OT Vozzmag - шаблон joomla Окна

Thursday, 19 September 2019

 

Greek English French German Italian Russian
Ερευνα από τον Άρειο Πάγο για τις καταγγελίες Αγγελή ότι έστησαν την υπόθεση Novartis

Ερευνα από τον Άρειο Πάγο για τις καταγγελίες Αγγελή ότι έστησαν την υπόθεση Novartis

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Διπλή έρευνα μετά τις αποκαλύψεις του «Θέματος» και τις καταγγελίες Αγγελή για τους χειρισμούς Τουλουπάκη στη Novartis - Ερευνώνται με εντολή της Ξένης Δημητρίου

 
Ραγδαίες είναι οι δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis μετά την αποκάλυψη από το «Πρώτο Θέμα» των δυο αναφορών του κ. Αγγελή, που αποκαλύπτουν σε όλη την έκταση δικαστικό-πολιτικό σκάνδαλο που στήθηκε προκειμένου να πλήξει μέλη της αντιπολίτευσης.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, λίγα 24ώρα πριν τη συνταξιοδότησή της, ανέσυρε από το συρτάρι της, που είχε τοποθετήσει στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, τόσο τις δύο αναφορές του κ. Αγγελή, όσο και αναφορά που είχε καταθέσει το ίδιο χρονικό διάστημα στην κυρία Δημητρίου, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, σε βάρος του κ. Αγγελή.

 
Ειδικότερα, διενεργείται διπλή ποινική προκαταρκτική εξέταση με επίκεντρο την υπόθεση της Novartis. Η έρευνα διενεργείται από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα με αφορμή αναφορές και καταγγελίες για την υπόθεση αυτή, τόσο εκ μέρους του κ. Αγγελή όσο και της κυρίας Τουλουπάκη.

Αφορμή αποτέλεσε η αναφορά που είχε καταθέσει ο κ. Αγγελής ο οποίος επί τρεις μήνες είχε την εποπτεία της εισαγγελίας Διαφθοράς καταγγέλλοντας παρεμβάσεις και ειδικά πολιτικές στο έργο της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

 
Λίγες ημέρες πριν από την υποβολή της δεύτερης αναφοράς του κ. Αγγελή και συγκεκριμένα περί τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, η κυρία Τουλπουπάκη είχε καταθέσει αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία κατήγγειλε μια σειρά από πειθαρχικές και ποινικές συμπεριφορές που φέρονται να έχουν λάβει χώρα τη χρονική περίοδο κατά την οποία είχε την εποπτεία ο κ. Αγγελής.

Μεταξύ άλλων, η κυρία Τουλουπάκη αναφέρει ότι ο κ. Αγγελής, σε ημέρες που δεν ήταν η ίδια στο γραφείο της, μετέβη στην Εισαγγελία Διαφθοράς και αντέγραψε σε στικάκι από υπολογιστή όλο το αρχείο με τις εκκρεμείς υποθέσεις, γεγονός που σύμφωνα με την κυρία Τουλουπάκη δεν ενέπιπτε στα καθήκοντά του ως εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Κατόπιν των εξελίξεων αυτών, ο κ. Δασούλας αναμένεται να καλέσει όλα τα πρόσωπα που κατονομάζονται στις αναφορές των συναδέλφων του προκειμένου σύμφωνα και με την παραγγελία της κυρίας Δημητρίου να διαπιστώσει εάν έχουν διαρπαχθεί και από ποια συγκεκριμένα πρόσωπα ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις όπως η απόπειρα κατάχρησης εξουσίας και η παραβίαση μυστικότητας της ανάκρισης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγγελής επόπτευε επί τρεις περίπου μήνες την Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά υπέβαλλε την παραίτηση του από τη θέση αυτή, διαφωνώντας κάθετα με τον τρόπο που διεξάγονταν η έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία.

 
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις δυο αναφορές Αγγελή, η κυρία Δημητρίου είχε διατάξει αρχικά έρευνα μόνο για τα όσα είχε καταγγείλει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σχετικά με τις διαρροές προς τον Τύπο σε ό,τι αφορούσε το περιβόητο ταξίδι στη Βιέννη, όπου ο ίδιος και οι εισαγγελείς Διαφθοράς υπό την κυρία Τουλουπάκη, είχαν συνάντηση με κλιμάκιο του FBI. Αντικείμενο της συνάντησης αυτής ήταν η υπόθεση της Novartis.

Η έρευνα αυτή, που είχε ανατεθεί τότε στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου, Γρηγόρη Πεπόνη μπήκε στο αρχείο με απόφαση της κυρίας Δημητρίου. Η έρευνα δεν είχε επεκταθεί τότε στον έλεγχο των όσων είχε καταγγέλλει στις αναφορές του ο κ. Αγγελής για τους χειρισμούς που ακολουθήθηκαν στην εισαγγελική διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis αλλά και τις ξεκάθαρες αιχμές του για πολιτικά παιχνίδια. Μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης ακολούθησε η ανανέωση της θητείας της κυρίας Ελένης Τουλουπάκη για δυο έτη ως επικεφαλής στην εισαγγελία Διαφθοράς.

Ούτε φυσικά είχε δοθεί από την κυρία Δημητρίου εντολή διερεύνησης για όσα ανέφερε η κυρία Τουλουπάκη, απλά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κρατούσε τις αναφορές και μετά τις αποκαλύψεις του Πρώτου ΘΕΜΑΤΟΣ της ανέσυρε από το συρτάρι της.


Τι είχε κατήγγειλε ο κ. Αγγελής

Με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του στις την Κυριακή, 2 Ιουνίου 2019 το Πρώτο Θέμα είχε αποκαλύψει το περιεχόμενων των δυο αναφορών - βόμβα του κ. Αγγελή. Τα όσα ανέφερε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στα δυο έγγραφά του προς την κυρία Δημητρίου, αναφορικά με τους χειρισμούς στην έρευνα για τη Novartis προκάλεσαν αντιδράσεις των πολιτικών προσώπων που ερευνώνται για την υπόθεση αλλά και εξώδικη δήλωση απάντηση της κυρίας Τουλουπάκη προς το «Πρώτο Θέμα». Με το εξώδικό της η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς διέψευδε το περιεχόμενο των αναφορών του κ. Αγγελή και σημείωνε ότι αυτές είχαν μπει στο σύνολό τους στο αρχείο.

 
Στις αναφορές του ο κ. Αγγελής άφηνε σαφείς αιχμές για πολιτικές παρεμβάσεις στην έρευνα για τη Novartis και σκιαγραφούσε το ρόλο που διαδραμάτισε στην όλη υπόθεση ο περιβόητος «Ρασπούτιν». Ακόμη, ο κ. Αγγελής ανέφερε ότι υπήρχε «σχετική βιασύνη» να ασκηθεί «κάποια ποινική δίωξη, για κάποιους πολιτικούς», να παραπεμφθεί η υπόθεση σε ανακριτή (και μάλιστα χωρίς κλήση σε εξηγήσεις) και «τα υπόλοιπα θα έβρισκε ο ανακριτής». Μάλιστα, στη αναφορά του αυτή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου περιγράφει μια «βιασύνη για fast track άσκηση ποινικής δίωξης, η οποία όπως ανέφερε αποδεικνύονταν και από την «πρόθεση» της κυρίας Τουλουπάκη να πληροφορήσει τους Αμερικάνους στη Βιέννη ότι «.... γύρω στις 20 Δεκεμβρίου (σ.σ του 2018) θα ασκήσουμε δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων και συγκεκριμένα κατά των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Σαλμά. ...».

Ακόμη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητούσε πειθαρχική έρευνα για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας εκ μέρους των εισαγγελέων Διαφθοράς, διαχωρίζοντας πλήρως τη θέση του και υποβάλλοντας την παραίτησή του από τη θέση του εποπτεύοντος της εισαγγελίας Διαφθοράς.

Επιπλέον, με την πρώτη του αναφορά προς την κυρία Δημητρίου (7/1/2019) ο κ. Αγγελής εξιστορούσε τα όσα έλαβαν χώρα στο ξενοδοχείο της Βιέννης, όπου ο ίδιος η κυρία Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς συναντήθηκαν με στελέχη του FBI, στο πλαίσιο «δικαστικής συνεργασίας» για την υπόθεση της Novartis.

Ωστόσο, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα υπήρξε δημοσίευμα το οποίο ανέφερε πως ο ίδιος είχε αρνηθεί να παραλάβει στικάκι (ηλεκτρονικό αρχείο) από τα στελέχη του FBI. Κατά το δημοσίευμα, το ηλεκτρονικό αρχείο περιείχε στοιχεία με τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτικού προσώπου, το οποίο εμπλέκεται στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας. Ένα δημοσίευμα που ο κ. Αγγελής διαψεύδει κατηγορηματικά με τις αναφορές του στην κυρία Δημητρίου. Όπως αναφέρει σε αυτή ουδέποτε ο ίδιος αρνήθηκε να παραλάβει κάποιο αρχείο, από τους Αμερικανούς οι οποίοι έτσι και αλλιώς, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «δεν προσκόμισαν κάτι χειροπιαστό (π.χ. έγγραφο ή στικάκι)» στους Έλληνες εισαγγελείς.

Ακόμη ο κ. Αγγελής, υποστηρίζει πως δεν ήταν εκείνος που διέρρευσε τις πληροφορίες προς τον Τύπο, και πως σε βάρος του- όπως σημειώνει στην αναφορά του – στήθηκε σκευωρία «από άτομο που έχει την ικανότητα να πλάθει σενάρια τύπου Ρασπούτιν». Μάλιστα, αναφέρει πως η δική του στρατηγική για το θέμα της έρευνας σχετικά με τη Νοvartis δεν συμφωνούσε «με την ισχύουσα «γραμμή» της εισαγγελίας Διαφθοράς που συνίστατο στο ότι «ασκούμε δίωξη στηριζόμενοι στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, στέλνουμε τμήμα της δικογραφίας στον ανακριτή και τα υπόλοιπα τα βρίσκεται ο ανακριτής».

 

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστηκε 2304 φορές

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφή στο Newsletter

Αναζητηση