OT Vozzmag - шаблон joomla Окна

Wednesday, 16 January 2019

 

Greek English French German Italian Russian
Τα τσιγάρα, τα ποτά και οι βουλευτές μας

Τα τσιγάρα, τα ποτά και οι βουλευτές μας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κάποτε, μετά από πολλά χρόνια, όταν θα έχουμε (ελπίζω) προοδεύσει και θα είμαστε στο επίπεδο ενός ευρωπαϊκού κράτους όπως η Αυστρία ή η Σουηδία, τα παιδιά ίσως μυούνται σε μια αντικαπνιστική νοοτροπία μέσω καμπάνιας που θα χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες του Παύλου Πολάκη να καπνίζει μέσα σε συνέντευξη Tύπου ή στο καφενείο της Βουλής.

Η λεζάντα από κάτω θα γράφει: Αυτός ο τύπος φλόμωνε τους γύρω του. Και ήταν και υφυπουργός Υγείας (!).. Προσπάθησε να μη γίνεις σαν κι αυτόν.

Σε μια βελτιωμένη κοινωνία του μέλλοντος, ίσως μια δασκάλα μιλά για τον ηρωισμό και το θάρρος μέσα σε μια τάξη, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου: ο ηρωικός αυτός δήμαρχος παιδιά μου, τόλμησε να ποστάρει σ’ ένα κοινωνικό δίκτυο των αρχών του 21ου αιώνα, το facebook, ότι νιώθει μαλάκας που προσπαθεί να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο. Κι αυτό γιατί ο τότε Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, άναψε τσιγάρο σε εκδήλωση παραβιάζοντας το συγκεκριμένο νόμο. Και λέω ηρωικός, γιατί εκείνη την εποχή ήθελε κότσια να είσαι δήμαρχος και να καταφερθείς εναντίον των καπνιστών που καπνίζουν όπου να ‘ναι. Eχανες ψήφους. Για να μη πω πόσα κότσια χρειαζόσουν για να εφαρμόσεις τον αντικαπνιστικό νόμο, αν ήσουν ιδιοκτήτης καφετέριας ή εστιατορίου.

Σε εκείνο το μακρινό μέλλον, ίσως ένας καθηγητής Νομικής να δείξει στους φοιτητές του την παρακάτω φωτογραφία, προσπαθώντας να τους εξηγήσει τι εστί παραβίαση του νόμου: Αν καπνίζετε κάτω από πινακίδα που το απαγορεύει, όπως έκανε ο Δημήτρης Βέττας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας, έναν Μάρτιο του 2018.

Με την ίδια φιλοσοφία, τα πακέτα τσιγάρων του μέλλοντος, για να σε αποτρέψουν από το να καπνίζεις, ίσως θα έχουν βάλει πάνω τους φωτογραφίες Υπουργών να καπνίζουν σε κλειστούς χώρους. Οπως ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος άναψε τσιγάρο σε ομιλία του στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης το 2016. Φαντάσου τον πάνω σε πακέτο. Δεν είναι πιο αποκρουστική αυτή η εικόνα από ένα κατεστραμμένο πνευμόνι; Δεν σε κάνει να σκέφτεσαι ότι θα ήταν καλή ιδέα να το κόψεις το ρημάδι;

Ή ακόμα, μπορεί τα μελλοντικά πακέτα τσιγάρων να φέρουν πάνω τους την παρακάτω φωτογραφία, από το σαλόνι της Βουλής, το οποίο οι βουλευτές έχουν κάνει τεκέ, όπως και το καφενείο της. Στη λεζάντα θα γράφει: Έτσι είναι οι πνεύμονές σου όταν καπνίζεις.

Και βέβαια, κάποιος χρονικογράφος του μέλλοντος ίσως διηγηθεί την ιστορία του Νίκου Ξυδάκη: Μέσα Απριλίου του 2015. Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης βρίσκεται στα εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Αφού πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου και η ξενάγηση των δημοσιογράφων στο κτίριο, οι παρευρισκόμενοι χαλάρωσαν σε μια αίθουσα απολαμβάνοντας το πλούσιο κέτερινγκ. Εκεί βρισκόταν και ο υπουργός, και απολάμβανε μεταξύ φίλων και συνεργατών τα ποτά και τα εδέσματα, με θέα την Ακρόπολη. Ώσπου, παρασυρμένος από το χαλαρό πνεύμα και την ευφορία, έβαλε στο στόμα ένα πούρο και το άναψε. Δεν είδε τις πινακίδες απαγόρευσης του καπνίσματος;… Θεώρησε ότι τις έβαλαν εκεί διακοσμητικές;… Ποιος ξέρει. Το θέμα είναι πάντως, ότι μόλις το πούρο του άναψε, άρχισαν να βαράει ο συναγερμός για πυρκαγιά.

ΥΓ. Η συλλογή φωτογραφιών και ιστοριών συνεχίζεται. Οι βουλευτές και οι υπουργοί μας να είναι καλά, που καπνίζουν όπου βρουν.

 

http://www.protagon.gr

Διαβάστηκε 3230 φορές

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφή στο Newsletter

Αναζητηση