OT Vozzmag - шаблон joomla Окна

Saturday, 06 June 2020

 

Greek English French German Italian Russian
Mίνι μάρκετ μέσω Franchise

Mίνι μάρκετ μέσω Franchise

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 10:51 μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς 0
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πληθαίνουν οι επιχειρηματικές επιλογές για τους επαγγελματίες της αγοράς

Mίνι μάρκετ μέσω Franchise Με τον ανταγωνισμό να αυξάνεται για τα μίνι μάρκετ και τη μικρή λιανική, μέσα από την εστίαση των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε αυτή την αγορά, αυξάνονται ταυτόχρονα και οι επιχειρηματικές επιλογές στην αγορά, 
με διάφορα concept για franchise να διατίθενται πλέον και 
για τους ήδη επαγγελματίες του κλάδου.

Τoυ Bάιου Τασούλα

Ο τζίρος της μικρής λιανικής στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ, γεγονός που έχει αρχίσει να προσελκύει και τις μεγάλες «αλυσίδες» σούπερ μάρκετ, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους, όσο εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ τους. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι υπεύθυνοι του σχεδιασμού των μεγάλων ομίλων έχουν «στραφεί» και προς την αγορά που σήμερα καλύπτουν τα μίνι μάρκετ και τα περίπτερα, με μία σειρά από νέου τύπου καταστήματα να έχουν αρχίσει να ξεπροβάλλουν στην Αθήνα, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, είτε μέσω franchise είτε μέσω νέων ίδιων επενδύσεων.

Η επαναδραστηριοποίηση της SPAR, η εξαγορά της «Προμηθευτικής» από τη «Μασούτης ΑΕ», αλλά και τα νέα concepts που λανσάρει πλέον στην αγορά η AB Βασιλόπουλος, έχουν ως απώτερο στόχο και τον τζίρο της μικρής λιανικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τα πρατήρια καυσίμων έχουν αρχίσει να εισέρχονται στον συγκεκριμένο κλάδο, καθώς διαβλέποντας περιθώρια κέρδους, έχουν δημιουργήσει μια σειρά από «Μικρές αγορές» και «Mini shops», προσφέροντας στους πελάτες τους και ψιλικά. Με πλεονεκτήματα μάλιστα, τη σταθερή πελατεία λόγω καυσίμων και την ευκολία στο παρκάρισμα, διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην «πίτα» του συνολικού τζίρου.

Ο ανταγωνισμός και το Franchise

Ήδη στην αγορά που καλύπτουν τα μίνι μάρκετ και τα καταστήματα της μικρής λιανικής έχουν εισέλθει αρκετές από τις μεγάλες «αλυσίδες» σούπερ μάρκετ, με τον ανταγωνισμό να αναμένεται να «φουντώσει» το προσεχές διάστημα, επηρεάζοντας τους επαγγελματίες της αγοράς. Η Μασούτης διαθέτει, από το 2005 κιόλας, τα Express Market, με δεκάδες καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, ενώ πλέον, με την εξαγορά της Προμηθευτικής, αναμένονται και νέα καταστήματα γειτονιάς στην Αθήνα. Αντίστοιχα, η Metro ΑΕΒΕ και τα My Market έχουν σχεδιάσει τη δική τους πρόταση για τη μικρή λιανική, τα My Market Easy, «που έρχονται να καλύψουν την τάση της αγοράς για γρήγορα και εύκολα ψώνια στη γειτονιά», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από την ίδια την εταιρεία.

Παράλληλα όμως και με «ναυαρχίδα» την ΑΒ Βασιλόπουλος, υπάρχει και ένα… νέο κύμα προς την ανάπτυξη μίνι και μεσαίων μάρκετ, με τη διαδικασία του Franchise, το οποίο απευθύνεται και στους ήδη επαγγελματίες του κλάδου, προσφέροντας ουσιαστικά στους ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων τη δυνατότητα να κάνουν… branded το μαγαζί τους. Η λογική είναι ότι αντί να «παλεύει» κανείς μόνος του τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, μπορεί να το κάνει με καλύτερα «όπλα», κάτω από την «ομπρέλα» μιας μεγάλης «αλυσίδας» ή ενός δικτύου καταστημάτων.

Επιλογές για Franchise στη μικρή λιανική

Κάπως έτσι, βρίσκουμε πλέον πλήθος επιλογών για Franchise στη μικρή λιανική, με νέες ιδέες και νέες προτάσεις, αλλά και επιλογές δοκιμασμένες στην αγορά, με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Προσπάθεια στη συγκεκριμένη αγορά έκανε και το δίκτυο της Market In, με τα μικρά καταστήματα Daily’s και Economy, η οποία όμως δεν έχει προχωρήσει ιδιαίτερα, σε αντίθεση με τα Express Market της Μασούτης, που έχουν δημιουργήσει το δικό τους δίκτυο και μέσω της δικαιοχρησίας.

Η λογική είναι ότι αντί να «παλεύει» κανείς μόνος του τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, μπορεί να το κάνει με καλύτερα «όπλα», κάτω από την «ομπρέλα» μιας μεγάλης «αλυσίδας» ή ενός δικτύου καταστημάτων.

Ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία έχουν τα AB Shop & Go, με την «αλυσίδα» του Βασιλόπουλου να προσθέτει και νέα concept, αυξάνοντας τις επιλογές για τους ενδιαφερόμενους και επίδοξους franchisees. Ευρεία ανάπτυξη και για τα OK Markets, τα οποία προσφέρουν την επιλογή για 24ωρα καταστήματα, μικρού μεγέθους (80-100 τ.μ.) με μία επένδυση της τάξης των 80-100.000 ευρώ.

Μία κατηγορία μόνη της είναι η εταιρεία Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ, η οποία έχει καταφέρει να προσελκύσει πλήθος επιχειρηματιών από όλη την Ελλάδα, «αγγίζοντας» πια τα 300 καταστήματα συνολικά κάτω από τα τρία brands, που έχει στην κατοχή της. Τα Ελληνικά Market Πρόοδος Market και Ήλιος Markets, είναι τρία διαφορετικά concept που με πλεονέκτημά τους την ελληνικότητα των επιχειρήσεων, αλλά και των προϊόντων τους, έχουν κατορθώσει να αυξήσουν σημαντικά τα μερίδιά τους στην αγορά.

Ειδική κατηγορία αποτελεί, από την άλλη, o όμιλος Today Group, που έχει σχεδιάσει τρεις συγκεκριμένες προτάσεις Franchise, οι δύο εκ των οποίων αφορούν αποκλειστικά τη μικρή λιανική. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν τα καταστήματα Today Stores που αποτελούν μία σύγχρονη εκδοχή στον χώρο της μικρής λιανικής, που συνδυάζει το μίνι μάρκετ με τον καφέ. Πρόκειται για καταστήματα με μοντέλο 24ωρης λειτουργίας, 7 ημέρες την εβδομάδα, τα οποία διαθέτουν περισσότερα από 10.000 επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα καθημερινής χρηστικής και άμεσης ανάγκης, καθώς και εξειδικευμένο posto cafe.

Αντίστοιχα, τα Today’s Delicious Stores, που συνδυάζουν εστίαση, καφέ και μικρή λιανική, ως ένα ολοκληρωμένο «one stop shop» κατάστημα, που προσφέρει στον πελάτη τη δυνατότητα συνδυαστικών αγορών, με αναρίθμητες επιλογές επώνυμων τυποποιημένων προϊόντων καπνού, Τύπου και μικρής λιανικής.

Προτάσεις για τους επαγγελματίες του κλάδου

Την ώρα που ο ανταγωνισμός αυξάνεται λοιπόν, διευρύνονται και οι επιχειρηματικές επιλογές στη μικρή λιανική, με πλήθος προτάσεων να διατίθενται και μέσω Franchise στους επαγγελματίες του κλάδου, δίνοντάς τους τη δυνατότητα για μία ουσιαστική αλλαγή στη δραστηριοποίησή τους. Στο πλαίσιο αυτό, το περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική» επικοινώνησε και με τις εταιρείες που με νέα σύγχρονα σχέδια έχουν δημιουργήσει συγκεκριμένες προτάσεις για κάθε ενδιαφερόμενο, απευθυνόμενες και στους ίδιους τους νυν ιδιοκτήτες καταστημάτων μικρής λιανικής, οι οποίοι ως επαγγελματίες του κλάδου γνωρίζουν και καλύτερα από όλους την αγορά.

Στο περιοδικό μας μίλησαν ο κ. Δημήτρης Παπαχρυσάνθου, Wholesale & Affiliate Retail Director της ΑΒ Βασιλόπουλος, καθώς και ο κ. Γιάννης Πηλίδης, επικεφαλής της εταιρείας Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ.

ΑB Βασιλόπουλος: «Επένδυση σε ένα ισχυρό όνομα»
Δ. Παπαχρυσάνθου

Η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει αυξήσει τις επιλογές για τους υποψήφιους franchisees, δίνοντας τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε μικρό επαγγελματία να επιλέξει το δικό του branded κατάστημα, με βάση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δημήτρης Παπαχρυσάνθου, Wholesale & Affiliate Retail Director της εταιρείας, εξηγεί στο περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική» το πώς και το γιατί να επιλέξει ένας επαγγελματίας του κλάδου να συνεργαστεί με την ΑΒ Βασιλόπουλος.

Mini Market: Το franchise της AB Βασιλόπουλος απευθύνεται και σε επιχειρηματίες που έχουν ήδη μίνι μάρκετ; Γιατί να μετατρέψουν το κατάστημά τους σε ΑΒ;
Δημήτρης Παπαχρυσάνθου: Tα σχήματα franchise μας απευθύνονται τόσο σε έμπειρους επαγγελματίες του κλάδου, όσο και σε νέους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο λιανεμπόριο. Η συνεργασία με την AB Βασιλόπουλος προσφέρει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αντεπεξέλθουν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και να επιτύχουν τους στόχους τους μέσα από τη συνεχή υποστήριξη των εξειδικευμένων ομάδων μας, που από την πρώτη στιγμή δημιουργίας ή μετασχηματισμού του καταστήματος και καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του βρίσκονται στο πλευρό τους.

Η πρόταση συνεργασίας που αναπτύσσουμε βασίζεται στη λειτουργία ευέλικτων καταστημάτων, κοντά στους ρυθμούς, στον τόπο και τρόπο ζωής αλλά και στις ανάγκες των πελατών. Το χαρακτηριστικό σήμα ΑΒ συμβάλλει, ώστε οι καταναλωτές να αντιλαμβάνονται άμεσα τη σχέση με το brand μας. Βελτιώνοντας συνεχώς τους κυριότερους τομείς λειτουργίας, που αφορούν στην ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική, στην ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων, την τεχνολογία για την εξυπηρέτηση του πελάτη, τα συστήματα logistics για αποθήκευση και εφοδιασμό, την επικοινωνία και προώθηση των πωλήσεων και τα προγράμματα πιστότητας, η ΑΒ θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας υγιούς και επιτυχημένης επιχείρησης.

Μ.Μ.: Τι περιλαμβάνει το νέο επιχειρηματικό μοντέλο franchise της ΑΒ Βασιλόπουλος «Το δικό σου»;
Δ.Μ.: Το «δικό μας & δικό σου ΑB Shop & Go», η νέα μας πρόταση δικαιόχρησης, αποτελεί εξέλιξη του ήδη επιτυχημένου μοντέλου AB Shop & Go, ενός σχήματος που έχει κατακτήσει τα αστικά κέντρα. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά που παρέχει διευρύνουν τις επιλογές στο εγχώριο franchise, ενώ παράλληλα θέτουν τα θεμέλια για το ξεκίνημα μιας νέας επιχειρηματικής καριέρας παρέχοντας δυναμικά κίνητρα στην επιχειρηματικότητα. Η ΑΒ Βασιλόπουλος υποστηρίζει την προσπάθεια των νέων της συνεργατών στην πόλη της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας έως και το 80% της επένδυσης, ενώ ο νέος μας συνεργάτης-επιχειρηματίας διαθέτει το υπόλοιπο κεφάλαιο, μεράκι και όρεξη για δουλειά. Στόχος μας είναι το σχήμα να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

 Η ΑΒ Βασιλόπουλος «τρέχει» και μία ακόμη επιλογή franchise, το AB Food Market. Ποιες οι διαφορές ανάμεσα στα δύο σχήματα;
Δ.Μ.: Το ΑΒ Shop & Go είναι ένα μοντέλο ειδικά σχεδιασμένο για τα πολυσύχναστα αστικά κέντρα.Συνήθως λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο και είναι η ιδανική λύση για γρήγορα ψώνια κάθε μέρα, καθώς και για έκτακτες αγορές. Το ΑΒ Food Market χωροθετείται σε μικρές και μεσαίες επαρχιακές κωμοπόλεις (3.000-10.000 κατοίκων), κοντά σε κεντρικούς οδικούς άξονες και κοντά σε τοπόσημα της περιοχής (π.χ. πλατείες, σχολεία, τράπεζες κ.α.) Αποτελεί κατάστημα εξυπηρέτησης και προσφέρει 6.000-8.000 κωδικούς ειδών, καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών του νοικοκυριού.

Μ.Μ.: Ποιο από τα δύο θα προτείνατε σε έναν ήδη ιδιοκτήτη μίνι μάρκετ και γιατί;
Δ.Μ.: Η απόφαση για το μοντέλο που θα ακολουθήσει ο ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ εξαρτάται από την περιοχή που βρίσκεται η επιχείρησή του (τo AB Shop & Go σε γειτονιές, τo ΑΒ Food Market σε πόλεις και τουριστικά κέντρα). Σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι franchisees επενδύουν σε ένα όνομα ισχυρό, το οποίο στη συνείδηση των καταναλωτών είναι ταυτισμένο με την ποικιλία, την ποιότητα και την αξιοπιστία, ενώ το πλήρες σχήμα παροχών περιλαμβάνει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως αρχική και συνεχή εκπαίδευση, διαρκή τροφοδοσία και συνεπή ανεφοδιασμό.

Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες: «Τρία brands ιδανικά για μικρομεσαία καταστήματα»
Γ. Πηλίδης

Κάθε ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ έχει σήμερα τη δυνατότητα να δώσει «ταυτότητα» στο κατάστημά του, επιλέγοντας μέσω franchise ένα από τα brands Ελληνικά Market, Πρόοδος Market & Ήλιος Market. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ και διευθύνοντα σύμβουλο των τριών επιχειρήσεων στον χώρο της λιανικής, αλλά και των σχεδόν 300 καταστημάτων συνολικά, κ. Γιάννη Πηλίδη, πρόκειται για τρεις επιλογές ιδανικές για κάθε μικρομεσαίο καταστηματάρχη.

Mini Market: Σε ποιους απευθύνεται το franchise της εταιρείας Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες; 
Γιάννης Πηλίδης: Το Franchise των Ελληνικών Μarket απευθύνεται στα μικρά σούπερ μάρκετ, στις μικρομεσαίες αλυσίδες και γενικά σε καταστήματα που θέλουν μέσα από τις έξτρα υπηρεσίες της εταιρείας Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ να γίνουν πιο ανταγωνιστικά έναντι του συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού.

Μ.Μ.: Ένας ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ έχει κάποια έξτρα πλεονεκτήματα ως υποψήφιος Franchisee;
Γ.Π: Έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα για τα μικρομεσαία καταστήματα, τα οποία και είναι τεράστια. Κι αυτό γιατί μπορούν να παρέχουν ό,τι και οι μεγαλύτερες αλυσίδες, χωρίς κόστος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, και ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα, είναι τα δωρεάν φυλλάδια 2 φορές τον μήνα, διάρκειας δεκαπενθήμερου, αλλά και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα loyalty, δηλαδή η κάρτα bonus.

Επιπλέον τα μικρομεσαία καταστήματα προσφέρουν όλες τις έξτρα προωθητικές ενέργειες που παρέχουν οι εταιρείες στον τελικό καταναλωτή, ενώ τους παρέχονται εκπτώσεις πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι θα είχαν αν λειτουργούσαν μεμονωμένα. Το παραπάνω συμβαίνει γιατί «ενωμένοι» αποκτούν τεράστιο τζίρο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερες κλίμακες παροχών, άρα και μεγαλύτερες εκπτώσεις στα προϊόντα.

Ταυτόχρονα, μπαίνοντας κάτω από ένα από τα τρία brands της εταιρείας, Ελληνικά Market, Πρόοδος Market & Ήλιος Markets, αποκτούν ταυτότητα και εκμεταλλεύονται το marketing plan της εταιρείας για το κάθε brand ξεχωριστά, χωρίς να συμμετέχουν στο κόστος της διαφήμισης. Επίσης τους παρέχονται εργαλεία marketing από τη αρχή του brand, μέχρι και το στήσιμο του καταστήματος, αντίστοιχο με αυτό των μεγάλων αλυσίδων, το οποίο αναλαμβάνει η εταιρεία μας χωρίς κόστος. Συμπερασματικά, εμφανίζονται στον καταναλωτή σαν αλυσίδα σούπερ μάρκετ και μπορούν να κοιτάξουν «στα μάτια» τις μεγάλες αλυσίδες.

 Ποια είναι τα πιθανά κέρδη των συνεργατών του δικτύου Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες;
Γ.Π: Τα κέρδη τους είναι ότι τους δίνεται η δυνατότητα να πωλούν στις ίδιες τιμές με τις μεγάλες αλυσίδες, άρα αυτόματα αυξάνεται η ανταγωνιστικότητά τους. Και εφόσον παίρνουν υψηλότερες παροχές ταυτόχρονα αυξάνεται και η κερδοφορία τους.

Μ.Μ.: Γιατί να προτιμήσει κάποιος ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ το franchise της εταιρείας Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες για την αναβάθμιση του καταστήματός του;
Γ.Π: Είμαστε η ιδανική επιλογή για κάθε ιδιοκτήτη μικρομεσαίου καταστήματος. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα τρία brands της εταιρείας Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ είναι τα καλύτερα δυνατά για έναν επιχειρηματία και είμαστε η μόνη εταιρεία στην ελληνική αγορά που παρέχει όλα τα παραπάνω για τους μικρομεσαίους. Για αυτό και θεωρούμε ότι η επιλογή τους να ενταχθούν στον όμιλό μας είναι πολύ συμφέρουσα.

 

  Πηγή:  https://www.minimarketmag.gr
Διαβάστηκε 2890 φορές

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφή στο Newsletter

Αναζητηση