποδέχεστε την αποθήκευση και διαχείριση των στοιχείων σας απο την παρούσα ιστοσελίδα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies με σκοπό τη βελτίωση της εμπειρίας σας κατά την παραμονή σας σε αυτόν. Υποθέτουμε πως είστε εντάξει με αυτό, παρ'όλα αυτά μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα