Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο ΠΑΟΚ ανάβει φωτιές σε κυβέρνηση/ΝΔ- Βουλευτές απειλούν με αποχώρηση

Ο ΠΑΟΚ ανάβει φωτιές σε κυβέρνηση/ΝΔ- Βουλευτές απειλούν με αποχώρηση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Χιονοστιβάδα αντιδράσεων - Υψηλό πολιτικό κόστος - Θα ωφεληθεί τελικά ο Σαββίδης

έγα πρόβλημα στην κυβέρνηση και στη ΝΔ δημιουργεί η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) να εισηγηθεί τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ (και της Ξάνθης), με κατηγορίες περί παραβίασης  της νομοθεσίας για την ιδιοκτησία ΠΑΕ.

 Στο Μαξίμου και  στα κεντρικά της ΝΔ αναγνωρίζουν ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να έχει τεράστιο πολιτικό κόστος αν δεν γίνουν οι σωστοί χειρισμοί, ώστε να κλείσει γρήγορα το θέμα, πριν προκληθεί στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα χιονοστιβάδα αντιδράσεων που θα είναι δύσκολο να ελεγχθούν.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με τον ΠΑΟΚ, κορυφαία κομματικά στελέχη επισήμαιναν χθες ότι  σε μιά δύσκολη συγκυρία, η κυβέρνηση  βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα "εκ του μη όντος", το οποίο μάλιστα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί  "με βάση το νόμο και την κοινή λογική". Οπως έλεγαν,

δεν εχει σημασία αν ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη παρέβησαν ή όχι τη νομοθεσία και αν  πρέπει ή όχι να τιμωρηθούν. Το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι πώς θα αντιμετωπίσει την οργή των φιλάθλων και του κόσμου της Βόρειας Ελλάδας, που θεωρεί πάντα εαυτόν αδικούμενο από το "κατεστημένο της Αθήνας" και την οποιαδήποτε κεντρική εξουσία.

Από το ποδόσφαιρο στην πολιτική

Υπάρχει άλλωστε φόβος οι αντιδράσεις και οι αναμενόμενες κινητοποιήσεις για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη να προσλάβουν και χαρακτήρα πολιτικής διαμαρτυρίας, αποτελώντας κανάλι έκφρασης λαϊκής δυσαρέσκειας και καταλύτη μεταστροφής του πολιτικού κλίματος στη Βόρεια Ελλάδα.

  Το χειρότερο για την κυβέρνηση και τη ΝΔ είναι ότι την άποψη των φιλάθλων-οπαδών συμμερίζονται πολλοί βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, που συμπαρατάσσονται με τον ΠΑΟΚ και τον ιδιοκτήτη του Ιβάν Σαββίδη. Πολλοί βέβαια παίρνουν θέση για λόγους προσωπικής πολιτικής σκοπιμότητας και ψηφοθηρικούς - δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν ένα μεγάλο κομμάτι της εκλογικής τους βάσης.

 Τα βέλη τους στρέφονται πρωτίστως κατά του αρμόδιου υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τον οποίον κατηγορούν ως "όργανο του Μαρινάκη και του Ολυμπιακού", επισημαίνοντας και το γεγονός ότι ο ίδιος διόρισε τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής που πρότεινε  να υποβιβασθεί ο ΠΑΟΚ.

Βολές και προειδοποιήσεις Ζαγοράκη

 Αίσθηση προκάλεσε η δημόσια τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος επέρριψε ξεκάθαρα την ευθύνη στην κυβέρνηση και στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ απείλησε με ανεξαρτητοποίηση.

Ο Θ. Ζαγοράκης χαρακτήρισε «εξοργιστική, καταδικαστέα και πρωτοφανή στα αθλητικά χρονικά» την εισήγηση της ΕΕΑ για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, τονίζοντας ότι

αποτελεί προϊόν σκοπιμοτήτων που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ΠΑΕ. Η ίδια η σύνθεση της Επιτροπής εγείρει σοβαρά ηθικά ερωτήματα για την όλη διαδικασία. Το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία. Υπαίτιοι για τη σημερινή κατάσταση που διαμορφώθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αυτοί που όρισαν την συγκεκριμένη Επιτροπή

 Ανάλογες αντιδράσεις αναμένονται και από άλλους κυβερνητικούς βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας, από στελέχη της ΝΔ, ακόμη και από κομματικές οργανώσεις.

 Στο πλευρό του ΠΑΟΚ και του Ιβάν Σαββίδη θα βρεθεί  και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος  ήταν  μάλλον ήπιος και συγκρατημένος στην πρώτη του δήλωση:

Με μεγάλη θλίψη και οργή βλέπουμε για μια ακόμη φορά το πρωτάθλημα να παίζεται εκτός γηπέδου. Παρ’ όλα αυτά ελπίζω στην ορθή κρίση των αρμόδιων οργάνων.

Στη ΝΔ φοβούνται ότι  αν δεν κλείσει γρήγορα το θέμα χωρίς τιμωρία του ΠΑΟΚ, ενισχυμένος θα βγει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης, αυξάνοντας την επιρροή του στη Βόρεια Ελλάδα και τις προσβάσεις του σε κόμματα και τοπικούς φορείς.

 

Πηγή: sofokleousin.gr

Διαβάστηκε 102969 φορές