Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αν και επιτρέπονται για την πώλησή τους στον περισσότερο κόσμο ωστόσο δεν επιτρέπονται παντού. Υπάρχουν 47 χώρες στον κόσμο που απαγορεύουν την κατανάλωση ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ο Π.Ο.Υ. αμφιλεγόμενα εσφλαμένα αποσκοπεί οι χώρες αυτές να πλυθήνουν όσον αφορά οποιονδήποτε σχετικό περιορισμό.
Οι περισσότερες βρίσκονται στον τρίτο κόσμο ή αποτελούν κρατίδια μικρής έκτασης αλλά ορισμένες από τις μεγάλες χώρες όπου τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απαγορεύονται είναι η Τουρκία και η Αυστραλία, η Ινδία και το Μεξικό, η Αργεντινή και η Κολομβία, η Ιαπωνία όπου ο θερμαινόμενος καπνός επιτρέπεται και η Αίγυπτος, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, η Συρία και η Ιορδανία, η Βενεζουέλα και η Ουρουγουάη καθώς οι μικρότερες αποτελούν το Βατικανό και το Χονγκ Κονγκ κ.ο.κ. Μαζί τους μέχρι στιγμής συγκαταλέγεται η Βραζιλία όπου το πρόσκαιρο καθεστώς τείνει να αλλάξει και να μεταβληθεί με την σκέψη που κάνει η κεντρική υγειονομική αρχή για την αδειοδότηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων με κύριο επιχείρημα υπέρ της την περισυλλογή τεραστίων εσόδων από φόρους.

Το 2019 όταν η υγειονομική αρχή της Βραζιλίας ANVISA εξέδωσε διάταγμα αφορώντας την απαγόρευση διαφήμισης και προώθησης εναλλακτικών προϊόντων στον καπνό το 1% του πληθυσμού τα χρησιμοποιούσε στις μεγάλες πόλεις. Από τώρα η νομιμοποίησή των ηλεκτρονικών υποκατάστατων θα σήμαινε ότι θα χρισιμοποιούνταν και σε ευρύτερες περιοχές από τα μεγάλα αστικά κέντρα και από περισσότερους χρήστες του 1%. Τα δίκτυα διανομής και βιομηχανικοί παράγοντες ασκούν πιέσεις για την νομιμοποίηση ηλεκτρονικών τσιγάρων στην τεράστια αυτή αγορά έχοντας μεγάλο δυναμικό κατανάλωσης. Η ANVISA αρνήθηκε να σχολιάσει πάνω στην μεταβολή στάσης. Η απαγόρευση ίσχυε στην Βραζιλία από το έτος 2009.
Πηγή: elepheriepilogi.net